Богоявление събра хиляди зрители около реки и басейни

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 14, 2018 00:35

Богоявление събра хиляди зрители около реки и басейни

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, #2/82, 12-18 януари 2018

Свързани публикации

Ученик бе късметлията, уловил кръста в Симеоновград тази година

Мартин Дойков извади кръста от водите на река Марица в кв. „Йорданово“ на Симеоновград. 18-годишният младеж бе най-бърз от останалите смелчаци, които скочиха в реката. Той получи награда от кмета Милена Рангелова. Другите участници в спасяването на светинята също бяха възнаградени.
Тази година в Симеоновград ритуалът бе по-различен от други години и на реката се игра ледено хоро под съпровод на гайда и кавал. В него се включиха няколко младежи, а то бе поведено от общинския съветник Иван Илчев.
Преди да пристигнат на реката, облечените в народни носии, участници преминаха с кмета и отец Димитър по главната улица на града. На брега на реката и на моста ги чакаха стотици любопитни симеоновградчани.
Мартин е от Симеоновград и учи в Математическата гимназия в Хасково.

Хитър поп хвърли кръста в басейн и сам го извади

Отец Трифон Караджонов сам хвърли и извади кръста от басейн в двора на църквата на Любимец.
След като приключи празничната литургия в църквата, свещеникът покани присъстващите да излязат навън, където тази година бе подготвил изненада на миряните. Там имаше надуваемо басейнче, широко около 2 метра. Отец Трифон заяви, че разпятието ще бъде хвърлено в басейна и се появиха трима желаещи да хванат светинята, но си били забравили кръщелните. Попът ги прати да ги вземат.
Докато всички чакаха, никой не видя кога свещеникът хвърлил 10-сантиметровото кръстче в надуваемия съд. След което запретна крачоли, влезе в басейна и измъкна разпятието и се обяви за спасител.
Друга година кръстът бе хвърлян в казани със светена вода в храма, но все се намираше човек, който да го улови във водата.

Най-малкият участник в Леденото хоро на Харманли извади кръста

Ученикът Кристиян Иванов извади кръста от студените води на река Олу дере на Богоявление. Той бе един от участниците в Ледено хоро, което се прави в града за четвърта поредна година. 8-годишното момче се хваща на хорото за първи път и имаше късмета да извади разпятието. Сподели, че е възпитаник на ОУ ”Иван Вазов” и единственото, което си пожелава е здраве.
Преди кулминацията на събитието духовни лица отслужиха тържествен ритуал, а кметът на града Мария Киркова поздрави всички свои съграждани и именици.
Празникът започна в 7,30 часа в двата храма, след което с Литийно шествие стотици миряни достигнаха до реката, където да наблюдават кулминацията на Богоявление.
Събраните средства от Благотворителното леденото хоро ще бъдат дарени на дете от Харманли – 6-годишният Ангел Гачев. Той е с диагноза недиференциран сарком на меките тъкани и се нуждае от лечение в чужбина.
Второкласникът, който извади кръста, също дари личната си парична награда за лечението на това дете.

Събраните средства от Благотворителното ледено хоро са на стойност 2 322 лева. В понеделник, 8 януари, Кристиян, който улови разпятието дари събраната сума на бащата на болно дете в сградата на ОбА. На срещата присъства и кметът на общината Мария Киркова и организатора на събитието Иван Дулев.

Разпятието в Свиленград спаси отново Дамян Костадинов

Дaмян Kocтaдинoв отново извaди кръста от водите на Марица в Свиленград на Богоявление. Toй бe нaй-бъpз cpeд ocтaнaлитe yчacтници в ритуала. Той се състоя в м. Попския сеч, а в реката ce xвъpлиxa oceм мoмчeтa пpeд пoглeдитe нa cтoтици cвилeнгpaдчaни застанали но моста.
Победителят Дамян спасява xpиcтиянcĸия cимвoл зa тpeта година. Дoceгa пет пъти ce e впycĸaл в нaдпpeвapaтa зa ĸpъcтa. Той е на 22-гoдини и е успешен състезател по колоездене.
Taзи гoдинa водосвета извършиха apxиepeйcĸият нaмecтниĸ отец Koнcтaнтин Георгиев, oтeц Гeopги Крясков oт цъpĸвaтa „Живoпpиeмний изтoчниĸ“ в ĸв. „Гeбpaн“ и oтeц Димитъp oт xpaмa „Св. Йоан Рилски” в ĸв. „Гapaтa“.

Живко Сандев спаси богоявленския кръст в Елхово

В Елхово богоявленският кръст бе хвърлян от моста към изхода за село Изгрев. Стотици наблюдаваха десетките смелчаци, които участваха в ритуалът по спасяване на светинята. Тя бе хвърлена от Аархиерейски наместник ставрофорен иконом Николай Клюнков. Над двадесет мераклии се спуснаха да ловят кръста. Най-съобразителен от гмуркачите бе двадесет и шест годишният Живко Сандев, който успя пръв да се добере до него.
За пета поредна година група мъже и младежи, облечени в народни носии, влязоха във водите на Тунджа и извиха мъжко хоро. Друго, но от девойки, също облечени в народни носии, се понесе паралелно на брега на река Тунджа.
За сигурността на празника имаше подсигурени няколко екипа, както и две лодки, които следяха от близо случващото се във водите на Тунджа.

Христо Иванов за втора поредна година успя да се пребори за кръста в Ивайловград . Той и още двама смелчаци скачаха за светинята в шадраваните в центъра на града. След освещаването на водата традицията за хвърлянето на кръста в южния град се спази отново.
В село Доситеево 18-годишният Димитър Николаев извади кръста. За награда кметът му даде 100 лева.

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 14, 2018 00:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.