Бойните спортове искат помощ от държавата

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 25, 2015 13:22

Бойните спортове искат  помощ от държавата

В София, в Министерството на младежта и спорта се проведе Общо събрание на  Асоциацията  на бойните спортове в България. Съучредител на организацията е Българска кудо федерация, чийто представител е Динко Бабамов и в нея членуват 12 спортни организации. Една от целите на асоциацията е да постави бойните спортове на полагащото им се място в държавната политика за младежта и спорта.
Зад организацията стоят спортни федерации с членска маса около     20 000 спортисти, донесли стотици титли от световни и европейски шампионати. Основната задача на дейността им е да променят  критериите за финансиране на неолимпийските спортове или тези, отнесени в графата високо спортно майсторство, към които се числят и бойните.
Сега съотношението във финансирането е 10:1 в полза на олимпийските, а членската маса при неолимпийските спортове е пет пъти по-голяма. Международните успехи на спортистите от тях са многократно по-големи като титли и медали. След като привличат повече спортуващи и имат повече успех на международното поле, защо са дискриминирани не олимпийските федерации по отношение на финансирането от държавата, питат бойците от бойните спортове. Според тях наредбите трябва да бъдат променени и справедливостта възстановена.
При сегашното положение стари лобита и дейци спъват други спортове, а техните правоимащи и добре финансирани да нямат един медал от престижните олимпийски и световни първенства.
Над 50 милиона всяка година потъват в олимпийските федерации за подготовка, а резултат никакъв. Крайно време е да се променят нещата и да се заложи и на масовия спорт и тези дисциплини, които са атрактивни за младите и пълнят залите.
Децата на България боледуват и не спортуват, а политиката в това отношение е тотално обсебена от уж спортни хора, но с изкривено виждане на проблема. Или синдромът на “наше и ваше” с пълна сила битува в спортните среди  на всички нива. В такава бедна държава като нашата е невъзможно да намериш спонсори, а закони за данъчни облекчение няма. В тази ситуация интересните и атрактивни спортове като бойните нямат шанс, особенно в малките населени места, където стандартът на живот е нисък и дори месечните такси са непосилни. Повечето инструктори и треньори се превръщат самите в спонсори. Това понякога много боли и силите не стигат въпреки отдадеността на тези хора.
Асоциацията на бойните спортове си постави за цел както промяна на наредбите, така и представителство в съответните комисии към Министерството на спорта. Ще се засилят и медийните изяви, където съотношението също не е в полза на тези спортове. Плануваха се и общи спортни прояви на организацията. Първата ще бъде през ноември в НДК в София.
Българската кудо федерация, която се представлява от господин Грозев, ще е деен участник в тях, защото спорта кудо е много динамичен и атрактивен.

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 25, 2015 13:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.