Първата атака на 6-ти конен полк до Карапелит, I част

Сакар нюз
От Сакар нюз април 3, 2020 00:15

Първата атака на 6-ти конен полк  до Карапелит, I част

Започваме публикуването на материали, свързани с битката на бойците от 6-и конен полк с румънските части край Карапелит. Те са отпечатани във вестник „Нашата конница“ от 30-е години.
Казармите на полка са в Харманли, а през септември 1916 година е бил дислоциран в Добруджа, където е водил победоносна битки с румънски войски.
Копие от вестника ни бе предоставено от Павел Петков, чийто прадядо е служил в 6-и конен полк.

Победата е дело на общите усилия на цели части и на отделни личности

При критическо изследване на известна операция, разглеждат се, обикновено, действията на ръководителите и на целите части, а твърде малко се говори за делата на изпълнителите, т.е. на отделните групи и бойци.
За по-малките началници, обаче, за войниците и за бъдещото поколение, тия дела имат огромно значение, защото съставляват богат извор на психологически поуки и на патриотическо вдъхновение.
А и дългът към тия, които водим от най-чисти пориви и идеализъм, са ни следвали или вървели, рамо до рамо, с нас към смъртта, ни повелява да не ги забравяме и да спомняме за тях и за техните дела.

С тая цел се отзовахме на поканата на бившия инспектор на конницата,

да напишем нещо за атаката при Карапелит.
Ето защо, подробното критическо изследване на действията не е наша главна цел. Но за да се разбере и оцени правилно делото на изпълнителите, за да се види при какви тежки условия се извърши тази атака и как се дойде до тях, налага се едно, макар и кратко, описание на развитието на тия действия, във връзка с действията на полка и общата операция на 1-ва конна дивизия през този ден.
Това от друга страна ще послужи като исторически материал и ще хвърли известна светлина върху тая операция, пълна с твърде ценни поуки, в един или друг смисъл, ползването от които, обаче, е почти невъзможно поради непълните, погрешните, противоречиви, и в някои случаи тенденциозни осветления, в които я представляват разните излезли до сега описания. Нашата статия е предназначена и като отговор на тия описания. Историческата истина, изобщо, трябва да си  пробие път, даже при условие, че ще бъдат засегнати някои дейци. Защото уроците, писани с пролята кръв, не бива да останат неизползвани, а трябва да поучат поколенията и да им спестят нашите грешки и лични жертви.

Автор: О.з. полковник Анастас Сарафов, командир на 4-ти ескадрон от 6-и конен полк

Продължава – 2 част

Сакар нюз
От Сакар нюз април 3, 2020 00:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 923 144 преглеждания