Безработните – с повече доверие към Бюрото по труда през 2016 г.

Милена Митева
От Милена Митева февруари 8, 2017 09:57

Безработните – с повече доверие към Бюрото по труда през 2016 г.

С 87 лица е нараснал броят на започнали работа чрез Дирекция Бюро по труда – Харманли (ДБТ) през 2016-та година, спрямо предходната. Лицата, които са упражнявали заетост през 2015-та са били 954 човека, сочат справки на институцията.
През отминалата 2016 година в частни фирми и обществени организации работа са започнали 649 лица, по програми за заетост 128, по мерки за заетост 14, а по Оперативни програми за развитие на човешките ресурси – 163.
От броя на всички регистрирани с начално и по-ниско образование са 45,43%. Това се дължи на задължителното условие за регистриране, без което лицата нямат право да получават обезщетение за безработица.
Сред най-предлаганите професии в институцията са: продавач–консултант, охранител, шофьор на тежкотоварен автомобил, административни специалист със специалност английски, машинен оператор шиене на облекла, гладачки, сервитьори и учители.
Очакванията на хората след посещението на ДБТ е да започнат да се трудят с нормално работно време и добри заплати.
„По-склонни да започнат работа са възрастните хора“, констатира Тонка Караиванова, директор на ДБТ. Тя уточни, че в началото на тази годината се забелязва увеличаване на броя на регистрираните души. Те са с 58 повече от вписаните в края на 2016-та.
Вече е приет националния план за развитие по заетостта, по който ще работят тук.
В най-скоро време ще бъде приет и план за действие на ДБТ в Харманли. Предстои да се обявяват процедури и да се сключват договори.
От февруари ще стартира нова схема „Ваучери за заети лица“. Тя няма да важи за хора с висше образование и при нея ще се изисква допълнително 15 % финансиране от самото лице.
Според директора на институцията в Харманли, хората се обръщат с доверие към институцията.

Министерството на труда и социалната политика отпуска 50 000 0000 лева за обучения по програма „Ваучери за заети лица“. Тя е за повишаване на квалификацията на заети лица, които са на трудов договор в предприятия извън държавната администрация и са със средна или по-ниска степен на образование.
Подобно на „Аз мога“ и „Аз мога повече“, в новата програма сумите за изплащане на ваучерите за обучение към центровете за професионално обучение ще са със същите стойности. За професионални обучения: За първа степен, с продължителност не по-малка от 300 учебни часа – 600 лв. За втора степен, с продължителност не по-малка от 660 учебни часа – 1200 лв. За трета степен, с продължителност не по-малка от 960 учебни часа – 1800 лв. За езикови обучения: За всеки език с продължителност не по малко от 300 учебни часа /три нива/- 700 лв.
Новото при тази програма е че в нея ще могат да се записват лица, които НЕ са се възползвали от безплатни професионални и езикови обучения с ваучери по Оперативни програми „Аз мога“ и „Аз мога повече“. Не е допустимо провеждане на дистанционни обучения, ще бъдат само присъствени. В новата програма са приоритетни лица със средно или по-ниска степен на образование. Съфинансиране в размер на 15 % от стойността на обучението, посочена в чл. 5, ал.3 на ПМС 280/2015 г. от страна на обучаемите лица.

Милена Митева
От Милена Митева февруари 8, 2017 09:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама