Балканци пред Одрин

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 9, 2018 15:18

Балканци пред Одрин

В навечерието на Балканската война 12-ти пехотен Балкански полк е в състава на 2-ра бригада на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия. На 1.IX.1912 г. гражданите на Стара Загора и околните села с ентусиазъм посрещат обявяването на мобилизацията. В определения шестдневен срок полковете са готови за поход.
„Духът – отличен“; вярата в успеха – непоколебима, поради съзнанието, че ние превъзхождаме турците по подготовка, ум и дух, многоочакваната и многожеланата разправа с вековния тиранин дойде…“
Втора армия, командвана от ген. Никола Иванов в състав 8-ма и 9-та пехотна дивизия, Хасковският отряд и Сборната конна бригада са разгърнати на Маричиното оперативно направление в района Харманли, Тополовград, Хасково и имат за задача с бързо настъпление да блокират крепостта Одрин и да неутрализират гарнизона й. 8-ма пех. дивизия е съсредоточена в района Орешец, Изворово, Харманли, имайки две бригади на десния и една бригада на левия бряг на р. Марица. Балканци са на левия фланг на дивизията в района Коларово, Изворово, Браница.
На 4 октомври, в района на полка, всичко е спокойно. Ротите водят занятия, офицерите освен това, изучават местността.
В 21:00 часа на 4 октомври, в частите е получена височайша заповед по действащата армия №15. Заповедта гласи: „Офицери, подофицери и войници! Нечуваните страдания на нашите сънародници в съседната Отоманска империя, които отдавна терзаеха сърцата ни, предизвикаха справедливо негодувание на целия народ. След като се изчерпаха всички мирни средства, за да се подобри, до колкото е възможно животът на тези мъченици, заповядваме на нашата храбра армия да премине границата и да встъпи в борба с вековния поробител.“
Задачата на 8-ма пехотна дивизия за първия боен ден е да настъпи по двата бряга на р. Марица, да унищожи граничните подразделения на противника, да заеме Свиленград и до края на деня да овладее рубежа Мезек, Свиленград, Левка.
12-ти пех. полк настъпва в направление Коларово, Оряхово, Левка, сбива турските охранителни подразделения и занощува в района на Левка. На 6, 7 и 8 октомври, полкът във взаимодействие с 23-ти пех. Шипченски полк от дясно и с 33-ти пех. Свищовски полк отляво, продължава настъплението си към Одрин по левия бряг на р. Марица и към 14.00 часа на 18 октомври излиза на сегашната държавна граница на Република България, на рубежа Донаджа – Щит. В последствие 12- ти и 23-ти пех. полкове са сменени от части на 9-та пех. дивизия и преминават на южния бряг на р. Марица.

Боят при Юруш

На 9 октомври турското Главно командване започва настъпление в Източна Тракия. Започват Лозенградските срещни боеве. Одринският гарнизон настъпва с три дивизии във фланг на българските войски, източно от р. Тунджа. Едновременно с това, една дивизия нанася спомагателен удар на запад, по двата бряга на р. Марица. 8-ма пех. дивизия разгромява противостоящата турска дивизия в срещен бой при с. Юруш. В него се отличава 51-ви пех. полк – военновременно формирование, на базата на 12-ти пех. полк. Един от ранените офицери е капитан Андреев, който след няколко часа умира от раните си. На негово име са преименувани селото и ж.п. станция Кадъкьой, в село и станция Капитан Андреево.

Атаката на височина Папаз тепе

След решителната операция на линията Люлебургаз – Бунархисар, от 16 до 19 октомври, българското главно командване насочва вниманието си към Чаталджа. На 2-ра армия е поставена задача да затегне прьстена на обкръжението около Одринската крепост. 12-ти пех. полк трябва да овладее височината. Папаз тепе, западно от Одрин, преди вливането на р. Арда в р. Марица. Папаз тепе е един от седемнадесетте форта около крепостта. Поради мъглата, атаката е заповядана следобед на 25 октомври.
Нощта заварва балканци в бой. Началници и подчинени се изгубват в тъмнината. Ротите и дружините се размесват, но желанието за победа е голямо. Към 2.00 часа, на 26 октомври командирът на 1-ва дружина майор Пенков е в укреплението. Продължават да пристигат смесени групи от войници. В окопите се размесват българи и турци. Разпознават се пипнешком по шапките – свой или враг, в последния случай се е забивал ножът. Към 4.00 часа на 26 октомври в укреплението са и четиримата командири на дружини, но вземат решение да се оттеглят.
Загубите в полка са големи.
Атаката на Папаз тепе се явява една репетиция за мартенския щурм на крепостта.

На 6 ноември 8-ма пех. дивизия е преместена на южния сектор, между десния бряг на р. Марица и десния бряг на р. Арда. Тук в боя на височината Картал тепе намират смъртта си храбрият командир на 4-та дружина – майор Дойчинов, и командирът на 14-та рота – капитан Димитров.
На 11 ноември 1912 г., след детайлно планиране на боя, започва щурмът на крепостта. Главният удар 2-ра армия нанася на източния сектор със силите на 2-ра бригада от 8-ма пех. дивизия и части от други дивизии. На южния сектор, 8-ма дивизия, със своите 1-ва и 3-та бригада, с активни действия принуждава противника да снеме част от силите си от източния сектор, с което да се осигури успеха на направлението на главния удар.
След ожесточени тридневни денонощни боеве 12-ти пех. полк е на 100 метра от турските позиции. Турците откриват силен пехотен огън. Но – късно е вече.
Балканци се хвърлят на нож, без пушка да гръмне. Започва кървав, най-ужасен бой, бой с нож, в който българите винаги вземат връх. Към 10.30 часа, на 13 март, боят на южния сектор вече е завършил. Под ножа на Балканци падат 1 400 турски трупа. Това деморализира противника. Пред съседните полкове се предават 13 200 души. 12-ти пех. полк в стройни редове навлиза в квартал „Караагач“ на Одрин. Българското население посреща освободителите с църковните хоругви и икони.
Няколко дни след падането на Одрин 12-ти пех. Балкански полк в състава на 8-ма пех. Тунджанска дивизия се превозва с железницата в Македония, където сръбските и гръцки войски се отнасят крайно нетолерантно към местното българско население.
Тук краят на войната заварва полка със съзнанието за честно изпълнен дълг.
Подполковник Любимер Чипилев, Старозагорска дивизия.

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 9, 2018 15:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама