Богоявление събра хиляди зрители около реки и басейни

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 14, 2018 00:35

Богоявление събра хиляди зрители около реки и басейни

Ученик бе късметлията, уловил кръста в Симеоновград тази година

Мартин Дойков извади кръста от водите на река Марица в кв. „Йорданово“ на Симеоновград. 18-годишният младеж бе най-бърз от останалите смелчаци, които скочиха в реката. Той получи награда от кмета Милена Рангелова. Другите участници в спасяването на светинята също бяха възнаградени.
Тази година в Симеоновград ритуалът бе по-различен от други години и на реката се игра ледено хоро под съпровод на гайда и кавал. В него се включиха няколко младежи, а то бе поведено от общинския съветник Иван Илчев.
Преди да пристигнат на реката, облечените в народни носии, участници преминаха с кмета и отец Димитър по главната улица на града. На брега на реката и на моста ги чакаха стотици любопитни симеоновградчани.
Мартин е от Симеоновград и учи в Математическата гимназия в Хасково.

Хитър поп хвърли кръста в басейн и сам го извади

Отец Трифон Караджонов сам хвърли и извади кръста от басейн в двора на църквата на Любимец.
След като приключи празничната литургия в църквата, свещеникът покани присъстващите да излязат навън, където тази година бе подготвил изненада на миряните. Там имаше надуваемо басейнче, широко около 2 метра. Отец Трифон заяви, че разпятието ще бъде хвърлено в басейна и се появиха трима желаещи да хванат светинята, но си били забравили кръщелните. Попът ги прати да ги вземат.
Докато всички чакаха, никой не видя кога свещеникът хвърлил 10-сантиметровото кръстче в надуваемия съд. След което запретна крачоли, влезе в басейна и измъкна разпятието и се обяви за спасител.
Друга година кръстът бе хвърлян в казани със светена вода в храма, но все се намираше човек, който да го улови във водата.

Най-малкият участник в Леденото хоро на Харманли извади кръста

Ученикът Кристиян Иванов извади кръста от студените води на река Олу дере на Богоявление. Той бе един от участниците в Ледено хоро, което се прави в града за четвърта поредна година. 8-годишното момче се хваща на хорото за първи път и имаше късмета да извади разпятието. Сподели, че е възпитаник на ОУ ”Иван Вазов” и единственото, което си пожелава е здраве.
Преди кулминацията на събитието духовни лица отслужиха тържествен ритуал, а кметът на града Мария Киркова поздрави всички свои съграждани и именици.
Празникът започна в 7,30 часа в двата храма, след което с Литийно шествие стотици миряни достигнаха до реката, където да наблюдават кулминацията на Богоявление.
Събраните средства от Благотворителното леденото хоро ще бъдат дарени на дете от Харманли – 6-годишният Ангел Гачев. Той е с диагноза недиференциран сарком на меките тъкани и се нуждае от лечение в чужбина.
Второкласникът, който извади кръста, също дари личната си парична награда за лечението на това дете.

Събраните средства от Благотворителното ледено хоро са на стойност 2 322 лева. В понеделник, 8 януари, Кристиян, който улови разпятието дари събраната сума на бащата на болно дете в сградата на ОбА. На срещата присъства и кметът на общината Мария Киркова и организатора на събитието Иван Дулев.

Разпятието в Свиленград спаси отново Дамян Костадинов

Дaмян Kocтaдинoв отново извaди кръста от водите на Марица в Свиленград на Богоявление. Toй бe нaй-бъpз cpeд ocтaнaлитe yчacтници в ритуала. Той се състоя в м. Попския сеч, а в реката ce xвъpлиxa oceм мoмчeтa пpeд пoглeдитe нa cтoтици cвилeнгpaдчaни застанали но моста.
Победителят Дамян спасява xpиcтиянcĸия cимвoл зa тpeта година. Дoceгa пет пъти ce e впycĸaл в нaдпpeвapaтa зa ĸpъcтa. Той е на 22-гoдини и е успешен състезател по колоездене.
Taзи гoдинa водосвета извършиха apxиepeйcĸият нaмecтниĸ отец Koнcтaнтин Георгиев, oтeц Гeopги Крясков oт цъpĸвaтa „Живoпpиeмний изтoчниĸ“ в ĸв. „Гeбpaн“ и oтeц Димитъp oт xpaмa „Св. Йоан Рилски” в ĸв. „Гapaтa“.

Живко Сандев спаси богоявленския кръст в Елхово

В Елхово богоявленският кръст бе хвърлян от моста към изхода за село Изгрев. Стотици наблюдаваха десетките смелчаци, които участваха в ритуалът по спасяване на светинята. Тя бе хвърлена от Аархиерейски наместник ставрофорен иконом Николай Клюнков. Над двадесет мераклии се спуснаха да ловят кръста. Най-съобразителен от гмуркачите бе двадесет и шест годишният Живко Сандев, който успя пръв да се добере до него.
За пета поредна година група мъже и младежи, облечени в народни носии, влязоха във водите на Тунджа и извиха мъжко хоро. Друго, но от девойки, също облечени в народни носии, се понесе паралелно на брега на река Тунджа.
За сигурността на празника имаше подсигурени няколко екипа, както и две лодки, които следяха от близо случващото се във водите на Тунджа.

Христо Иванов за втора поредна година успя да се пребори за кръста в Ивайловград . Той и още двама смелчаци скачаха за светинята в шадраваните в центъра на града. След освещаването на водата традицията за хвърлянето на кръста в южния град се спази отново.
В село Доситеево 18-годишният Димитър Николаев извади кръста. За награда кметът му даде 100 лева.

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 14, 2018 00:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.