Атаката на височината Папаз тепе

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 5, 2019 08:14

Атаката на височината Папаз тепе

продължава

След решителната операция на линията Люлебургаз – Бунархи- (ар, от 16 до 19 октомври, българското главно командване насочва вниманието си към Чаталджа. На 2-ра армия е поставена задача да затегне прьстена на обкръжението около Одринската крепост. 12-ти пех. полк трябва да овладее вис. Папаз тепе, западно от Одрин, преди вливането на р. Арда в р. Марица.
Папаз тепе е един от седемнадесетте форта около крепостта. Поради мъглата, атаката е заповядана следобед на 25 октомври.
Нощта заварва балканци в бой. Началници и подчинени се изгубват в тъмнината. Ротите и дружините се размесват, но желанието за победа е голямо. Към 2:00 часа на 26 октомври командирът на 1 -ва дружина майор Пенков е в укреплението. Продължават да пристигат смесени групи от войници. В окопите се размесват българи и турци. Разпознават се пипнешком по шапките – свой или враг, в последния случай се е забивал ножа. Към 4.00 часа на 26 октомври в укреплението са и четиримата командири на дружини, но вземат решение да се оттеглят.
Загубите в полка са големи. Атаката на Папаз тепе се явява една репетиция за мартенския щурм на крепостта.
Бойните действия
На 6 ноември 8-ма пех. дивизия е преместена на южния сектор, между десния бряг на р. Марица и десния бряг на р. Арда. Тук в боя на височината Картал тепе намират смъртта си храбрият командир на 4-та дружина – майор Дойчинов и командира на 14-та рота – капитан Димитров.
На 11.11.1912 г., след детайлно планиране на боя, започва щурмът на крепостта. Главният удар 2-ра армия нанася на източния сектор със силите на 2-ра бригада от 8-ма пех. дивизия и части от други дивизии. На южния сектор, 8-ма дивизия, със своите 1-ва и 3-та бригада, с активни действия принуждава противника да снеме част от силите си от източния сектор, с което да се осигури успеха на направлението на главния удар. След ожесточени тридневни денонощни боеве, 12-ти пех. полк е на 100 метра от турските позиции. Турците откриват силен пехотен огън. Но – късно е вече. Балканци се хвърлят на нож, без пушка да гръмне. Започва кървав, най-ужасен бой, бой с нож, в който българите винаги вземат връх. Към 10.30 часа на 13 март боят на южния сектор вече е завършил. Под ножа на Балканци падат 1 400 турски трупа. Това деморализира противника. Пред съседните полкове се предават 13 200 души. 12-ти пех. полк в стройни редове навлиза в квартал „Караагач“ на Одрин. Българското население посреща освободителите с църковните хоругви и икони.
Няколко дни след падането на Одрин, 12-ти пех. Балкански полк в състава на 8-ма пех. Тунджанска дивизия се превозва с железницата в Македония, където сръбските и гръцки войски се отнасят крайно нетолерантно към местното българско население.
Тук, края на войната заварва полка със съзнанието за честно изпълнен дълг.
Източник: Военен архив

(продължава)

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 5, 2019 08:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.