Агростанции работят в полза на земеделските стопани

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова март 16, 2015 10:03

Агростанции работят в полза на земеделските стопани

Акценти

  • Три от станциите са разположени в близост до града, а останалите пет в селата: Георги Добрево, Белица, Малко градище, Оряхово и Васково.

Свързани публикации

Осем агрометеорологични станции на територията на община Любимец работят и подават информация на агрономите и земеделските стопани от района. Те са с едни от най-добрите параметри не само на Балканите, но и в Европа.

Справката е изключително точна и включва пакет от данни, необходими за производителите на земеделски култури, а именно: температура на въздуха, количество паднали валежи, относителна влажност на въздуха, интензивност на слънчевото греене, скорост и посока на вятъра. Те се актуализират се на всеки петнадесет минути, а в същото време запаметява стойностите за повече от година.

Три от станциите са разположени в близост до града, а останалите пет в селата: Георги Добрево, Белица, Малко градище, Оряхово и Васково.

Агропрограмата е направена така, че изцяло да бъде в полза на стопаните. Тя автоматично изчислява обобщените параметри и дава информация кой вид култура кога и с какво да бъде обработена, кога атмосферните условия са благоприятни за развиване на болести, алармира при критични стойности, дава съвети за третиране с пестициди и др. Друго предимство е, че един стопанин може да получава едновременно информация за различни видове насаждения, които го интересуват.

Всичко това дава възможност на земеделците да намалят разходите по отглеждането на своята продукция, да ограничат вредите върху околното среда и в същото време да увеличат продуктивността.

За да може производителят да получи достъп до въпросната информация е необходимо да се регистрира в стая № 13 в Общинска администрация, където ще получи персонален код за достъп. Регистрацията е абсолютно безплатна и не се дължи никаква такса за времето на ползване. Единственото изискване е да има достъп до интернет.

В тази връзка до края на м. март или началото на м. април ще се проведе среща на ръководителите на проекта с местните стопани за разясняване на подробностите по регистрацията. По време на срещата ще могат да бъдат задавани въпроси свързани с оперирането на системата и други актуални теми. Страницата, на която ще може да се получава общ достъп на информация, е http://87.246.32.100:8080/livedata/ .

Освен агрометеорологични станции, в центъра на града, се обнови и ремонтира сградата до общинския пазар. Там ще работи Лаборатория за изследвания на нитрати и почвен анализ. Техниката е монтирана, а в момента служителят, който ще работи с нея, е на специализирано обучение.

Всичко това стана възможно благодарение на изпълнението на проект “Съвместни модели на стратегии, с цел редуциране на разходите за дейностите в селските райони” по ОП за Европейско териториално сътрудничество Гърция-България 2007-2013, в който община Любимец е партньор. Това е поредният успешно реализиран проект, който ще бъде от полза на местното население.

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова март 16, 2015 10:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 282 952 преглеждания