Боровите гори в Сакара съхнат

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 21, 2017 14:02

Боровите гори в Сакара съхнат

Чувствително се увеличава броя на боровите дървета, които съхнат в различните части на Сакар планина. Това се случва на територията на Държавно ловно стопанство (ДЛС)- Тополовград. До миналата година, този процес не беше толкова забележим, но от лятото на 2016 г. насам, броят на вехнещите дървета става все по-голям. Особено видно е това в по-ниските части на планината, където са обхванати по-големи площи. Според специалисти от ДЛС, причините за този процес са две или по-точно комбинация от тях. Едната е продължителна суша през миналата година, която доведе до отслабване на защитните сили на дърветата, предимно черен бор. Тя е съчетана с ненормалната за този дървесен вид надморска височина – ниска за тях. Другата, в последствие дърветата биват нападнати от т. нар. „Сфаеропсис сапинеа” – фитопатогенна гъба, която напада именно тези, с отслабените защитни сили дървета.
Засегнати са дървета на различна възраст, както над 30 години, така и на по малка възраст. Единствения начин за справяне с този негативен процес е да бъдат изсечени заболелите дървета.
Веднага със затоплянето на времето от ДЛС ще започне пълна проверка на всички площи залесени с бор за да се установи степента на поражението и започне отсичането на повредените дървета. Ако промените в климатичните условия продължат в посока затопляне и все по-голямо засушаване, боровите гори трудно ще оцеляват и занапред.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 21, 2017 14:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама