Бездомни животни вече са в ръцете на зоодоброволци

Милена Митева
От Милена Митева октомври 7, 2019 10:39

Бездомни животни вече са в ръцете на зоодоброволци

Сдружение, което ще се грижи за болни и бездомни животни, бе учредено в Харманли. Това стана в началото на септември, когато „В помощ на бездомните животни в Харманли“ започна официално дейността си. Неговите инициатори Дима Георгиева, Славина Василева и Михаела Ангелова ,са обединени от каузата „Всеки живот е ценен, всяка душа носи надежда“ и „ Осинови – не купувай“.
Те се грижат за животните от няколко години, но сега към тях се присъединиха и други доброволци.
За първите стъпки в това начинание Дима Георгиева сподели: „Започнахме плахо преди няколко години, разчитахме единствено на себе си. Въпреки ежедневните проблеми, съумявахме да намерим време да спасим по няколко животни“.
Първият по сериозен случай, с който зоодоброволците се справиха, бе кучето Джейки. То бе лекувано няколко месеца с техни средства, след което осиновено.
С голямо вълнение госпожица Ангелова разказа за историята кучето Теди: „Един ден, пътувайки за вкъщи, щяхме да смачкаме една черно-бяла малка топччица, която лежеше тежко болна на пътя. Аз и моят приятел, спряхме, за да видим какво е това, тъй като от колата не се виждаше ясно дали е куче, или коте. Когато се приближихме, едно малко кученце побягна и ние тръгнахме след него. След дълга гоненица успяхме да го хванем. То се страхуваше, защото е било пребивано и ме ухапа. Веднага го закарахме на ветеринар и установиха, че има кърлежова краста и е пълно с глисти. Коремчето му беше подуто и го болеше много. Плачеше и бягаше от страх. Едното му ушенце беше разрязано на две и кървеше. В клиниката му поставиха нужните лекарства и ни дадоха лечебен шампоан, с който трябваше да го изкъпем три пъти, за да умъртвим бълхите и да започне да никне нова козинка. Обезпаразитихме го и го ваксинирахме. Чипирахме го и му извадихме паспорт.
След 40 дни на кученцето му порасна нова козина. Изкара всички паразити, които живееха в него и му изяждаха вътрешностите.
Кръстихме я Теди, а породата ѝ е „любов“. Тя е много любвеобилна и спокойна. Показахме й, че може да вярва в хората, въпреки че са я наранили толкова много. Тя ще бъде осиновена от едно прекрасно семейство в Гърция, което очакваме да я вземат към края на месец октомври.“
Всяко спасено животно е лекувано и гледано с финанси на доброволците.
Инициаторите имат нужда от място, което да заградят, за да стопанисват приютените животни до тяхното осиновяване.
Мечтите на благодетелите са много по-големи. Те имат идея за малка постройка със зелена поляна, на която да ходят любители на животните, които нямат възможност да ги приютят в апартаменти.
В идеите е заложено всеки, които обича животните, да им помага доброволно, като занесе храна или просто се погрижи за тях.

„В помощ на бездомните животни в Харманли“ има банкова сметка в която желаещите да помогнат могат да го направят
БГ лева: IBAN: BG58RZBB91551011135273
Банка: Райфайзен банк
Титуляри: Михаела Ангелова, Славина Василева, Силвия Георгиева, Ирена Делева.

Милена Митева
От Милена Митева октомври 7, 2019 10:39
Напиши коментар

1 Коментар

  1. реалист октомври 7, 17:30

    Хвала за тези наши съгражданки! Хора, които обичат животните, обичат и хората! Свалям ви шапка за начинанието! Желая ви успех! И аз обичам животните, и с радост ще даря малка сума!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.