Александър Петров: “Нашите животни са като туристи”

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 20, 2017 12:09

Александър Петров: “Нашите животни  са като туристи”

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 35/66 15-21 август 2017

Свързани публикации

Александър Петров – съсобственик във фирма „Сакар Ангус“ ООД. Завършил бакалавър „Аграрна икономика“ в Аграрен университет – Пловдив, магистър по Регионална и национална сигурност, от НВУ „Васил Левски“ – Велико Търново. Бил е служител на държавната администрация в животновъдството и много добре запознат с подводните камъни на този тежък отрасъл, наречен животновъдство.

Какъв е изборът, то си личи от името на стопанството – „Сакар Ангус”. Фермата е създадена през 2010 година в с. Дрипчево, община Харманли. Собствениците стартират с 350 бр. овце и им трябват няколко години, да разберат, че това не е тяхното признание. Започват да се интересуват от месодайното говедовъдство, да посещават елитни ферми, работещи в това направление. Идва и ред да изберат породата. Трябва да се прецени, коя е най-подходящата за климатичните и теренни условия на района, да се направи маркетинг и разбира се икономически анализ. През 2014 г. вземат решението да се ликвидират овцете и да закупят женски месодайни кръстоски с бащи Абърдийн Ангус, да видят как се развиват животните, има ли проблеми с отглеждането им и съответно продуктивността им.
Построяват голям навес, под който животните се прибират по собствено желание. С електропастир са заградени 1 600 дка земя, която е парцелирана и на 22 дни животните се местят от парцел на парцел. От следващата година започва и подобряването на тревостоя.
Осъзнавайки, че е много трудно да се осъществи изкуствено осеменяване, фермерите си закупуват три чистокръвни бика от породата Абърдийн Ангус от Германия, освен това разделят кравите на три групи и определят за всяка група бик, за да знаят бащите на приплодите. Водят подробен отчет на скачките и ражданията.
Сега във фермата се отглеждат 300 животни от всички категории. Селекцията им започва с преглед на стадото и внасянето на три разплодника от породата Абърдин Ангус, закупени от Карпатен Миит-Румъния. Инвестицията се отплаща богато и получените кръстоски първо поколение досега са дали отлични производствени резултати. Александър Петров разказва: „Всичко това „подплатихме” с много инвестиции Освен изграждането на новия навес, осигурихме постоянен достъп до вода, за грижите за пасищата няма да говоря.
Нашите животни са като туристи и то добре нахранени и напоени.”
От тук нататък започват проблемите, за разрешаването на които губят неоправдано много време, нерви и стресови ситуации за тях и животните.
Според него е недопустимо да се съобразяват с всички изисквания на Мярка 12 /Натура 2000/. За района, където отглеждат животните, около село Дрипчево, компенсаторните плащания за 2016 г. идват на 20-ти август 2017 г.
По негови думи, закъснялото и ненавременно финансиране по стълб 1 на ПРСР до голяма степен прави субсидирането неефективно, особено в период, какъвто се намира българското животновъдство.
Стълб 2 на ПРСР – проектите, основно в направление СМР и механизация, твърде много време минава в разглеждане, одобряване и евентуално финансиране. Според Александър тези срокове трябва да бъдат по кратки, това време би било от голяма полза най вече от гледна точка конкурентноспособността спрямо другите страни членки на ЕО.

Къде е държавата:

България е страна, през която мина болестта нодуларен дерматит. „Въпреки че успяхме да се справим с проблема, за да бъдат изнасяни живи животни от страната, е необходимо междудържавна спогодба. Имаме ли друга такава освен с Гърция, питаме ние животновъдите. Много са проблемите и все на национално ниво. За отстраняването им трябва диалог на ниво, производител, браншова организация, МЗХГ – ръка за ръка към едно по добро бъдеще,“ съветва господин Петров
Той участва на СТЕКСПО 2017 – Форум за месодайното говедовъдство като бизнес.
„Лично аз приветствам това изложение, организирано за втори път от нашата Асоциацията за развъждане на месодайнии породи говеда в България. Аз имах огромна полза от това, което научих по време на първото, запознах се и с други породи освен Ангуса, установих контакти с мои колеги от различни краища на страната. Разбрах, че селекцията е много важно нещо. И не само това. Да бъде приложена по най-добрия начин и да се изпълнява всичко, което ни казват експертите. Ние също ползваме услугите на такъв специалист. Виждаме, че сме направили крачка напред и затова, най-напред малко със страх, но сега вече със самочувствие, ще представим две наши групи млади животни. Много внимателно слушах един от гостите – ирландец. На въпроса на фермерите каква е цената на месото от месодайните породи в Европа, той ни отговори: Най-напред си оправете селекцията, произведете качествени телета, пък търговците сами ще ви намерят.
Ние спазваме вече една година тази формула и смея да твърдя, че идва времето, когато търговците ще ни намерят, както в момента мандраджиите ухажват млекопроизводителите“.

От сайта: Говедовъд.ею

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 20, 2017 12:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама