Болницата в Тополовград протече

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 14, 2017 06:10

Болницата в Тополовград  протече

Силни течове, вследствие на интензивното топене на снега, се получиха в сградата на болницата в Тополовград.
Отдавна плачещия за ремонт покрив протече обилно. Наводнени бяха горните етажи и най-вече ел. таблата, което доведе до спиране на захранването с ток на част от сградата. Бяха затворени кабинети на личните лекари и другите намиращи се на втория етаж. Това блокира напълно работата им и предизвика много напрежение и недоволство сред пациентите.
Във вторник някои от лекарите се преместиха в стаи в по-долните етажи, като проблема със тока остана все така сериозен, докато течовете временно спряха, поради стапянето на снега на покрива на сградата.
По този повод потърсихме кмета на общината Божин Божинов за повече информация за случилото се и за намеренията на общината за поддръжката на сграда.

Божин Божинов: „Ще потърсим възможности да се справим с проблема“

Господин Божинов, известно ли Вие какво в момента е положението в сградата на болницата и какви мерки може да предприеме ръководената от Вас администрация за справяне с него?
Да известно ми е, още от вчера сутринта. Веднага, след като ме информираха съм изпратил ел. и строителни техници. На този етап само шортирахме един кабел за да могат да работят поне част от кабинетите.
От първия оглед това, което трябва да се направи, за да се спре и отстрани теча е на количествено-стойностна сметка от 200 000 лв. Общината няма в момента откъде да намери толкова средства, а освен това болницата е търговско дружество и нямаме право да субсидираме никаква строителна дейност там. Ще потърсим помощта и спонсорството на родолюбиви бизнесмени за да се справим с проблема. От човешка и морална гледна точка, тъй като наистина и снега беше много тази година, аз искам да се извиня и за снегопочистването, защото наистина беше малко по-трудно да се справим тази година и сигурно създадохме неудобства на много хора в общината. За следващата година ще направим промени в конкурсната надпревара за новия договор за да могат да бъдат почиствани по-добре и селата и града като цяло.

Все пак, въпреки че болницата е Търговско дружество, не потърсихте ли и някакви други възможности – да кажем по министерства, програми и други възможности? А нали все пак там беше правен и голям ремонт преди доста години вече?
Самата болница също трябва да търси някакви възможности за финансиране. С местни фирми, като изпълнение и спонсориране направихме една част от покрива преди три-четири години.
Тази година ще видим откъде ще можем да освободим и осигурим средства, за да можем да направим поне частично покрива, което за мен ще бъде недостатъчно и ще бъде един излишен разход, но ще трябва да го направим. От срещите в Министерството на здравеопазването останаха само непрекъснатите напомняния, че нямаме право да финансираме и субсидираме болницата, тъй като тя е търговско дружество и трябва да си осигурява средства за дейността си. За да я има обаче тази болница, колкото и недостатъчна да е, аз винаги съм поемал отговорността и риска да даваме средства за да съществува.
По мое предложение, със съгласието и одобрението на Общинския съвет правилно, неправилно всяка година отделяме средства за нейната дейност и поддръжка. Близо два милиона лева сме изплатили задължения, като кредити лекарства, консумативи и др. Болницата сега няма никакви тежести и задължения, но това са възможностите на общинския бюджет.
Над един милион лева за болницата бяха изплатени през годините за нейния ремонт или саниране по фонд „Козлодуй”.
За мен там нещата не са направени както трябва. Потърсихме отговорност чрез съда, но там отговориха, че няма нарушения по договора и изпълнението му, макар че предоставихме протоколи, че изолацията не е както трябва, че первазите не са изпълнени както трябва. Това са едни безсмислени пари, които платихме заедно всички жители на община Тополовград, като с тях можеше да се оправи покрива или да се дадат за техническа част, за привличане на специалисти, за апаратура.
Ето нашата болница бе санирана преди свиленградската, докато там запазиха отделенията и впоследствие направиха другите неща. И при нас е могло да се случат тези неща, но явно управляващите тогава нашата община са решили, че по-правилно е тези пари да се вкарат в едно безумно и безсмислено саниране, за да му берем последствията сега.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 14, 2017 06:10
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Борис Борисов февруари 20, 11:14

    Има възможност за ремонт на покрива по Програма за развитие на селските райони.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама