6-годишният Пепи разглежда изложба на бродерии

Ани Зидарова
От Ани Зидарова март 18, 2006 10:23

В библиотеката в квартал “Злати дол” – Симеоновград се откри Осмомартенска изложба на ръчно изработена българска бродерия. Изложението се прави по инициатива на библиотекарката Божура Куманова и ще продължи до 15 март. Пет жени от квартала са представили 70 експоната от личния си гардероб. Три от тях: Станка Топчиева, Гергана Методиева и Марийка Атанасова са със най-много плетива.
На изложбата са показани – карета българска бродерия, покривки на една кука, пердета, оригинални възглавници, нагръдник – яка, тюлени покривки. Изработката на едно каре е прецизна, а за плетенето на една голяма покривка отиват около 2-3 месеца сериозна работа.
За седем дни изложбата е посетена от много ценители на този вид изкуство. Най- възрастният посетител е баба Атанаска, която е на 80 години и продължава да плете карета на една кука. Най-младият ценител е чаровният Пепи, който е разгледал бродериите, придружаван от своя дядо – бизнесменът Петър Атанасов. На малкия толкова са му харесали изложените покривки, че е поискал да ги вземат, за да ги сложат в семейното заведение.
Организаторката Божура Куманова е благодарна на всички, които са проявили отзивчивост и са взели дейно участие в организирането на изложбата.

Ани Зидарова
От Ани Зидарова март 18, 2006 10:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама