Българка в Южна Корея разказва защо там почти няма коронавирус

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 29, 2020 18:13

Българка в Южна Корея разказва защо там почти няма коронавирус

Акценти

  • "Тук всеки е с маска нонстоп. Абсолютно навсякъде и от самото начало." Българската студентка Йордана Стоянова, която от две години живее в Сеул, разказва как 50-милионна Южна Корея успява да овладее коронавируса.

Свързани публикации

„Живеем нормално, просто носим маски“ – така Йордана Стоянова описва ситуацията в Южна Корея днес. Азиатската държава регистрира първия случай на коронавирус още на 20 януари, а на 1 март броят на новозаразените надхвърли 1000. Оттогава обаче разпространението на вируса е под контрол, а при избухването на нови огнища се реагира мигновено.

Йордана живее в Сеул от две години. Предстои ѝ да завърши „Международни отношения“. Все още не е решила къде ще продължи живота си след това. „Ако си намеря работа тук, ще остана. Сеул е все пак град с 10-милионно население, който предлага много възможности.“

Как го постигат?

Със своите 50 милиона жители Южна Корея е една от най-гъсто населените страни в света. Въпреки това в последните седмици новите случаи на Ковид-19 не надминават 200 на ден. Как го постигат? „Още в началото бяха въведени много строги мерки“, обяснява Йордана. „Освен това хората предоставят информация на властите. А институциите следят всички граждани – кой къде и кога е ходил. Проследяването на веригите на заразяване помогна изключително много за изолирането на болните“, допълва тя.

Тук веднага се набива на очи сравнението с Европа, където мнозина не биха се съгласили да предоставят на властите информация за местонахождението си. Йордана отчита тези културни особености, а за прословутия азиатски колективизъм казва: „Не е трудно човек да се напасне, ако прояви разбиране към една по-различна култура“.

И други специфики помагат за бързото овладяване на коронавируса. Една от тях е дигитализацията. „Тук се ползва мобилно приложение. Повечето заведения сканират баркода от него и щом бъде установен случай на заразен, властите могат веднага да се свържат с теб“, обяснява Йордана. Питаме я и за маските, тази толкова спорна тема в България. „Тук всеки е с маска нонстоп. Абсолютно навсякъде и от самото начало. Свиква се с това. А и няма да носим тези маски вечно. Рано или късно пандемията ще отмине.“

Стриктен контрол

Пандемията подложи на изпитание един от основните принципи на европейската идея – свободното движение. Държавите на Стария континент и до днес не са единодушни кога и дали изобщо да се затварят граници. В Южна Корея подхождат много по-стриктно: „Всеки, който влиза в страната, задължително остава в 14-дневна карантина“, разказва Йордана.

„Щом кацнеш, директно те отвеждат със специален транспорт или в обособена за карантина сграда, или в апартамента ти. След това трябва да се тестваш и всеки ден да си въвеждаш температурата и симптомите в специално приложение“, обяснява българската студентка. Проверката е лесна: чрез GPS на мобилния телефон се следи дали нарушаваш карантината.

„Липсват ми междучовешките отношения в Европа“

Накрая сменяме темата и питаме Йордана за живота в Южна Корея отвъд коронавируса. Какво ѝ липсва? „Започват да ми липсват истинските взаимоотношения между хората в Европа. Тук хората са много дружелюбни, но не са напълно откровени. В даден момент решаваш, че някой проявява интерес към теб, но всъщност изобщо не е така. Трудно е да разбереш какво наистина мислят“. Корейците са известни и със своята консервативност, обяснява Йордана: „Тук семейството е от изключително значение. В Европа сме по-големи индивидуалисти. И тази свобода понякога ми липсва“.

А какво би ѝ липсвало от Южна Корея, ако реши да се върне обратно в Европа? „Никога не съм се чувствала в по-голяма безопасност, макар да съм живяла и в Австрия, която също е безопасна държава. Уредеността, чистотата, достъпът до всякакви възможности за развитие, начинът на организация на държавата – тези неща със сигурност ще ми липсват.“

Източник: DW

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 29, 2020 18:13
Напиши коментар

2 Коментара

  1. Емигрантка октомври 31, 01:25

    И в Австралия е по същия начин- строга дисциплина, дигитални приложения за проследяване и стриктен карантинен контрол- външните граници за затворени за чужденци, само австралийски граждани и постоянно пребиваващи които се връщат с хуманитарните полети влизат и са 14 дни в карантинен хотел на техни разноски от$2500, въттрешните граници са също затвориха за райони със заразени. В момента няма дифузно разпространение, само влизащи от чужбина или екипажи на товарни кораби- максимум 10 позитивни на ден. Тества се масово и лабораториите работят денонощно. Отделиха се пари и се закупи апаратура при евентуална друга вълна. Дистанцията от 2 квм и дезинфекжия на ръцете при влизане и излизане от магазини, заведения и учреждения се спазва. Заложи се на туризъм в собсвената си държава, за да се спасят човешки животи. Сега всичко работи нормално, маски не се носят, започна се възобновяването на много производства на местна почва, които преди са били изнесени я чужбина, за да не зависят в бъдеше от други страни. Наляха се мнофо пари в спасителния бюджет- хората получиха обезщетения и нещата се нормализираха.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама