Бездомните кучета стават сериозен проблем

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 27, 2018 17:09

Бездомните кучета стават сериозен проблем

Многобройни кучета от всякакви породи, мелези с различни размери, ръст и вид шетат, свободно из улиците и площадите на Тополовград, Устрем и някои по-големи села.
Може да се видят всеки ден близо до баничарници, хранителни магазини, кофи и контейнери за смет. Това вече се превръща в голям проблем и за хората и за управлението на общината. В Тополовград няма изграден приют за бездомни кучета, нито орган или организация, която да се занимава с тяхното залавяне, обработка /обезпаратизяване/ и евентуално кастриране за намаляване на популацията им. Такава идея имаше преди около 14-15 години, която бе внесена за разглеждане от ОбС, но поради липса на финансов ресурс не бе възможно както тогава, така и понастоящем да бъде реализирана. До преди няколко месеца общината е имала сключен договор със старозагорска фирма за извършване на този вид дейност, но неговият срок е изтекъл и от фирмата не са пожелали да го подновят засега, поради големия обем на дейност, която имат в района си.
Местната управа продължава да търси изход от създалата се ситуация, още повече, че тази пролет се появи и ново поколение от всякакви хибриди и смеси на породи и видове.
От РУ „Полиция” – Тополовград, през миналата седмица са изпратили уведомително писмо до Общинската администрация за наличието на безпризорни кучета в населените места от общината и опасностите, свързани с тяхното съществуване. Отделно от това около местата, където са се заселили кучетата хора им хвърлят храна в нарушение на Наредба №1 на Общински съвет – Тополовград, където в чл. 37, ал.1, т. 9, е записано, че лица, които приютяват бездомни кучета и котки в прилежащите територии на жилищните сгради, се санкционират с глоби от 50 до 500 лв. Ако не се намери решение в близките месеци, проблемът ще стане още по-сериозен.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 27, 2018 17:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 645 487 преглеждания