Абитуриенти избраха Мармарис за почивка след купоните на бала

Милена Митева
От Милена Митева юни 12, 2016 10:23

Абитуриенти избраха Мармарис за почивка след купоните на бала

Абитуриентите от Випуск 2016 -та на СОУ„Неофит Рилски“ в Харманли избраха турския курорт Мармарис за отдих след натоварената програма след бала. Шест дни бившите дванадесетокласници и техните класни ръководители- Радка Григорова, Господинка Иванова и Мария Жекова, пътешестваха по суша и по море, за да се наследят на красотата на Дарданелите, Чанаккале и Измир, острова на костенурките. Групата от 40 човека се къпа в басейна на Афродита, посети амфитеатър с уникална акустика и накрая се забавлява с лековита кал, в която всеки се бе преобразил до неузнаваемост.
„Подстъпите към Мармарис са вълшебни, той е в ниското, а ние се спускаме от една височина и съчетанието на планина с залив е уникална, като мащаби е огромно пространство. Целият залив е около 20 километра, 12 от които са застроени площи. Акцентът пада върху зелените площи и тяхното оформление, климатът е субтрупичен и вирее всякаква растителност, има гигантски фикуси и кактуси, екзотична растителност и всичко прави пътуването уникално“, сподели госпожа Григорова.
„Мармарис е един забележителен град. На десетина километра от него има причудливи камъни, които са заели различни форми и очертания и вдлъбнатини, за които се твърди, че е морско дъно.“, допълва тя.
„Водата на Мармарис е изумрудено зелена, така както се вижда на картичките. Много солена и бистра, няма нещо, което да не се вижда. Морето е много трудно за плуване, защото солената вода го прави плътно и е трудно да се плува.“, възхитена е преподавателката.
Вътрешните екскурзии до различни точки също забавляваха групата. Сред предпочитанието им бяха и рафтинг, гмуркане и курортът Памук кале. Плаването по река Далян, която се влива в Средиземно море, също донесе много положителни емоции на учениците и преподавателите. Тричасовото плаване с яхта и двучасовото с лодка завърши с атрактивно къпане в кален басейн, в който всички туристи се правят на чудовища и се снимат. Сероводороден басейн, който лекува раздразнения по кожата, отми това тяхно забавление.
Островът на костенурките, който е като резерват, защитен от ЮНЕСКО, също очарова гостите. На него всички сдържаха емоциите си, за да разгледат този рядък вид популация, който се плаши от шума.
Свещеният град Хиераполис бе също сред красотите на съседката, която презареди с положителни емоции харманлийци. Там те научиха, че градът е разположен в земетръсна зона, а негов символ е гигантски петел. Според легендите петлите в миналото са помогнали на хората от града да се спасят, защото с кукуриганията си ги предупреждавали.
На това място е изригнал калций, които е залял цяла една планина. Групата разгледа басейните, които са образувани, сред които е и този, в който може би се е къпала Клеопатра.

Как отговориха една част от абитуриентите на въпросите: Какво ви впечатли в дестинацията? Според вас това последното ви взаимно преживяване ли бе? Разкажете най-интересната случка от тези дни?

Рени Митева
Впечатли ме това, че има много красиви забележителности и неописуема природа. Мисля, че беше последното. Най-интересно беше на атракциона Сафари, където видяхме красиви водопади, запознахме се с уникални хора и си направихме великолепни снимки.

Силвана Петрова
Най-впечатлена останах от красивата и непокътната природа. Според мен всички са останали доволни и ще помнят винаги този момент. Всички моменти бяха незабравими, но може би най-интересна случка беше сафарито. Нещо различно и изпълнено с много емоции. Също и калните бани. Всичко беше запомнящо. И пожелавам на всеки да посети това уникално място.

Мирослав Трюфенов
В дестинацията със сигурност не ме е впечатлил пътя, понеже беше доста. Но като отидохме там, и видях морето колко е бистра водата и чиста… Не мисля че ще е последното, защото доста хора ще учим в София и със сигурност ще се събираме. Най-интересната случка беше, когато спряха лодката в морето и ни казаха да скачаме. Беше много яко.

Габриела Варнова
Впечатли ме уникалната природа на курорта, съчетанието между море и планина, средиземноморският климат, както и планираните екскурзии, които проведохме. Гмуркането беше едно страхотно преживяваме, което успяхме да заснемем под вода. Видяхме разнообразния морски свят. „Сафари“ беше едно екстремно приключение с джипове и водни пистолети. Екскурзията с кораб, в която успяхме да се потопим в средиземно море, да плуваме с яхта по река Далян, беше ни най-малко по-интересна от останалите! Със сигурност не, защото ние сме един задружен купонджийски випуск, повечето сме от една компания и са част от моето ежедневие. Май за мен беше месец, който никога няма да забравя. Може би ще е най-запомнящият се в живота ми. Толкова много емоции, усмивки, веселия и танци, както и сълзи от радост и тъга имаше. Не съм предполагала, че наистина може да бъде толкова прекрасно! Ооооо, интересните случки са много, но една от тях е последната вечер от престоя ни в Мармарис, която ще запазя в тайна.

Даниел Богоев
Бях впечатлен от невероятната природа, която съчетаваше както мирисът на морския бриз, така и свежият и чист планински въздух. Бях очарован от гостоприемството на всички граждани там. Смятам, че това не беше последното ни взаимно преживяване, а едва началото на много следващи такива! Имаше много интересни случки, които ще бъдат запомнени не само от мен, а от целия випуск. Бях очарован от екскурзиите, на които отидох. Първата, на която бях, беше Памуккале. Останах изумен- каква красота беше сътворила майката природа. Видяхме и останките от римско време – амфитеатър подобен на нашия в Пловдив, много реставрирани църкви и дори прохода, по който са минавали римските войски. Също много ми хареса и сафарито, на което ходихме. Това беше един ден, пълен с емоции, незабравими моменти. Всеки, който не е отишъл, може само да съжалява. На края, но не на последно място беше екскурзията “Далян“, където се возихме на яхта, плувахме в Средиземно море, посетихме острова на костенурките и дори видяхме някои от тях. И този ден беше пълен отново с много смях, забавления и много приятни емоции. Целият месец май беше изпълнен с много както весели, така и тъжни моменти, които ще бъдат завинаги запечатани като на лента в нашите глави.

Рени Митева

Рени Митева

Мирослав Трюфенев

Мирослав Трюфенев

Даниел Богоев

Даниел Богоев

Габриела Варнова

Габриела Варнова

Силвана Петрова

Силвана Петрова

Милена Митева
От Милена Митева юни 12, 2016 10:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 156 220 преглеждания