Астро-клик: Овен

Радка Димитрова
От Радка Димитрова октомври 25, 2016 07:57

Астро-клик: Овен

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 22/ 21-27 октомври 2016 година

Свързани публикации

Най-приятният звук , който гали слуха на човека е името му. Най-значимата зодия за всеки човек е неговата собствена. Произнасянето и на двете привлича вниманието му, никога не му омръзва да слуша за тях. Това е естествено тъй като чрез първото сме разпознаваеми в света, а чрез второто разбираме по-добре кои сме. Да се пише за слънчевия знак-зодиите е предизвикателство. Това е най-популярната астрологична тема. Оставяйки обаче на нивото само на зодията ние сме като на повърхността на нещата, виждаме само тяхната видима и проявяваща се част без да повдигнем завесата или се опитаме да открием богатствата, които те съдържат.

Слънчевият знак е като стратега, воина, водача

– той е на показ, той взема решенията, той действа. Но само той не може да постигне набелязаната цел, необходими са му ресурси, войска, тил, опит, умения, знания, техника, ловкост и т.н. Всичко това са останалите планети в хороскопа. Те дават дълбочината, стабилността, устойчивостта на личността, а слънчевият знак ги свързва, интегрира, обединява. Това, което се разбира под думите – „човек не е само зодията си“.
И един пример: човек роден на една произволно избрана дата 3 декември 1989 година има следното разположение на планетите в индивидуалната си карта /хороскопа/: Слънце- Стрелец, Луна- Водолей, Меркурий- Стрелец, Венера- Козирог, Марс – Скорпион, Юпитер- Рак, Сатурн- Козирог, Уран- Козирог, Нептун- Козирог, Плутон – Скорпион. Видно е, Слънцето и останалите планети могат да бъдат в различни знаци. Второ в човека по някакъв начин е целият зодиак и той е всичко това. Това е закон в Астрологията и във всеки един хороскоп е така.
За тези от читателите, които имат някаква първоначална ориентация в Астрологията, както и тези за които ще представлява интерес разучаването на собствената им личност могат например от сайта www.astro.com, да си изтеглят наталната си карта.Стъпките са: 1.Натална карта, Асцендент; 2.Въвеждане на рождените данни-точен час, дата, година и месторождение и 3.Покажи. След това Ви излиза Вашият хороскоп. Ако не си знаете точния час може да зададете 12:00 часа на обяд и се получава т.нар. Космограма, в която позициите на планетите ще са точни /без тази на Луната/, но не и на Асцендента и началото на домовете. За една първоначална ориентация и информация това е напълно достатъчно. Можете да си запишете всички планети в картата Ви в кой знак са. А в поредицата Астро-клик ще се разглеждат последователно позициите на всички планети в знаците в техния обичаен ред – Овен, Телец, Близнаци и т.н. Така постепенно ще можете да си съставите един общ поглед върху Вашата личност.
Тъй като информацията за зодиите е достатъчна, тук ще бъде под формата на стих: /това винаги е описание само на Слънцето, в случая Слънце в Овен/.
Овен
Кой съм аз? – води те,
аз съм… откриваш, заявяваш ти:
смел, независим, активен
целеустремен, откровен, категоричен.

Да бъдеш пръв, лидер
за теб съдба е … или призвание?
А невъзможното – недостижимо ли е?
Едва ли? Не! И чрез действие.
Амбиция в погледа-заискрява,
решителност в делото-освобождава,
следва победа-първата, след нея поредната
и ти си начело- в света, не си жертвата.

И все пак: мисии, пробиви,
цели, борби и триумфи,
бъди по-скоро огнен и завладяващ,
а не безцеремонен, изпепеляващ!
Овен е първия знак. Другите му характеристики са карадинален-иницииращ, започващ нещата и по стихия огнен – открит, директен, спонтанен, смел, независим, предприемчив, активен, но и нетърпелив, егоистичен, безразсъден, избухлив, наивен, недипломатичен и т.н. Неговата ключова фраза е „Аз съм“. Тези общи характеристики, или тази енергия най-общо ще се проявява по специфичен начин и при планетите разположени в Овен. По-надолу следва тяхното описание.

Всяка зодия има своите силни и слаби страни.

Няма бяло без черно, няма плюс без минус, няма добро без зло. Такъв е света, в който живеем. В тази връзка говорим за високо и ниско проявления на зодията. Високото е когато изявяваме положителните качества на знака, а ниското –отрицателните. В психологията има следната техника – когато искаме да променим себе си избираме едно или две наши положителни качества, които искаме да развиваме и съсредоточаваме вниманието и усилията си върху тяхното усъвършенстване. Така, когато фокусът е върху „+“ , минусите /отрицателните качества/ по естествен начин намаляват влиянието си. Отнесено към астрологията означава винаги да проявяваме силните страни на слънчевия ни знак, а не неговите отрицателни /тях трябва да преработваме/. Тази закономерност се отнася до всяка една планета в знак – тя има хармонично или нехармонично проявление.

Луната, която в най-пълна степен показва емоциите ни

– как ние реагираме на въздействията отвън и отговаря за поведението ни в Овен е: или открита, спонтанна, енергична, ярка, защитаваща се с бързи рефлекси или е устремена към това да се доказва, да доминира над другите, да избухва, да губи самоконтрол, нетърпелива, нараняваща другите.
Меркурий в римската митология е пратеникът на боговете, а в гръцката това е Хермес-покровителят на търговците, крадците и парите. В хороскопа разположението на планетата е показател за ума, комуникацията и как учи човек. Меркурий в Овен от една страна е остроумен, независим в мненията си, склонен както да спори, така и да отстоява позицията си докрай. Но също тъй като при него умствените процеси протичат много бързо да прави прибързани или недотам основателни заключения. В крайно отрицателното си проявление е конфликтен. Има интерес към механиката и техниката.
Марс в митологията е Арес – богът на войната. В астрологията показва как действаме, как сме активни.Марс е управител на Овен. Ето защо в този знак той е като в „свои води“, максимално добре проявява енергията на знака-първопроходец. Качествата са мъжественост, смелост, лидерство – да се покаже, докаже. Най-естественото му отстояване на себе си е чрез борба, да утвърди себе си по един жизнеутвърждаващ е безапелационен начин. Марс в Овен обаче може да бъде и раздразнителен и конфликтен. И тъй като Овен в човека е главата, то тази позиция предразполага към травми /Марс/ на главата /Овен/.
Венера почитана като богиня на любовта е позната и с много други имена. В Шумер като Инана, във Вавилон-Ищар, в Египет като Изида. В хороскопа тя отговаря и за красотата и личните отношения, за сферата на парите и притежанията, както и за брака. За това какво харесваме, към какво се привързваме, как даваме и приемаме в любовта. Венера в Овен е точно огнена Венера – темпераментна, инициативна, демонстративна. Венера отговаря и за начина ни на обличане.

В Овен има екстравагантен стил. Влюбва се от пръв поглед, но не е много устойчива в любовните връзки.
Изброените дотук пет планети се наричат лични, защото в най-висока степен описват характера на човека.
Сатурн в митологията е бог на земеделието. В гръцката се нарича Кронос и е бог на времето.

Сатурн в Овен не е добре разположен.

Принципа на ограничението Сатурн се намира в знака на експанзията Овен, поради което той не може да прояви по-най добрия начин своята енергия. Сатурн в Овен е доминиращ и авторитарен, не авторитетен. Тъй като Сатурн блокира той може да спре дори смелия и независим Овен и като черти на характера да вземат превес нерешителността, страха и липсата на свобода. Тъй като обаче Сатурн е и амбицията и успеха, в Овен може да се прояви като свръх амбиция, стремеж към непрекъснати постижения или неувереност в себе си.

Юпитер в римската митология е върховния бог, бога на небето, в гръцката неговия аналог е Зевс. В Овен планетата на експанзията Юпитер увеличава положителните качества на знака и подпомага лидерската им проява. Стремежите са позитивни и оптимистични, преобладава откритостта и честния начин да заявиш себе си. Отрицателното проявление е свръхнадценяване на себе си и високо самомнение.

В следващия брой продължаваме с проявленията на планетите в знака Телец. „Познай себе си“ – е велика мисъл на древността. Нека тя Ви води и днес. Успешна седмица!

Радка Димитрова предлага Натален /рожден/ хороскоп, Синастрия-преглед на взаимоотношенията между двама човека, Елекция-определяне на подходяща дата за дадено събитие, Кармичен хороскоп, Отговор на зададен въпрос и Прогностичен хороскоп /за 1 календарна година/. За контакти с нея: ел.поща: [email protected], Скайп: radka.dimitrova705 и тел.: 0892 972 710

 

Радка Димитрова
От Радка Димитрова октомври 25, 2016 07:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама