Бог чу молбата ми /предизборни вопли/

Сакар нюз
От Сакар нюз април 6, 2017 13:23

Бог чу молбата ми /предизборни вопли/

Васил Станев

След президентските избори, въодушевен започнах трескава подготовка с въпроси към всички политически партии, които ще гостуват за купуване – пардон, за спечелване на електорат от нашия „любим“ многолик градец.

Борбата за власт не е оайбектин работа.

За да си един от двеста и четиридесетте, трябва не само да си политик. Това в хода на нещата се учи. Трябва да си най-напред страшно бръз в ръцете. Трябва да си „маг“ и „жонгльор“, не говорим за умен, а хитър, като бащицата „тато“ в миналото. Политиканството се учи в хода на мандата.
Там горе е златна мина. Пръскат тук-там по някой лев и чакат на гюме, навремето викаше един златидолец „на пиацата дава, ама иска чакане“.
Та, за да подготвя моя въпросник към кандидат-депутатите от различните политически сили, трябва солидна подготовка. Няма да се излагам я, пред хората от квартала и града. Ам, че аз съм човек с авторитет, човек общественик. Затова започнах от далече.
Член съм на градското читалище. Викам си, те ще ми помогнат в структурирането на моите въпроси. Почнах с ищах – задълбочено. Започнах усвояването, като еврофондовете. Нали Левски беше казал, че трябва да сме в крак с времето. Пък и времето е такова, че не знаеш от къде ще ти дойде. Трябва в тези бурни времена да се скитасваме.
Ний от “Златен дол” сме от друго тесто замесени. След промените се усеща разделението. Сейменци много не ни обичат. Затвориха бившия прелез с мрежа да не минаваме. Ний пак си минаваме възрастните, ама с „тчотове“.
Сега всякой обещава „да си подобрим отношенията“. Лъжат, лъжат, бе. Като им дойде яйцето с усмивка си разчекват устата, а след мандата забравят, къде е “Злати дол”. Затова си набавих материали, за да съм максимално точен, та като се изправя пред аудиторията в салона и гости от партиите за кандидат – разб… – пардон депутати да нямат възможност да ме репликират. Трябва да подготвя в буквалния смисъл моята „презвънтация“ с въпроси.
Двайсет и шест деня къртовски труд. Чета, чета, нищо! Нищо не влиза в камътната ми главица. Един ден седя и мисля. Хоп, лампата ми светна.
– Ами будала, къде ти беше тъпата глава?
– Защо ти е тази мобилна техника, дето си накупил с оскъдната си пенсийка, като не можеш да я използваш? Ами запиши си речта, слушай и си готов. Толкова е просто. Похвалих се на „моите“, дето си пием кафето какво съм измислил.
– Браво бе, акъллия човек си – ми казват моите.
– Акъллия я, че за какъв ме смятат мен? Шестнайсет дена пусках записа да влезе, не само да влезе, ами и да се запечата в моя „компютър“.

Та, работата взе да
се натаманява.

Почти свърших с усвояването. Взех по-спокойно да спя. Вече не се мятам в креватя. Ами това са много мъчни думи, трябва да имаш и интелект. Например, „куислинт“, „ортодоксален“, а трябва да знаеш и значението им. Разкрачи ми се устата, докато им свикна. Повтарях, повтарях…
Не са само тези, ама и още – „плутокрация“, „ренегат“. А, кък е? Дет са казва, иска акъл.
В миналия парламент, колко политици станаха ренегати? А тия, тия новите, които искат да застъпят? Те станаха двойно. Виж кви крачки правят. От българската, та в турската партия.
Всички тия въпроси ги задавам на всяка партия в нашия Сеймен. Всичко обещават, като дойдат на власт и после нищо.
Един дядо се обадил: „Влак нямахме да ходим за илачи, чеда мили. Миналия път пак ни обещахте. Та…сега питам, с влака ли дойдохте или с рейса?“
Разгърнах поглед по целия салон. Посетителите се споглеждаха, изглежда, че са доволни от моето изявление.
Надут, като пуяк се прибрах вкъщи. Бях много изморен, но и удовлетворен.
Огромен труд, но с успех. Изпълних си партийната повеля. По очите и държанието разбрах, че нашия партиен вожд е доволен. Член съм на тази партия и в нея си оставам. Няма да ставам „ренегат“, казах твърдо.
Легнах си. Бях много изморен от този огромен, както казах интелектуален труд.
Заспал съм някъде след полунощ. Получих „индикация“ от Горе. „Почва се Боже, мили. Не сега. Сега ли когато трябвам на земята.
Събудих се цял в пот, като къпан. Усетих, че креватя ми се люшка и въртейки, заедно с мен се възнасям нагоре. Въртежа беше много силен. Рекох да мръдна, ъкъ! Помъчих ръцете, цък, кът вързани с каиш. Помъчих да вдигна главата, не става. Тежка като олово. „Боже мили, къде отивам?“ Опитах да погледна от птичи поглед. Погледнах надолу, ам, то я съм си в креватя.
Боже, как ме изплаши мили! Поех дълбоко въздух и подпирайки се бавно стигнах до лампата. Светнах крушката, погледнах нагоре тавана, към прозореца – тъмно.

Тука пък кой ще чуе молбата ми?

Бавно излязох навън. Проснах чержето, дето си бършем обувките и паднах на колене с поглед към небето. Звездите, кротко си мъждукат. Свих трите си пръста и се прекръстих три пъти. После сключих ръце, сключих пръсти под гърди и прошепнах с тих, треперящ глас „Боже, Боже, мили Боже, Ти който си на небето, да бъде свято Името ти. Неща да ти се бъркам в небесните ти дела, но пощади ме за още ден два, за да изпълня докрай партийната повеля, па тогава… ти си знаеш, ако искаш ми вземи душата. Дай ми Господи знак, че чу моята молитва.

Имам Господи важна мисия тук, дело на земята.

Чувствам, усещам, че моят глас ще бъде решаващ за победата на моята партия.“
Тамън спрях молитвата си, чух глас. Опааа! Рекох си Бог чу молитвата ми.
– Васка, кво прайш посред нощите паднал на колене, ва?
– А ти кой си, та ми се бъркаш в земните дела?
– Ангел. Отивам на работа първа смяна.
– Ангел ли? Ем хубаво де, отивай!
Боже, Боже дай ми търпение – и погледнах нагоре към небето. Човекът постоя минута, готов за разговор и като видя, че тая няма да я бъде, си тръгна.
– Този дъртю трябва да е превъртял.
Баба Вангела – майката на моята майка напусна белия свят на 82. А баба ми Менеша, бабината сестра от Салларе надхвърли 100-те. А за мен от този род Боже каквото решиш, така да бъде.
Та утре съм застъпник на моята партия. Чувствам, че моят глас ще бъде решаващ глас Божий за победата на моята партия в изборната борба.
Дай Боже, Амин!

22 март 2017 г. Златен дол

Сакар нюз
От Сакар нюз април 6, 2017 13:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 262 860 преглеждания