9 септември 1944 г. – важна историческа дата

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 16, 2021 08:10

9 септември 1944 г. – важна историческа дата

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #32/964, година XVIII, 10-16 септември 2021 г.
  • Излиза в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Маджарово, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Иван Тръндев – секретар на комунистическа партия в град Харманли
В надвечерието на 9 септември 1944 г. България бе доведена до война с Англия, САЩ, Югославия, Гърция и Съветския Съюз.
На тази дата беше смъкнато мохархо-фашиското правителство и беше създадено правителство на Отечествения фронт. Тази промяна настъпи в резултат успехите на Червената армия, на партизанските отряди, на патриотичните части в българската армия. Какво се е случило на тази дата в град Харманли? През деня се е състоял спонтанен митинг на въодушевено бяха посрещнати нелегалните партийни дейци – Недялко Николов, Дончо Колев и Георги Зайчев.
Същия ден се е състояло съвещание с представителите на Българската работническа партия, Българския земеделски съюз, Българската работническа социал-демократическа партия. Беше избран Околийски комитет на ОФ с председател известния адвокат Атанас Гогов (баща на убития от фашистите Маргарит Гогов). Секретар е бил Тодор Цветанов. За кмет на града е бил определен Любомир Кузманов – също адвокат (баща на нашата известна актриса Йорданка Кузманова). Ръководители с широка обществена отговорност и висока компетентност.
Въоръжена група начело с Никола Недялков заемат полицейското управление, пощата и другите държавни учреждения. На 9-и бяха тържествено посрещнати освободените политзатворници. Пред посрещнатите говори от името на ОФ Атанас Бобев. Разположените три военни поделения се поставиха в разположение на местната ОФ власт.
Най-активни в тези дни са били тютюноработниците, чийто профсъюз е наброявал над 1000 члена. За подедата на 9 септември активно участваха работници, селяни, учители, военослужещи. От Хасковски окръг са излезнали 167 партизани, 234 политзатворници, 285 концлагеристи. В антифашистката борба загинаха 53 комунисти, земеделци и ремсисти, а от Харманли – Георги Жечев, Иван Гебешев, Коста Ангелов, Любо Кирилов, Иван Ботев, Маргарит Гогов и Васил Димов.
Наши съграждани участваха в партизанското движение на съседна Гърция като Д. Гемеджиев, съседна Сърбия – Димо Дичев, в Чешкото съпротивително двийение – Пандо Ванчев, в китайското – Щерю Атанасов. Непременно трябва да споменем Добри Терпешев от село Изворово – доайен на политзатворниците с 16 години затворнически стаж – ръководител на антифашистката борба в цяла България.
Но 9 септември е по-важна дата, като начало на нови обществено-икономически промени в страната и града ни. Първата задача на новата власт беше да нахрани бедните, безимотните и децата. Да ограничи престъпността, да въведе ред, справедливост, взаимопомощ. Но трябваха ресурси – повече храни, повече жилища, повече работни места по производителни технологии.
Властта започна с електрификацията на града и околията, колективизация на селското стопанство, коопериране на занаятчиите и одържавяване на фабриките. Бяха реконструирани съществуващите – Маслобойна, Мелница, Филатура, Керамична и Тютюнева ппромишленост. Изникнаха нови заводи като Текстил – завода „Маргарит Гогов“, Заводът за релета, за ел. двигатели, нов Месокомбинат, Млекоцентрала, Шивашки завод „Мир“, магазини, Стройрайон и още 20-ина значими обекти в града. И така, когато икономиката е силна, резултатите се изразяват в: нова болница, културен дом, стадион, детски градини и училища, почивни станции и пионерски лагери, нови жилища и обзавеждането им. И най-важното е, че с добри икономически постижения следва висок жизнен стандарт, а от там култура, спорт, здравеопазване, добри взаимоотношения между хората.
В основата на всичко това стоеше грижата за човека. Зад тези постижения на народното ни стопанство стои труда на хиляди харманлийци и на първо място героите на социалистическия труд – рингаджията Саид Мустафов (баща на известният политик Юнал Лютви), тъкачките Иванка Гинева и Марина Къвракова, учителя Неделчо Бакалов, директора на свинекомплекса Делчо Жеков, лауреатите на Димитровска награда Ангел Манолов – селекционер на сорта тютюн – Харманлийска басма, проф. Иван Думбалов, проф. Чернев, доцент д-р Димитров. Успехите на гражданите ни във спорта също говорят за правилното отношение на властта за физическото възпитание на хората.
Не искам само да величая годините след 9 септември 1944 г. Трябва да сме критични и реалисти. Имаше и проблеми като ниското заплащане в ТКЗС, липсата на квалифицирани специалисти, шаблонното решаване на поставените задачи, проблеми с качеството, и прибирането на реколтата и др. Но това ни най-малко не омаловажава постиженията на социализма.
За това 9 септември е историческа дата, която ще я изучават следващите поколения в продължение на векове. Тя е един пример за развитието на България в бъдеще.

Снимка: Интернет

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 16, 2021 08:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама