Бойните спортове искат помощ от държавата

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 25, 2015 13:22

Бойните спортове искат  помощ от държавата

В София, в Министерството на младежта и спорта се проведе Общо събрание на  Асоциацията  на бойните спортове в България. Съучредител на организацията е Българска кудо федерация, чийто представител е Динко Бабамов и в нея членуват 12 спортни организации. Една от целите на асоциацията е да постави бойните спортове на полагащото им се място в държавната политика за младежта и спорта.
Зад организацията стоят спортни федерации с членска маса около     20 000 спортисти, донесли стотици титли от световни и европейски шампионати. Основната задача на дейността им е да променят  критериите за финансиране на неолимпийските спортове или тези, отнесени в графата високо спортно майсторство, към които се числят и бойните.
Сега съотношението във финансирането е 10:1 в полза на олимпийските, а членската маса при неолимпийските спортове е пет пъти по-голяма. Международните успехи на спортистите от тях са многократно по-големи като титли и медали. След като привличат повече спортуващи и имат повече успех на международното поле, защо са дискриминирани не олимпийските федерации по отношение на финансирането от държавата, питат бойците от бойните спортове. Според тях наредбите трябва да бъдат променени и справедливостта възстановена.
При сегашното положение стари лобита и дейци спъват други спортове, а техните правоимащи и добре финансирани да нямат един медал от престижните олимпийски и световни първенства.
Над 50 милиона всяка година потъват в олимпийските федерации за подготовка, а резултат никакъв. Крайно време е да се променят нещата и да се заложи и на масовия спорт и тези дисциплини, които са атрактивни за младите и пълнят залите.
Децата на България боледуват и не спортуват, а политиката в това отношение е тотално обсебена от уж спортни хора, но с изкривено виждане на проблема. Или синдромът на “наше и ваше” с пълна сила битува в спортните среди  на всички нива. В такава бедна държава като нашата е невъзможно да намериш спонсори, а закони за данъчни облекчение няма. В тази ситуация интересните и атрактивни спортове като бойните нямат шанс, особенно в малките населени места, където стандартът на живот е нисък и дори месечните такси са непосилни. Повечето инструктори и треньори се превръщат самите в спонсори. Това понякога много боли и силите не стигат въпреки отдадеността на тези хора.
Асоциацията на бойните спортове си постави за цел както промяна на наредбите, така и представителство в съответните комисии към Министерството на спорта. Ще се засилят и медийните изяви, където съотношението също не е в полза на тези спортове. Плануваха се и общи спортни прояви на организацията. Първата ще бъде през ноември в НДК в София.
Българската кудо федерация, която се представлява от господин Грозев, ще е деен участник в тях, защото спорта кудо е много динамичен и атрактивен.

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 25, 2015 13:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама