Бели гълъби и цветни балони полетяха в небето за Международния ден на мира

Милена Митева
От Милена Митева октомври 1, 2017 10:53

Бели гълъби и цветни балони полетяха  в небето за Международния ден на мира

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 37/68 29 септември – 5 октомври 2017

Свързани публикации

Бели гълъби и балони с хелий полетяха в небето над Харманли. Повод за това стана включване на града в отбелязването на Международния ден на мира. На 21 септември, петък, под съпровода на песента на И. Дунаевски деца от ДГ ”Детски свят” пуснаха бели хартиени гълъби, завързани за балони с хелий.
„Ние, екипът на ДГ „Детски свят“ в града, децата, техните родители, общественици, БМЧК откликваме на призива на фондация „Устойчиво развитие за България“ и сега нашите гълъби на мира ще излетят над Руския паметник, който се намира в двора на нашата градина и ще се извисят в мирното синьо небе. Отново изразяваме нашата признателност към героите, загинали за свободата на България, за да живеем ние в мир.
Мирът това е спокойствие, разумен живот, изпълнен с радост, усмивки и душевна топлина. Ние искаме живот без горчиви сълзи и загуби, без разруха, без чувство за реална опасност”, каза директорът Мария Желязкова.
Посланието на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш по повод Международния ден на мира бе прочетено във всички класове на ПГЕТ „Захари Стоянов“, Харманли. Точно в 11:00 часа прозвуча словото, което е отправено към всички хора по света на 13 юни 2017 г. – точно 100 дни преди отбелязването на Международния ден на мира.
Учениците не само чуха обръщението на генералния секретар на ООН, но и обсъждаха в класовете колко е важно да отворят сърцата си и да се доближат до посланието за мир, благоденствие и защита на всички.
Темата на Международния ден на мира през 2017 г. е „Заедно за мир: уважение, безопасност и достойнство за всички“, акцентиращ по-специално върху тежкото положение на бежанците и мигрантите по целия свят.
Младежкият Червен кръст при СУ „Неофит Рилски” – Харманли, също подкрепи идеята на фондация „Устойчиво развитие за България”. В 10:40 часа в двора на училището единадесетокласничка даде израз на посланието на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, всички да отворят сърцата си, да съберат ръцете си за постигнето на мир, благоденствие и защита за всички.
Под звуците на „Летете гълъби, летете“, ученици от 9а и 9 б клас пуснаха в небето бели хартиени гълъби, привързани към балони. Върху птичето също бяха изписали името на загинал герой или на човек, отдал своя живот по време на военни действия, защитавайки мира и справедлива кауза.
На 21 септември, Световен ден на мира, обявен от ООН, децата от НУ „Отец Паисий“ – Харманли, отправиха своето послание за мир към всички деца по земята, изпращайки им гълъба на Пикасо.

Международният ден на мира е провъзгласен от Генералната Асамблея на ООН през 1981г. На този ден милиони бели „Гълъби на мира“ политат към небето като традиция, чието начало поставя Първият световен конгрес на привържениците на мира, проведен през 1949г. в Париж и Прага. Емблемата, избрана на този конгрес „Гълъбът на мира“ – бял гълъб, който носи маслиново клонче, е нарисувана от Пабло Пикасо.
Всички прояви на тази безсрочна акция са насочени към събуждане у хората на идеята за мир, за търсене на изход от сложните ситуации, а също и за осмисляне на ролята и приноса на всеки човек за делото в защита на мира на планета, във всяка страна и във всеки дом.
Фондация „Устойчиво развитие за България“ като координатор за отбелязването на Деня на мира на 21 септември 2017г. в нашата страна.

 

This slideshow requires JavaScript.

Милена Митева
От Милена Митева октомври 1, 2017 10:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама