Бивш пожарникар пред съда: „Не убих Христо умишлено“

Христо Христов
От Христо Христов септември 8, 2014 09:16

Бивш пожарникар пред съда:  „Не убих Христо умишлено“

„Признавам се за виновен, съгласен съм с всичко в обвинителния акт, но не и с това, че съм убил Христо умишлено. Стана случайно.” Това каза 52-годишният пенсиониран пожарникар Илия Гинев пред съда, малко преди да чуе последната дума на магистратите.
Те постановиха 12 години затвор при първоначален строг режим за убийството на бившия охранител Христо Кабаиванов, извършено на 16 октомври миналата година.
Фактически наказанието на Гинев е 18 години, но понеже делото се гледа по съкратената процедура, по закон времето зад решетките се редуцира с една трета. Освен ефективната присъда, Гинев трябва да изплати и 140 000 лв. кръвнина на децата на убития Христо.

Престъплението бе сред най-тежките криминални прояви в региона

за 2013 г. До разплитането му се стигна едва в началото на декември.
Илия Гинев и Христо Кабаиванов се познавали от 20 години, без да са близки приятели. През октомври миналата година двамата се срещнали в центъра на Хасково и разменили по някоя дума. Станало ясно, че Христо иска да си купува джип и Илия му предложил съдействие. Отишли да оглеждат коли на пазара в Димитровград. По-късно двамата пристигнали в село Мандра, където Илия има къща, за да се почерпят и починат след пазара. По обяд седнали да пробват домашното вино на Гинев. Христо, който от няколко години бил разведен, започнал да говори против жените, а в последствие отправил и директни обиди към съпругата на Илия. Двамата се скарали. Според показанията на бившия пожарникар той ударил в лицето 59-годишния охранител в момента, в който Христо посегнал към газовия си пистолет. Кабаиванов се прекатурил и ударил смъртоносно главата си в земята. Илия изпаднал в паника и вместо да извика линейка и полиция, натоварил трупа на госта си в автомобила му и отишъл в местността Айлън гечит. Там изровил дупка в земята и скрил вътре тялото на жертвата си. Сетне струпал автомобилни гуми, залял ги с бензин и започнал да гори краката на Христо, които стърчали от рова. В следващите часове Гинев стигнал Пловдив, където изоставил автомобила от престъплението, газовият пистолет пък хвърлил в река Марица край Поповица. По-късно пожарникарят заминал за Беларус, където останал 40 дни при роднини.
Междувременно семейството на Христо алармирало полицията за изчезването му и охранителят бил обявен за общодържавно издирване.
То дало резултат едва през декември, когато разследващите се натъкнали на силно разложения труп край Мандра.
Заради лошото състояние на тялото се наложило извършването на ДНК експертиза, която доказа, че тялото е на Кабаиванов. Установено, е че извършителят пробвал да разчлени трупа, за да го скрие по-добре в изкопа.
Според прокурор Георги Гешев в деня на престъплението Христо имал у себе си около 1 000 лв и телефон. Близките на убития твърдят, че тези пари били за дъщеря му, която учела в Испания. Разследващите знаели за срещата на двамата мъже на 16 октомври и се насочили към Илия, който в началото на декември се завърнал в България и бил привикан за разпит. Освен че бил притеснен на разпита, той не издържал и теста с детектора на лъжата. Ден по-късно той признал за извършеното престъпление и бил арестуван. 3 дни по-късно съдът постановява мярка за неотклонение задържане под стража.
„Доказателствата и самопризнанията на Илия Гинев потвърждават фактическата обстановка. Всичко сочи, че убийството е умишлено“, каза в съдебната зала прокурорът Георги Гешев. “Нормално е подсъдимият да бяга от умисъла на престъплението”, допълни още той. Представителят на държавното обвинение поиска наказанието да е близко до максималното, което е 20 години. Това обаче нямаше как да се случи, защото наказателният процес се водеше по съкратената процедура, при която

съдът бе длъжен да намали наказанието с една трета.

Според адвоката на сина на убития Христо всичко е било планирано. На коренно противоположна позиция застана защитата. Според адвокат Веско Георгиев в случая не може да става дума за някакъв предварителен план. Според него се касае за инцидент. Той разви пледоарията си в насока, че случилото се е в условията на евентуален умисъл, а не на умишлен. „Илия, който е диабетик, ще проклина до края на живота си момента, в който е срещнал Христо в центъра на Хасково“, каза още Георгиев. Защитата поиска от съда да наложи минимално наказание, защото тежкото не водело към нищо добро. Веско Георгиев обясни в залата още, че искането на прокуратура е изключително завишено, защото една част от обстоятелствата на случката се базират на косвени доказателства.
Председателят на съдебния състав Миглена Тянкова трябваше да определи и граждански иск.

Синът и дъщерята на убития поискаха почти рекордните 290 000 лв.

В крайна сметка правораздавателите определиха, че кръвнината, която трябва да плати Илия на наследниците, е 140 000 лв. Защитата на роднините на жертвата поиска да бъде запорирано имуществото на Гинев, но съдът го отхвърли като неоснователно.

Христо Христов
От Христо Христов септември 8, 2014 09:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама