Бежанците и границата

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 3, 2015 17:16

Бежанците и границата

Акценти

  • Върху много от бежанците, включително върху жени и деца е упражнявано насилие
  • Как става така, че някои влезли през гората биват допуснати в страната, а други не?

Свързани публикации

От блога на Лидия Стайкова

Миналата година държавата похарчи милиони за да построи ограда по част от южната ни граница и разположи над хиляда полицаи да охраняват. Въпреки това, през горите по тази граница по официални статистики нелегално влязоха не по-малко чужденци отколкото предната година, когато границата не се охраняваше толкова усърдно. Допускам, че извън статистиките остават солиден брой хора, които са преминали транзитно през България. Може ли някой от тези, които ръководиха тази операция да даде обяснение?

Не бих искала да кажа, че полицаите не успяват да си свършат работата – всички близки на мои познати, които са се опитали да преминат през гората са били заловени и върнати в Турция. Някои от тях по няколко пъти. Във всички случаи за които знам полицаите са им взели парите и телефоните, в някои случаи документи, дори и дрехи и храна. Върху много от тях, включително върху жени и деца е упражнявано насилие, след което някои са били хоспитализирани. Виждала съм следи от насилие, слушала съм разкази от хора, върнати по боксерки в Турция през зимата. Случвало се е да се обаждам на гранична полиция за да моля да се обадят на турската полиция и да обяснят в кое поле са оставили през нощта сама жена с малки деца, на която са взели смартфона, та не знае къде се намира, и батерията на скрития й обикновен телефон свършва, така че поне турската полиция да помогне. Случвало се е да моля гранична полиция да приеме снимки от GPS за да открие група хора, състояща се предимно от малки деца и жени, включително бременна, и гранична полиция да не иска да получи тези снимки, а когато все пак открива групата да бие и жени и деца, да им вземе всички ценни неща, включително таблета на дете, което плаче за него, да върне хората в Турция, където някои от тях да бъдат настанени в болница.

Няма как да докажа повечето от тези истории, защото въпреки преживяния ужас, хората не искат да ги разкажат – защото имат близки, които търсят закрила у нас и защото се надяват някак да преминат границата и да се съберат с тях. Дали хората не ме лъжат? Какво печелят от тази лъжа ако не смятат да я използват в съда, например?

Многократно чета в медиите, че оградата служела за да насочва бежанците към гранично-пропусквателните пунктове, че те трябвало просто да отидат до тях и да покажат документите си и да влязат, вместо да плащат на трафиканти и да си рискуват живота в гората. Ако това наистина беше възможно, мислите ли, че хората щяха да пропуснат тази възможност? Нямаше ли възрастните родители на живеещите от десетилетия у нас сирийци да дойдат спокойно при децата си?

Това, което пропускат да ни кажат, а ние забравяме е, че граничната полиция на съседната държава няма право да позволи на хора без визи за България да излизат през гранично пропусквателните пунктове. Всъщност в момента е почти невъзможно за бежанци да стигнат до тези пунктове – автобуси и таксиметрови шофьори отказват да ги закарат до тях, а когато се опитват да се придвижват пеш, турската полиция ги връща във вътрешността на страната.

Мисля, че е добре да си зададем въпроси: Как става така, че някои влезли през гората биват допуснати в страната, а други не? Какъв е критерият за това върху кого ще бъде упражнено насилие и кой ще бъде ограбен? Защо и докога ще ни лъжат, че има цивилизован начин за бежанците да влязат в страната?

На тези, които ще се зарадват на тази информация, бих искала да кажа: ако ще ръкопляскате на държавата, че така добре се справя с наплива от бежанци, върнете се в началото и прочетете пак: държавата в момента не се справя по-добре отколкото преди оградата и засиленото полицейско присъствие, което означава, че държавата ви лъже, харчи парите ви за безполезни съоръжения, оставя градовете ви без полиция, а част от полицаите са крадци и насилници, които ако имат възможност ще ограбят и набият вас.

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 3, 2015 17:16
Напиши коментар

1 Коментар

  1. А.Христозова януари 6, 16:26

    На вниманието на г-жа Стайкова и на всички,които четете-добре е преди да се изписват подобни твърдения,да бъдете запознати с нормативната база и фактологията .Работя на ГКПП и твърдението Ви,че граничните власти на съседната страна не допускат пътуващи за РБългария,за които е необходима виза,е абсолютна Глупост.Това е видно от Бюлетините,в които са описани случаите на върнати лица без визи за всяка една работна смяна.От там нататък останалото Ви изложение е под огромно съмнение за истинност.А клюките си имат място-на „дирнека“!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама