Астро-клик: Овен

Радка Димитрова
От Радка Димитрова октомври 25, 2016 07:57

Астро-клик: Овен

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 22/ 21-27 октомври 2016 година

Свързани публикации

Най-приятният звук , който гали слуха на човека е името му. Най-значимата зодия за всеки човек е неговата собствена. Произнасянето и на двете привлича вниманието му, никога не му омръзва да слуша за тях. Това е естествено тъй като чрез първото сме разпознаваеми в света, а чрез второто разбираме по-добре кои сме. Да се пише за слънчевия знак-зодиите е предизвикателство. Това е най-популярната астрологична тема. Оставяйки обаче на нивото само на зодията ние сме като на повърхността на нещата, виждаме само тяхната видима и проявяваща се част без да повдигнем завесата или се опитаме да открием богатствата, които те съдържат.

Слънчевият знак е като стратега, воина, водача

– той е на показ, той взема решенията, той действа. Но само той не може да постигне набелязаната цел, необходими са му ресурси, войска, тил, опит, умения, знания, техника, ловкост и т.н. Всичко това са останалите планети в хороскопа. Те дават дълбочината, стабилността, устойчивостта на личността, а слънчевият знак ги свързва, интегрира, обединява. Това, което се разбира под думите – „човек не е само зодията си“.
И един пример: човек роден на една произволно избрана дата 3 декември 1989 година има следното разположение на планетите в индивидуалната си карта /хороскопа/: Слънце- Стрелец, Луна- Водолей, Меркурий- Стрелец, Венера- Козирог, Марс – Скорпион, Юпитер- Рак, Сатурн- Козирог, Уран- Козирог, Нептун- Козирог, Плутон – Скорпион. Видно е, Слънцето и останалите планети могат да бъдат в различни знаци. Второ в човека по някакъв начин е целият зодиак и той е всичко това. Това е закон в Астрологията и във всеки един хороскоп е така.
За тези от читателите, които имат някаква първоначална ориентация в Астрологията, както и тези за които ще представлява интерес разучаването на собствената им личност могат например от сайта www.astro.com, да си изтеглят наталната си карта.Стъпките са: 1.Натална карта, Асцендент; 2.Въвеждане на рождените данни-точен час, дата, година и месторождение и 3.Покажи. След това Ви излиза Вашият хороскоп. Ако не си знаете точния час може да зададете 12:00 часа на обяд и се получава т.нар. Космограма, в която позициите на планетите ще са точни /без тази на Луната/, но не и на Асцендента и началото на домовете. За една първоначална ориентация и информация това е напълно достатъчно. Можете да си запишете всички планети в картата Ви в кой знак са. А в поредицата Астро-клик ще се разглеждат последователно позициите на всички планети в знаците в техния обичаен ред – Овен, Телец, Близнаци и т.н. Така постепенно ще можете да си съставите един общ поглед върху Вашата личност.
Тъй като информацията за зодиите е достатъчна, тук ще бъде под формата на стих: /това винаги е описание само на Слънцето, в случая Слънце в Овен/.
Овен
Кой съм аз? – води те,
аз съм… откриваш, заявяваш ти:
смел, независим, активен
целеустремен, откровен, категоричен.

Да бъдеш пръв, лидер
за теб съдба е … или призвание?
А невъзможното – недостижимо ли е?
Едва ли? Не! И чрез действие.
Амбиция в погледа-заискрява,
решителност в делото-освобождава,
следва победа-първата, след нея поредната
и ти си начело- в света, не си жертвата.

И все пак: мисии, пробиви,
цели, борби и триумфи,
бъди по-скоро огнен и завладяващ,
а не безцеремонен, изпепеляващ!
Овен е първия знак. Другите му характеристики са карадинален-иницииращ, започващ нещата и по стихия огнен – открит, директен, спонтанен, смел, независим, предприемчив, активен, но и нетърпелив, егоистичен, безразсъден, избухлив, наивен, недипломатичен и т.н. Неговата ключова фраза е „Аз съм“. Тези общи характеристики, или тази енергия най-общо ще се проявява по специфичен начин и при планетите разположени в Овен. По-надолу следва тяхното описание.

Всяка зодия има своите силни и слаби страни.

Няма бяло без черно, няма плюс без минус, няма добро без зло. Такъв е света, в който живеем. В тази връзка говорим за високо и ниско проявления на зодията. Високото е когато изявяваме положителните качества на знака, а ниското –отрицателните. В психологията има следната техника – когато искаме да променим себе си избираме едно или две наши положителни качества, които искаме да развиваме и съсредоточаваме вниманието и усилията си върху тяхното усъвършенстване. Така, когато фокусът е върху „+“ , минусите /отрицателните качества/ по естествен начин намаляват влиянието си. Отнесено към астрологията означава винаги да проявяваме силните страни на слънчевия ни знак, а не неговите отрицателни /тях трябва да преработваме/. Тази закономерност се отнася до всяка една планета в знак – тя има хармонично или нехармонично проявление.

Луната, която в най-пълна степен показва емоциите ни

– как ние реагираме на въздействията отвън и отговаря за поведението ни в Овен е: или открита, спонтанна, енергична, ярка, защитаваща се с бързи рефлекси или е устремена към това да се доказва, да доминира над другите, да избухва, да губи самоконтрол, нетърпелива, нараняваща другите.
Меркурий в римската митология е пратеникът на боговете, а в гръцката това е Хермес-покровителят на търговците, крадците и парите. В хороскопа разположението на планетата е показател за ума, комуникацията и как учи човек. Меркурий в Овен от една страна е остроумен, независим в мненията си, склонен както да спори, така и да отстоява позицията си докрай. Но също тъй като при него умствените процеси протичат много бързо да прави прибързани или недотам основателни заключения. В крайно отрицателното си проявление е конфликтен. Има интерес към механиката и техниката.
Марс в митологията е Арес – богът на войната. В астрологията показва как действаме, как сме активни.Марс е управител на Овен. Ето защо в този знак той е като в „свои води“, максимално добре проявява енергията на знака-първопроходец. Качествата са мъжественост, смелост, лидерство – да се покаже, докаже. Най-естественото му отстояване на себе си е чрез борба, да утвърди себе си по един жизнеутвърждаващ е безапелационен начин. Марс в Овен обаче може да бъде и раздразнителен и конфликтен. И тъй като Овен в човека е главата, то тази позиция предразполага към травми /Марс/ на главата /Овен/.
Венера почитана като богиня на любовта е позната и с много други имена. В Шумер като Инана, във Вавилон-Ищар, в Египет като Изида. В хороскопа тя отговаря и за красотата и личните отношения, за сферата на парите и притежанията, както и за брака. За това какво харесваме, към какво се привързваме, как даваме и приемаме в любовта. Венера в Овен е точно огнена Венера – темпераментна, инициативна, демонстративна. Венера отговаря и за начина ни на обличане.

В Овен има екстравагантен стил. Влюбва се от пръв поглед, но не е много устойчива в любовните връзки.
Изброените дотук пет планети се наричат лични, защото в най-висока степен описват характера на човека.
Сатурн в митологията е бог на земеделието. В гръцката се нарича Кронос и е бог на времето.

Сатурн в Овен не е добре разположен.

Принципа на ограничението Сатурн се намира в знака на експанзията Овен, поради което той не може да прояви по-най добрия начин своята енергия. Сатурн в Овен е доминиращ и авторитарен, не авторитетен. Тъй като Сатурн блокира той може да спре дори смелия и независим Овен и като черти на характера да вземат превес нерешителността, страха и липсата на свобода. Тъй като обаче Сатурн е и амбицията и успеха, в Овен може да се прояви като свръх амбиция, стремеж към непрекъснати постижения или неувереност в себе си.

Юпитер в римската митология е върховния бог, бога на небето, в гръцката неговия аналог е Зевс. В Овен планетата на експанзията Юпитер увеличава положителните качества на знака и подпомага лидерската им проява. Стремежите са позитивни и оптимистични, преобладава откритостта и честния начин да заявиш себе си. Отрицателното проявление е свръхнадценяване на себе си и високо самомнение.

В следващия брой продължаваме с проявленията на планетите в знака Телец. „Познай себе си“ – е велика мисъл на древността. Нека тя Ви води и днес. Успешна седмица!

Радка Димитрова предлага Натален /рожден/ хороскоп, Синастрия-преглед на взаимоотношенията между двама човека, Елекция-определяне на подходяща дата за дадено събитие, Кармичен хороскоп, Отговор на зададен въпрос и Прогностичен хороскоп /за 1 календарна година/. За контакти с нея: ел.поща: r.dimitrova@abv.bg, Скайп: radka.dimitrova705 и тел.: 0892 972 710

 

Радка Димитрова
От Радка Димитрова октомври 25, 2016 07:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.