Библиотекари предприемат инициативи, за да задържат интереса към книгите

Милена Митева
От Милена Митева юли 22, 2019 08:32

Библиотекари предприемат инициативи,  за да задържат интереса към книгите

„Трудно е да се задържи интересът на децата към книгите“, споделят библиотекари от региона. Затова те целогодишно предприемат инициативи, за да запалят и поддържат в тях страстта към четенето. През летния сезон стотици деца търсят четива от списъците с препоръчителна и задължителна литература, но трудно се откъсват от дигиталния свят, който ги заобикаля.
„Във времето на новите технологии приобщаването на децата и младите хора към книгите и четенето е сложен процес, но това ни амбицира още повече за спечелването на млади читатели. В тази връзка отчитаме, че днешните деца са много по-различни като интереси и възприятия спрямо децата отпреди 25-30 години и съответно малко се вълнуват от книгите, които са чели техните родители, баби и дядовци“, казва Дарина Костадинова от общинска библиотека в Свиленград.
Според нея учебните програми по литература не се актуализират и децата с нежелание четат препоръчителните книги за летен прочит. От наблюденията си библиотекарката сподели, че най-отговорно към ваканционните четива се отнасят по-малките ученици.
С напредването на възрастта нараства и пренебрежителното отношение към книгите.
„Негативно отношение към четивата, давани за прочит от училище, оказва и фактът, че те са в една или друга степен задължителни, което предопределя и отрицателно отношение към тях като цяло и съответно към библиотеката“, допълни госпожа Костадинова.
Литературните вкусове на младите читатели в Свиленград са насочени предимно към фентъзи жанровете и към книги, в които героите се сблъскват с идентични на самите деца проблеми и ситуации. В библиотеката на граничния град първенци по заемане са: поредицата “Пърси Джаксън” на Рик Риърдън и “Дневниците на един Дръньо” от Джеф Кини.

Най-много посещения на деца в библиотеката има през лятото.

Идеята на Дарина Костадинова и нейния колега Иван Чончев е броят посетители да расте с годините. Затова усилията им са насочени и към най-малките. За тях в библиотеката има специално обособен кът, където книгите са по-малки като обем и с повече картинки.
„Наша основна цел е, когато едно дете пристъпи прага на библиотеката за пръв път, да направим всичко по силите си, за да разбере то, че тук е място за приятни изживявания посредством книгите, че това може да е „неговото” място. И успяваме! Към днешна дата имаме регистрирани 316 деца до 14 години, докато за 2018 г. те са били 321 за цялата година, сподели служителката.
За обогатяване на библиотечния фонд са направила абонаменти за няколко детски периодични издания с научнопопулярен и развлекателен характер.
Дарина Костадинова отбеляза, че, за да бъде една библиотека желано място за всички, нейното физическо пространство трябва да е предразполагащо, уютно и светло.
Новата библиотечна сграда на Свиленград разполага с две детски читални – за деца в предучилищна и в училищна възраст, които всеки ден се посещават активно. Новите информационни технологии също не са пренебрегнати – на разположение в детски отдел има три компютъра. Но тук пък изненадата е много приятна – в повечето случаи децата посещават библиотеката, за да четат книги, а не за да ползват компютър.

Според Софка Милушева,

която работи в читалищна библиотека на Тополовград, желанието за четене на книги от малчугани намалява. Нейното мнение е, че това се определя от семейната среда. Наблюденията й са, че много по-често хората държат в ръцете си таблет, айфон и смартфон, отколкото книга.
Децата, които посещават библиотеката на сакарското градче, се придържат към препоръчителните списъци. „Не мога да разбера как няма да се запознаят с повече от едно стихотворение или един разказ от българските класици. За съжаление много рядко ще вземат някое произведение извън списъка“, сподели с горчивина Милушева.
Най-често търсените книги в библиотеката на Тополовград са: „Български народни приказки“, „Предания и легенди“ – български и на народите, „Старогръцки легенди и митове“ – Николай Кун, „Пипи дългото чорапче“ и „Емил от Льонеберя“ на Астрид Линдгрен , „Приказки“ на Георги Райчев, Светослав Минков, Николай Райнов, Ангел Каралийчев и Елин Пелин.
Според библиотекарката малките деца нямат изградени навици за четене и за подбор на това, което желаят да прочетат.

В НЧ „Братолюбие“ в Любимец

най-активните читатели са децата от началните училища, съобщава Веска Банева от библиотеката. Най-често търсени са приказките от български и чужди автори, детски приключенски романи и стихове за деца. Сред предпочитанията на децата са детска художествена и приключенска литература, а новите читатели през тази година са над 50.
За да задържат интереса на децата през летния сезон служителите в библиотеката на НЧ „Братолюбие – 1884“ са организирали Лятната академия, която предлага различни интересни занимания за децата на Любимец. С радост информират, че тя е много посещавана.

В библиотеката на читалище „Дружба“, Харманли,

която се намира в Културния център на града, от началото на годината са записани още 40 нови деца. Това съобщи Тони Стоева от детския отдел. Малките читатели ежедневно пристигат тук, за да изпълнят списъците си със задължителна и препоръчителна литература. Книгите, които най-често търсят най-малките читатели от първи до четвърти клас, са: „Тошко Африкански“, „Мечо Пух“, „Вълшебникът от Оз“, През води и гори“, „Ян Бибиян“, „Чернишка“ и „Мили мой, Мио“. Пе-токласниците и шестокласниците предпочитат „Старогръцки легенди и митове“, „Приказки“ на Шарл Перо, „Под игото“ и „Принцът и просякът“.
В тази библиотека се наблюдава интересна тенденция – деца водят своите родители или свои близки в читалнята. Най-често те прекарат няколко часа там, а след това взимат книги за дома. Малчуганите споделят, че светът на книгите им харесва”, с радост обощаваслужителката .
В библиотеката вече имат и доброволка. това е осмокласничката Вяра Граматикова, която помага за залепването на сигнатури.

В библиотеката към НЧ „Развитие 1882” – Симеоновград,

се наблюдава тенденция да се четат книги от препоръчителните списъци от училище, е мнението на Галя Кунчева и Мариана Генева. „Тук имаме богат избор на детски книги. Много от малките читатели предпочитат да избират сами какво да четат, но се съобразяват и със списъците от училище“, споделят те. Спорет тях интересът към книгата е нараснал, защото ежедневно виждат блесналите детски очи, когато взимат в ръце търсената от тях книга.
Сред любимите произведения на децата са: „Патиланско царство” от Ран Босилек и „Мили, Бате! Писмата на един дакел” от Станка Пенчева. Децата от началните класове продължават да четат Братя Грим, Шарл Перо, Андерсен, Джани Родари. Към съвременните романи има голям интерес към: Джеф Кини – „Дневникът на един Дръндьо”, Мария Пар – „Вафлено сърце”, Дейвид Уолямс – „Бабата Бандит”, а също и фентъзи литературата от Рик Риърдън.

В този град читателите в ученическа възраст също се увеличават.

Домът на книгите им е от полза в учебния процес – в изготвянето на проекти, доклади и домашни работи.
„Ако в един семеен дом книгите отсъстват, няма как да очакваме от децата да четат. И тук е ролята на библиотеката, да запали искрата за четене в детето“, обобщава Галина Кунчева.
В тази връзка тук организират различни инициативи с които да привличат деца, като „Забавно лято в библиотеката”, което се радва на голям интерес.

снимка: Фейсбук

Милена Митева
От Милена Митева юли 22, 2019 08:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 288 033 преглеждания