6-годишният Пепи разглежда изложба на бродерии

Ани Зидарова
От Ани Зидарова март 18, 2006 10:23

В библиотеката в квартал “Злати дол” – Симеоновград се откри Осмомартенска изложба на ръчно изработена българска бродерия. Изложението се прави по инициатива на библиотекарката Божура Куманова и ще продължи до 15 март. Пет жени от квартала са представили 70 експоната от личния си гардероб. Три от тях: Станка Топчиева, Гергана Методиева и Марийка Атанасова са със най-много плетива.
На изложбата са показани – карета българска бродерия, покривки на една кука, пердета, оригинални възглавници, нагръдник – яка, тюлени покривки. Изработката на едно каре е прецизна, а за плетенето на една голяма покривка отиват около 2-3 месеца сериозна работа.
За седем дни изложбата е посетена от много ценители на този вид изкуство. Най- възрастният посетител е баба Атанаска, която е на 80 години и продължава да плете карета на една кука. Най-младият ценител е чаровният Пепи, който е разгледал бродериите, придружаван от своя дядо – бизнесменът Петър Атанасов. На малкия толкова са му харесали изложените покривки, че е поискал да ги вземат, за да ги сложат в семейното заведение.
Организаторката Божура Куманова е благодарна на всички, които са проявили отзивчивост и са взели дейно участие в организирането на изложбата.

Ани Зидарова
От Ани Зидарова март 18, 2006 10:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.