Астро – клик: Риби

Радка Димитрова
От Радка Димитрова януари 18, 2017 07:03

Астро – клик: Риби

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 2/ 13-19 януари 2017

Свързани публикации

Зодиакалните знаци са дванадесет. Риби е последния от тях. Приема се, че той носи по нещо от всеки един от предишните единадесет. Тази амалгама вероятно води до определението, че е най- мистичния, че е знака на обединението и единството, на висшата духовност. Но и не само това. Символът на знака са две риби в срещуположна посока. Символизират мечтите и действителността, реалността и въображаемото. Ето защо под знака на Риби ще срещнем две коренно различни противоположности- жертвата, поддала се на зависимости, илюзии, самозаблуди и светеца, олицетворяващ идеала за възвишеност, саможертва и безкористна отдаденост на другите. Представителите на този знак обаче винаги са неуловими, така както са и рибите, които не можеш да задържиш в ръцете си, те просто се изплъзват колкото и сръчност да прилагаш.
Слънце в Риби

Мистичното е вашата по-добра реалноств плен на търсенето й сте тъй ”зает”. Как?
Преодолявайки илюзии, препятствия и себе си дори, за да достигнете отвъд-до Бога, до единството.
Състрадателни и отзивчиви, изпълнени с вяра, с богато въображение, чувствителност и деликатност, романтични, поетични, артистични- вий смирени сте,мечтатели и някак “властници” над другите.
Като последен знак от зодиака-сте многоцветна,алхимична смес-прекрасна, съчетала в себе си частица-от туй богатство и разкош всемирно, …и въпреки това понякога се лутате… изгубили посоката.
Последвайте сърцето си и онази мъничка искрица съвест, служете, трудете се, бъдете себе си, за да не ви превземат
разочарованието,мързела, безверието, малодушието
и болката …от тъй търсеното, а недокоснало ви призвание.

Представителите на зодия Риби се увличат от религия, мистицизъм, духовност. Често те са медиуми, които разгадават тайните на незримото. Притежават много таланти в различни изкуства, заради стремежа им да съзидават, да творят. Най-вече те са в областите: музика, танци, фотография, изобразително и филмово изкуство,йога както и умения да тълкуват сънища. Въображението, интуицията, вярата, нежността, смирението и мечтателността им са ненадминати. Както обаче и леността, склонността да изпадат в крайности, да се жертват прекалено, да преминават през състояния на обърканост и хаотичност. Логиката не е силната им страна. Имат нужда от периоди, в които да остават насаме, в уединение и самота, да обърнат взор навътре към себе си, да медитират, „да заредят батериите“.
Под знака Риби са и химията, фармацията, парфюмерията, петрола, морските пътешествия, химически преработената храна, хомеопатията, билките, изобщо алтернативната медицина, психотерапията, илюзионистите, левите партии и др.
Управител на знака е планетата Нептун-символизираща висшата божествена, безусловна и универсална любов- към всеки/възприемаща другия като ближен/ и към всичко. Другите характеристики на зодията са стихия-вода, по редуването на женски и мъжки- женски, качество-подвижност.
Позицията Луна в Риби придава на човек крайна чувствителност и впечатлителност, сензитивност, психическа неустойчивост, изпадане в състояния на афект.

Характерна е силна податливост към външни влияния.

Притежава нелеката съдба както да усеща, така и да поема , обира емоциите на хората, да ги попива като гъба. Поради което е задължително в края на деня да си възвърне вътрешния покой чрез предпочитани от него начини- почивка, душ, вана, любима музика или др. Самият той обаче е склонен да бъде манипулиран, да е подмолен, да лъже , за да се спаси, да е непрактичен, да се поддава на неща, които му вредят, тъй като не може да се противопостави, да постави ясни и отчетливи граници между себе си и другите.
Планетата на ума Меркурий в мистичния Риби е активна на подсъзнателно ниво чрез интуицията, както се казва не знае, откъде го знае, достигайки директно до отговора.

Предимство тук е силно развитото въображение и фантазия,

които са предпоставки за постижения в изкуствата, както и една изначална и сякаш свише дадена креативност. Няма как да изискваме подредена мисъл и ясно говорене от Меркурий в тази позиция. Но пък когато говорим за прозорливост, за телепатично възприемане на мисли, за емпатия-финното умение да усетиш чувствата, емоционалното състояние на другите и за обективна възпримчивост на техните настроения виждаме силните страни на планетата проявени като качества на нейния притежател.
Марс е деликатен в Риби. Действията са емоционално подчертани, поведението е изпълнено с мекота, пасивна активност. Марс олицетворява воина, борбеното начало. Тук обаче интересното е , че той не се страхува да покаже слабост или нужда, да поиска помощ, да развенчае мита, че всичко се постига с борба и със силови средства. Понякога смирението, съзерцанието и запазването на вътрешния покой са част от алгоритъма за решението на проблема. Отрицателното лице на Марс с тази позиция е да подвежда и мами, за да постига целите си. Има ясно изразени предпочитания към водните спортове като форма на физическа активност. Когато настъпи умора най-удачния начин за възстановяване на силите е чрез повече сън и почивка.
Венера също приема от нежната и любвеобвилна енергия на Риби и е много романтична, сантиментална, както и податлива на съблазни и изкушения. Може да прояви нелоялност към брачния партньор. Силно зависима е от любовта и ако тя е нещастна може да се разболее. Понякога пребивава в свят на илюзии и мечти, а не в реално очертаните параметри на любовта.
Колкото и да е стегнат и структуриран Сатурн в безбрежния океан на Риби губи своята форма. Изразява се в липса на ясна посока и цел, във фобии, в прекалена подозрителност, в поддаване на мрачни и песимистични нагласи. Едно от нещата, които символизира Сатурн е страха, в случая е необходимо той да се преодолее, както и производното от него съмнение в себе си, в собствения успех и възможности. Разковничето е човек с тази позиция да действа, да преодолява задръжките, илюзиите и заблудите, да се изправи лице в лице срещу Сатурн и така както никой друг може да поеме посоката нагоре.
Юпитер е стария управител на Риби, ето защо енергиите им кореспондират хармонично. Когато в хороскопа си човек има тази позиция той се увлича от мистика, окултизъм и религия. Широтата и благоденствието на планетата се изливат в благотворителност, в подкрепа и милосърдие към страдащите, болните и нуждаещите се, в подпомагане на изкуството. В отрицателен аспект щедрата природа на Юпитер може да излезе от границите на нормалното и общоприетото и да се прояви като непрактичност и разточителност.
Уран се е движил през знака Риби в периода 2003- 2010 година. През този период славещата се със своя новаторски и обновяващ дух планета изчисти и освободи човечеството от остарели духовни и психологически нагласи, проправи пътя на новото в отношенията между хората, като даде превес на любовта, симпатията и духовното.
Планетата управител на Риби Нептун сега транзитира точно през този знак от 2012 до 2025 година. Този транзит ще доведе до експанзия на духовността, на творчеството, на окултното. В личен план промяната е , че хората ще станат по-милосърдни, с повече грижа за другите. Все по-голяма част от тях ще започнат да осъзнават, че макар и отделни като физически същества ние сме свързани в едно цяло, да разбират ,че това което правиш или причиняваш на другите всъщност го правиш на самия себе си, защото то като бумеранг се връща обратно. Промяната няма да бъде лека и еднопосочна, ще се проявят и отрицателните измерения на Нептун- фалш, илюзии, измами, заблуди.

Плутон предстои да премине през знака Риби след около
20-30 години.

Ето защо е прекалено рано да се определи какво точно ще бъде влиянието на планетата в този знак. Това обаче , което е сигурно, е че Плутон винаги трансформира дълбоко, в случая на едно матафизично ниво енергиите на знака.
Със статиите/последните дванадесет от Астро-клик: Овен до Астро-клик: Риби/, посветени на енергиите на всеки един от знаците и на планетите, разположени в тях извървяхме първата стъпка по пътя на астрологичното себепознание.Тя наистина е малка, но и най-дългия път започва именно с нея.
Често сравняват астрологията с език. Това е езикът на небесата, а самата тя- неговия посредник, преводач. Както всеки език обаче усвояването му изисква време, натрупване на знания, търпение, упорство и интуиция. За тези от Вас, за които себепознанието е важно вече разполагат с базовата информация,чрез която могат да „проучат“ своя характер. И така както в алхимията имаме вълшебно преобразяване по същия начин, то можа да настъпи и във Вас самите!

От 8 януари планетата Меркурий вече е директна.

Плановете, идеите или замислите от периода на ретроградност вече могат да бъдат осъществявани. Още повече, че периодът от сега до началото на февруари е единствения през цялата година, в който нямаме ретроградно движение на планетите,т.е. звездите са много благосклонни към земните обитатели. А тогава когато имаме благословия свише делата и събитията ни се подреждат по един хармоничен, добър за всички и ползотворен начин!

Радка Димитрова
От Радка Димитрова януари 18, 2017 07:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама