Баба Матена навърши 108 години

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 21, 2018 10:32

Баба Матена навърши 108 години

Баба Матена от Ивайловград навърши 108 г. Празникът бе отбелязан в Дом за стари хора. В празничната програма по този повод се включиха талантливите деца от клуб “Фолклор и традиции”, при читалище “Пробуда – 1914”, с ръководител Марияна Проданова, като изпълниха български фолклорни песни. Румен Новаков за пореден път с дълбоко чувство и от сърце поздрави дълголетната рожденичка със стихотворение.
Своите поздравления изказаха кметът на община Ивайловград Диана Овчарова и директорът на дирекция “Строителство и инвестиции” Виолета Недялкова, които пожелаха здраве и щастие на днешната героиня.
Баба Матена живее два века, преживяла е битки и войни, познати ни само от книгите, учебниците и филмите. Нейният живот не е бил никак лесен. Видяла е доброто и злото и за щастие тя е запазила само доброто. Към днешна дата тя се чувства добре. Все още помни своите близки и приятели и говори за тях. Всички от Дома за стари хора в Ивайловград я обичат много, помагат й и изпитват възхищение от нейния дар от Бога, а именно дълголетието.
“Вие всички да сте живи и здрави!”, отвърна баба Матена на въпроса какво ще си пожелае за рождения ден.

Баба Кана и баба Калина станаха на 100 години

Баба Кана Карабоюкова от Харманли отпразнува своя 100-годишен юбилей. Празникът й се състоя на 15 януари, понеделник. За да поздрави лично столетницата, кметът Мария Киркова я посети в дома й, където роднини и близки се бяха събрали да отбележат радостния повод. Градоначалникът поднесе на баба Кана искрените си благопожелания за здраве, бодър дух, спокойни старини и още дълги години, споделени с обичта на близките и хора. Столетницата се радва на деца, внуци и трима правнуци. Видимо развълнувана от жеста на внимание и посещението на кмета в дома й, баба Кана благодари от сърце и от също пожела на градоначалника мъдри решения и успешни дела.

This slideshow requires JavaScript.

На същия ден 100-годишен юбилей отбеляза и жителката на свиленградското село Момково – Калина Маргаритова. Тя е родена през 1918 година. Да уважат столетницата се събраха нейните деца, внуци и правнуци, близки, съседи, кметът на селото. Специални поздравления за здраве и дълголетие рожденичката получи от секретаря на общината Надя Пеева, която й поднесе подарък – телевизор, от името на кмета на Свиленград инж. Георги Манолов.
За своя едновековен житейски път баба Калина е в отлично здраве – подвижна е, със здраво сърце и добро зрение. Уважавана и обичана е от хората в селото. Известна е с благия си нрав и добродушие. Много пъргава и работлива. Доскоро сама се е занимавала в градината си. Според близките й дълголетието си дължи на спокойния си характер и умерен начин на живот. Хапва от всичко по малко, пийва си по 50 г мастика. Любима храна са й лимоните, киселото мляко и тахана.
Заедно с Калина Маргаритова столетниците в община Свиленград са трима души. Най-възрастният е Неделчо Мавров, който през април ще стане на 106 години.

This slideshow requires JavaScript.

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 21, 2018 10:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.