Бойко Ноев: „Европа ще субсидира селските райони, като ги прави атрактивни за туристи“

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 28, 2006 18:41

Бойко Ноев: „Европа ще субсидира селските райони, като ги прави атрактивни за туристи“

Бойко Боев – народен представител от 29-ти хасковски избирателен район, член на комисията по земеделие и комисията по бедствия и аварии в 40 -то Народно събрание, бивш зам. министър на земеделието в предишното правителство.

Народният представител Бойко Боев посети Маджарово по повод организираната приемна в града, която не се радваше на голям интерес от страна на гражданите. Срещата бе и по повод подготовката на среща със земеделските производители от общината, към които г-н Боев пое ангажимент в предизборната си кампания миналата година.

Интервюто взе Елена Ангелова.

Господин Боев, какво да очакват земеделските производители след влизането на България в Европейския съюз?
– След влизането ни в Европейския съюз, българското земеделие ще има по- големи възможности за субсидиране. Приоритет ще се дава на селските райони. Всеки земеделски производител, който обработва земя над 10 дка, ще получава субсидия от държавата след подаване на съответната молба до Общинската служба „Земеделие и гори“. Субсидията ще е в размер на около 15 лв. за декар обработвана земя. Но за необлагодетелстваните райони като Маджарово например, ще има допълнително финансиране, т. е. тук тези, които обработват земя ще получават субсидия в размер на 25- 30 лв. за дка.

А собствениците, които имат по-малко от 10 дка земя, ще могат ли да се възползват от тези субсидии и по какъв начин?
– Тези собственици ще трябва да се сдружат така, че общата им собственост на земя да надхвърля 10 дка. Субсидията ще я получи единият от тях, който после ще трябва да я подели с останалите, в зависимост от количеството земя, с което всеки от тях участва. Условието е обаче земята да се обработва.

Досега в района се отглеждаше предимно тютюн. Какви са перспективите за тютюнопроизводителите след влизането ни в Евро съюза?
– Тютюнопроизводството вече е отживелица. То няма да бъде подпомагано и финансирано, както досега. За в бъдеще ще се дава приоритет на отглеждането на други култури. Ще трябва да се търсят алтернативни форми, от които хората да могат да се препитават.

Какво друго да очакваме от Европа?
– Европа отдава голямо значение на развитието на селските райони. В бъдеще ще се отпускат големи субсидии, които да послужат за подобряване на жизнената среда в тези райони. Ще има програми, които ще предлагат проекти за подобряване на инфраструктурата, като целта им ще бъде да се представят като атрактивни селища, които да привличат наши и чужди туристи.

Какви проекти ще се ползват с приоритет пред Европейските фондове?
Приоритетни ще бъдат тези проекти, които разкриват нови работни места, като по този начин спомагат за задържането на младите хора в малките населени места. Проекти, свързани с подобряване на инфраструктурата, водоснабдяването и канализацията в селата, разработването на туризма, като алтернатива за развитие на тези райони, други алтернативни дейности. Вашата община е богата на забележителности от историческо, археологическо и културно значение. Природозащитният център „Източни Родопи“ в Маджарово от години развива специализиран вид туризъм- орнитоложкия. Ролята на кметовете за в бъдеще ще бъде много голяма. Те ще трябва да си създадат екип, който да пише проекти, с които общините да кандидатстват пред Европейските фондове. Вашата община вече има изграден опит в това направление. Досега имате доста спечелени и реализирани проекти, които макар и малки, са допринесли доста за подобряването на жизнения статус в общината.

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 28, 2006 18:41
Напиши коментар

2 Коментара

  1. Станислав Димитров юли 21, 11:35

    През програмния период 2014-2020, мярка 6.4 от ПРСР предоставя възможност за инвестиции в неземеделски дейности, сред които е и развитие на туризма (изграждане и обновяване на туристически обекти и развитие на туристически услуги). Тя е основен финансов инструмент в малките населени места, което обяснява желанието за кандидатстване на голям брой бенефициенти. Тук http://goo.gl/b0sRwb може да бъде намерена информация за мярката, кога се очаква да стартира и какво ще се финансира.

    Отговори на този коментар
  2. Станислав Димитров юли 21, 11:21

    През програмния приод 2014-2020, мярка 6.4 от ПРСР дава възможност за подпомагане на инвестиции в неземеделски дейности, насочени към развитие на туризма (изграждане и обновяване на туристически обекти и развитие на туристически услуги). Тя е основен финансов инструмент в малките населени места и голям брой бенефициенти имат желание да се възползват от възможностите. които дава. Тук http://goo.gl/b0sRwb има информация за мярката, за това кога се очаква нейният старт и какво ще се финансира.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама