Бездомни животни вече са в ръцете на зоодоброволци

Милена Митева
От Милена Митева октомври 7, 2019 10:39

Бездомни животни вече са в ръцете на зоодоброволци

Сдружение, което ще се грижи за болни и бездомни животни, бе учредено в Харманли. Това стана в началото на септември, когато „В помощ на бездомните животни в Харманли“ започна официално дейността си. Неговите инициатори Дима Георгиева, Славина Василева и Михаела Ангелова ,са обединени от каузата „Всеки живот е ценен, всяка душа носи надежда“ и „ Осинови – не купувай“.
Те се грижат за животните от няколко години, но сега към тях се присъединиха и други доброволци.
За първите стъпки в това начинание Дима Георгиева сподели: „Започнахме плахо преди няколко години, разчитахме единствено на себе си. Въпреки ежедневните проблеми, съумявахме да намерим време да спасим по няколко животни“.
Първият по сериозен случай, с който зоодоброволците се справиха, бе кучето Джейки. То бе лекувано няколко месеца с техни средства, след което осиновено.
С голямо вълнение госпожица Ангелова разказа за историята кучето Теди: „Един ден, пътувайки за вкъщи, щяхме да смачкаме една черно-бяла малка топччица, която лежеше тежко болна на пътя. Аз и моят приятел, спряхме, за да видим какво е това, тъй като от колата не се виждаше ясно дали е куче, или коте. Когато се приближихме, едно малко кученце побягна и ние тръгнахме след него. След дълга гоненица успяхме да го хванем. То се страхуваше, защото е било пребивано и ме ухапа. Веднага го закарахме на ветеринар и установиха, че има кърлежова краста и е пълно с глисти. Коремчето му беше подуто и го болеше много. Плачеше и бягаше от страх. Едното му ушенце беше разрязано на две и кървеше. В клиниката му поставиха нужните лекарства и ни дадоха лечебен шампоан, с който трябваше да го изкъпем три пъти, за да умъртвим бълхите и да започне да никне нова козинка. Обезпаразитихме го и го ваксинирахме. Чипирахме го и му извадихме паспорт.
След 40 дни на кученцето му порасна нова козина. Изкара всички паразити, които живееха в него и му изяждаха вътрешностите.
Кръстихме я Теди, а породата ѝ е „любов“. Тя е много любвеобилна и спокойна. Показахме й, че може да вярва в хората, въпреки че са я наранили толкова много. Тя ще бъде осиновена от едно прекрасно семейство в Гърция, което очакваме да я вземат към края на месец октомври.“
Всяко спасено животно е лекувано и гледано с финанси на доброволците.
Инициаторите имат нужда от място, което да заградят, за да стопанисват приютените животни до тяхното осиновяване.
Мечтите на благодетелите са много по-големи. Те имат идея за малка постройка със зелена поляна, на която да ходят любители на животните, които нямат възможност да ги приютят в апартаменти.
В идеите е заложено всеки, които обича животните, да им помага доброволно, като занесе храна или просто се погрижи за тях.

„В помощ на бездомните животни в Харманли“ има банкова сметка в която желаещите да помогнат могат да го направят
БГ лева: IBAN: BG58RZBB91551011135273
Банка: Райфайзен банк
Титуляри: Михаела Ангелова, Славина Василева, Силвия Георгиева, Ирена Делева.

Милена Митева
От Милена Митева октомври 7, 2019 10:39
Напиши коментар

1 Коментар

  1. реалист октомври 7, 17:30

    Хвала за тези наши съгражданки! Хора, които обичат животните, обичат и хората! Свалям ви шапка за начинанието! Желая ви успех! И аз обичам животните, и с радост ще даря малка сума!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама