Атаката на височината Папаз тепе

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 5, 2019 08:14

Атаката на височината Папаз тепе

продължава

След решителната операция на линията Люлебургаз – Бунархи- (ар, от 16 до 19 октомври, българското главно командване насочва вниманието си към Чаталджа. На 2-ра армия е поставена задача да затегне прьстена на обкръжението около Одринската крепост. 12-ти пех. полк трябва да овладее вис. Папаз тепе, западно от Одрин, преди вливането на р. Арда в р. Марица.
Папаз тепе е един от седемнадесетте форта около крепостта. Поради мъглата, атаката е заповядана следобед на 25 октомври.
Нощта заварва балканци в бой. Началници и подчинени се изгубват в тъмнината. Ротите и дружините се размесват, но желанието за победа е голямо. Към 2:00 часа на 26 октомври командирът на 1 -ва дружина майор Пенков е в укреплението. Продължават да пристигат смесени групи от войници. В окопите се размесват българи и турци. Разпознават се пипнешком по шапките – свой или враг, в последния случай се е забивал ножа. Към 4.00 часа на 26 октомври в укреплението са и четиримата командири на дружини, но вземат решение да се оттеглят.
Загубите в полка са големи. Атаката на Папаз тепе се явява една репетиция за мартенския щурм на крепостта.
Бойните действия
На 6 ноември 8-ма пех. дивизия е преместена на южния сектор, между десния бряг на р. Марица и десния бряг на р. Арда. Тук в боя на височината Картал тепе намират смъртта си храбрият командир на 4-та дружина – майор Дойчинов и командира на 14-та рота – капитан Димитров.
На 11.11.1912 г., след детайлно планиране на боя, започва щурмът на крепостта. Главният удар 2-ра армия нанася на източния сектор със силите на 2-ра бригада от 8-ма пех. дивизия и части от други дивизии. На южния сектор, 8-ма дивизия, със своите 1-ва и 3-та бригада, с активни действия принуждава противника да снеме част от силите си от източния сектор, с което да се осигури успеха на направлението на главния удар. След ожесточени тридневни денонощни боеве, 12-ти пех. полк е на 100 метра от турските позиции. Турците откриват силен пехотен огън. Но – късно е вече. Балканци се хвърлят на нож, без пушка да гръмне. Започва кървав, най-ужасен бой, бой с нож, в който българите винаги вземат връх. Към 10.30 часа на 13 март боят на южния сектор вече е завършил. Под ножа на Балканци падат 1 400 турски трупа. Това деморализира противника. Пред съседните полкове се предават 13 200 души. 12-ти пех. полк в стройни редове навлиза в квартал „Караагач“ на Одрин. Българското население посреща освободителите с църковните хоругви и икони.
Няколко дни след падането на Одрин, 12-ти пех. Балкански полк в състава на 8-ма пех. Тунджанска дивизия се превозва с железницата в Македония, където сръбските и гръцки войски се отнасят крайно нетолерантно към местното българско население.
Тук, края на войната заварва полка със съзнанието за честно изпълнен дълг.
Източник: Военен архив

(продължава)

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 5, 2019 08:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама