Археолози продължават да откриват нови поселения около Глухите камъни

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова октомври 28, 2017 20:14

Археолози продължават да откриват  нови поселения около Глухите камъни

Археолози регистрират нови обекти край село Малко Градище. От началото на октомври археологическите издирвания в района на култовия комплекс Глухите камъни бяха възобновени. Те са продължение на подобна експедиция, проведена през пролетта тази година и са част от мащабен проект на БАН. Ръководител на екипа е доц. д-р Георги Нехризов.
Освен новорегистрираните, информацията за много други вече известни е допълнена и обновена. Резултатите до момента са повече от очакваните – в рамките на обходената територия са регистрирани над 40 нови обекта.
Откритите артефакти свидетелстват за обитаване от предримския период, римската епоха, Античността и Средновековието. Намерената на терен каменна база на колона принадлежи най-вероятно на представителна сграда или храм. Недалеч от селището е преминавал римски път, който е осъществявал връзката на хората живеещи в този район с другите части на империята.
Сред останалите новооткрити археологически паметници са надгробни могили, тракийско светилище и селище отпреди 5 хиляди години.
Целта на експедицията е регистрирането на непознати до момента археологически обекти в района и попълване на Археологическата карта на България. Откриването на следи от човешко обитаване в древността става възможно чрез оглед на терена, затова членовете на екипа обхождат обширни територии като документират откритията си, използвайки най-модерни технологии и устройства. Всеки ден събраните данни се обработват с помощта на специализиран компютърен софтуер. Данните за новоoткритите обекти се въвеждат в Археологическата карта на България.

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова октомври 28, 2017 20:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 124 404 преглеждания