Басейни отвориха за Лято 2020 при завишени хигиенни мерки

Милена Митева
От Милена Митева юни 13, 2020 20:00

Басейни отвориха за Лято 2020  при завишени хигиенни мерки

Плувните басейни вече са отворени за посетители, но при завишени мерки за сигурност. Те се налагат от удължената противоепидемична обстановка заради COVID-19. Част от мерките предвиждат измерване на температурата на посетителите, увеличаване на разстоянието между шезлонгите,, по-големи количества на хлор във водата от обикновеното.
В изискванията влизат още: осигуряване на условия за спазване на дистанция от 2,5 метра между чакащите да влизат; засилено почистване и дезинфекция на тоалетните, съблекалните на открито, съдовете за отпадъци, общите части, уредите, помещенията и другите съоръжения – на всеки един час; осигуряване на диспенсери с дезинфектант, течен сапун и еднократни кърпи за ползване от посетителите; ползване от персонала на защитни маски за лице и ръкавици; дезинфекциране след всеки посетител на използваните принадлежности като чадъри, шезлонги, столове, гардероби и др.

“Изискванията тази година са доста високи, а проверките от РЗИ по обектите са ежедневни”, споделят собствениците на плувните комплекси.

Дъждовната година също стана повод за тревога на бизнеса им. Обектите, които вече са отворени, нямат достатъчно посетители. От бранша обещаха, че увеличение на цените за ползване на техните услуги няма да има, но това значи, че се очертава да работят без печалба или на загуба.

Басейнът край село Бисер – „Герганин извор“, вече посреща гости.

Той се намира на Международния път Е80, на паркинг „Бисерската Гергана“. Размерите му са 18 на 8 метра, а дълбочината е от 1.40 до 2 м. Има отделено място за къпане на най-малките.
Първите ентусиасти се гмурнаха на 2 юни.
Входът е 3 лв. за деца и бисерчани и 6 лв. за възрастни от други населени места. Къпането е разрешено от 10:00 до 19:00 часа, а нощно не се предвижда.
Собственикът Стойчо Стоев сподели, че няма промяна на цените.
В обекта има ресторант с богато меню. За ценителите на хубавата музика в петък и събота свири оркестър.

В Любимец басейн „Рай“ също е място за прохлада и отдих.

Той е с размери 25 на 10 метра, а максималната му дълбочина е 2 метра. Комплексът разполага с лятна градина и ресторант с разнообразно меню, което го прави подходящо място за детски купони и празненства.
И тази година Петя Христозова ще организира курс по плуване за начинаещи и напреднали деца. За осемнайста година райското място е любимо не само на любимчани, но и на много гости на града.

Комплекс „Бурденис“ в Свиленград е единствено обществено място,

където може да се плува на открито през лятото. За двадесета поредна година той отвори за своите гости. Разположен е в източната част на Свиленград, на площ от 5 дка, разполага с 3 басейна – голям, среден и малък. До прохладно място извън града има и сенчест паркинг.
Собственикът сподели, че тази година няма да има увеличение на цените за посетителите. Билетите за деца ще бъдат 3 лв., а за възрастни – 5. Поради проявен интерес от страна на посетителите и тази година ще бъде организиран курс по плуване за деца.

В Тополовград плувният комплекс предстои да бъде отворен след
14 юни.

В момента тече подготовката за стартиране на неговата дейност. Той е с размери 12.5 на 25 м, а дълбочината му е от 140 до 160 см.
Таксите за деца до 10 години ще бъдат 1 лв., по-големите от 10 до 15 години ще могат да плуват срещу – 2 лв., над 15 г. – 3 лв.

В Ивайловград Спа комплекс „Луксор“ вече работи.

Той отвори в края на май.

Еко-комплекс „Букор Щепи“ в село Мандрица, Ивайловградско,
работи от 15 май

с нови стопани и ново меню. Там има басейн, който също може да се ползва от посетителите.

Семеен хотел „Хефес”, край село Кралево, Стамболовско,

също е красиво място за отдих. Той се намира в местността Бобата, известна на старите хора със своята лечима и благодатна вода, течаща от красиво изградените чешми от местните хора, знаейки значението на местността.
В комплекса има басейн с размери 12на 6 метра, с дълбочина до 1.60 м. Входът за посетители е 5 лева. Има ресторант и хотелска част.

Друго място, предпочитано през лятото, е „Горски кът“, край с. Книжовник.

Той работи за първа година и е само за деца.
Басейнът е с размери 15 на 7 метра, а дълбочината е 1 метър (равно дъно). Той е с цел разхлаждане, но дължината му е подходяща за отсечки, обяснява Живко Йосифов, който е собственик на комплекса. Таксата за деца ще бъде 4, а за възрастни 6 лв.
Всяко дете, което реши да празнува своя рожден ден там, гостите му ще се къпят безплатно.
В комплекса има ресторант, кът с животни, пони, детско влакче и още много атракции.

Плувните комплекси в Града на Белоногата все още не са отворени. Това ще стане на по-късен етап. Забавянето е в резултат от мерките заради пандемията, обясняват собственици и управители.

Басейн „Райски кът“ край Харманли ще работи от 15 юни.

Той е с олимпийски размери 50 на 20 метра. Цените на билетите за посетители ще бъдат 4 лв. за деца и 6 лв. за възрастни.

Басейнът в Градската градина ще бъде достъпен до 15 дни.

Комплексът разполага с два басейна – за малки и големи. Шезлонги и шатри също ще бъдат разположени за посетителите. На посетителите ще се предлагат студени напитки, алкохол и безалкохолни.

Басейн „Олимпия“ и това лято ще работи,

но първият ден за плуване все още не е уточнен. Максималната дълбочина на басейна е 2.80 метра. Около него има шатри и шезлонги, а заведението ще предлага разхлаждащи напитки, сандвичи, цаца, картофки и друга кухня.

В Маджарово няма охраняем басейн,

но пък река Арда също предлага прохлада през горещите летни месеци. Около реката и край язовир Ивайловград през лято масово могат да се видят палатки на хора, почиващи сред природата.

  • В басейн  “Рай” - Любимец, децата обичат да скачат по атрактивен начин във водата
  • Басейн “Герганин извор” е в очакаване на гости
Милена Митева
От Милена Митева юни 13, 2020 20:00
Напиши коментар

1 Коментар

  1. плувец юни 14, 11:45

    Очертава се трудно лято защото хората са уплашени намат пари и няма да ходят на почивка

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 283 233 преглеждания