Бездомните кучета стават сериозен проблем

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 27, 2018 17:09

Бездомните кучета стават сериозен проблем

Многобройни кучета от всякакви породи, мелези с различни размери, ръст и вид шетат, свободно из улиците и площадите на Тополовград, Устрем и някои по-големи села.
Може да се видят всеки ден близо до баничарници, хранителни магазини, кофи и контейнери за смет. Това вече се превръща в голям проблем и за хората и за управлението на общината. В Тополовград няма изграден приют за бездомни кучета, нито орган или организация, която да се занимава с тяхното залавяне, обработка /обезпаратизяване/ и евентуално кастриране за намаляване на популацията им. Такава идея имаше преди около 14-15 години, която бе внесена за разглеждане от ОбС, но поради липса на финансов ресурс не бе възможно както тогава, така и понастоящем да бъде реализирана. До преди няколко месеца общината е имала сключен договор със старозагорска фирма за извършване на този вид дейност, но неговият срок е изтекъл и от фирмата не са пожелали да го подновят засега, поради големия обем на дейност, която имат в района си.
Местната управа продължава да търси изход от създалата се ситуация, още повече, че тази пролет се появи и ново поколение от всякакви хибриди и смеси на породи и видове.
От РУ „Полиция” – Тополовград, през миналата седмица са изпратили уведомително писмо до Общинската администрация за наличието на безпризорни кучета в населените места от общината и опасностите, свързани с тяхното съществуване. Отделно от това около местата, където са се заселили кучетата хора им хвърлят храна в нарушение на Наредба №1 на Общински съвет – Тополовград, където в чл. 37, ал.1, т. 9, е записано, че лица, които приютяват бездомни кучета и котки в прилежащите територии на жилищните сгради, се санкционират с глоби от 50 до 500 лв. Ако не се намери решение в близките месеци, проблемът ще стане още по-сериозен.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 27, 2018 17:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.