Бойко Борисов осъди Волен Сидеров за 180 000 лева за клевети

Admin
От Admin август 15, 2014 12:07

Бойко Борисов осъди Волен Сидеров за 180 000 лева за клевети

Акценти

  • Такова е решението на Софийски градски съд
  • Присъдата може да бъде обжалвана
  • Общият иска на Борисов е за 200 00 лева

Свързани публикации

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е осъдил лидера на „Атака“ Волен Сидеров за четири клевети, изречени от него в интервю за столичен вестник, съобщи Медия пул. Тя се позовава на решение на Софийския градски съд по делото,.

Присъдата е произнесена на първа инстанция от Софийския градски съд. Ако тя бъде потвърдена, Сидеров ще трябва да плати обезщетение за неимуществени вреди в общ размер на 180 000 лева и 13 000 лева разноски по делото.

Общият иск на Борисов e за 200 000 лева  – по 50 000 лв. за всяко от четирите твърдения на Сидеров, изречени в интервю на националиста пред вестник „Монитор“ на 7 юни 2013 година. Интервюто е излязло със заглавие „Цветанов е едно от най-зловещите лица на Прехода“.

Сидеров ще трябва да плати 50 000 лева, защото е казал, че Борисов е „покровителствал и пряко се е облагодетелствал от канали за проститутки“. Съдът е присъдил още 50 000 лева заради твърденията на лидера на „Атака“, че Борисов „е покровителствал и пряко се е облагодетелствал от канали за наркотрафик“.

Сумата от 40 000 лева е присъдена за твърдението, че Борисов „е покровителствал и пряко се е облагодетелствал от контрабанда“. Последното клеветническо твърдение е, че в резултат на всички тези престъпни дейности Борисов „е получил „поток от черни пари, които престъпната дейност осигурява“.

Софийският градски съд се е мотивирал, че да се приписват публично грозни престъпления, е опит за дискредитиране и за унищожаване на авторитета на Бойко Борисов, който е лидер на партия, за която са гласували 1 милиона души. Решението може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Българският съд рядко присъжда подобни огромни суми по дела за клевета. В случая искът на Борисов е уважен почти напълно, защото той е претендирал за 200 000 лева. Борисов обяви, че ще съди Волен Сидеров още в деня на излизането на интервюто. Ден преди това Сидеров бе цитиран от медиите да казва, че има информация как ГЕРБ са изнасяли пари в чужбина със самолети на „Авиоотряд 28“. Сидеров добави тогава, че милиардите на ГЕРБ са били изнасяни за Ливан, откъдето могат да се вкарат във всякакви офшорни сметки.

Съдийка, близка до Цветан Цветанов изпълни политическа поръчка срещу Сидеров, е становището на Партия „Атака“.

Admin
От Admin август 15, 2014 12:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама