5 интересни факта за златото, които вероятно не знаете

Сакар нюз
От Сакар нюз май 4, 2022 11:01

5 интересни факта за златото, които вероятно не знаете

Акценти

  • Химическият символ на златото, Au, идва от латинската дума Aurum, която се превежда като „блестяща зора“.

Свързани публикации

На човечеството днес са известни 80 различни метала, но един блести с необичайна светлина и не престава да привлича вниманието към себе си. Както заглавието на тази статия ви е подсказало, става дума за златото.
Златото се определя като благороден метал. Неговият доминиращ статус сред другите метали се дължи не само на неговата присъща красота, но също така на неговата рядкост и уникалните му физически свойства.
Това е един от основните елементи с атомен номер 79. Ако сте запалени по химия, можете да го потърсите в периодичната таблица. Неговият химически символ е Au.
В чиста форма той има наситено жълт цвят и е невероятно мек, ковък и пластичен. Тези свойства са причина за широкото му използване в направата на бижута и изкуство.
Друга от многото причини златото да е толкова високо ценено е, че е невероятно устойчиво на корозия, ръжда и гниене. Поради това качество на устойчивост, той е надежден „мерител“ на стойност.
Нека разгледаме някои от най-интересните факти, свързани с този благороден метал.
Златото – благословия или проклятие?
Химическият символ на златото, Au, идва от латинската дума Aurum, която се превежда като „блестяща зора“.
Само малък процент от златото, което сме извадили, всъщност се използва в производството. Останалото се съхранява внимателно, тъй като се използва като константа, спрямо която се измерва стойността на световните финансови пазари. Няма съмнение, че човешката любов към златото е донесла голямо удоволствие и красота на много хора. Едновременно с това обаче, е станала и причина за сериозни конфликти между цели нации.
Колко злато има?
Извлеченото злато със сигурност е било много по-рядко в древни времена, отколкото днес. След настъпването на индустриалната революция и усъвършенстваните методи за локализация и добив на злато, е открито още злато. Около 75% от цялото злато, което има на склад или в обращение днес, е добито от 1910 г. Настоящите оценки показват, че са извлечени над 170 000 метрични тона злато.
Какво правим с всичкото това злато?
Е, около 50% от него се превръща в бижута и изкуство, около 10% се използва в химията, науката и производството на храни. Останалите 40% се контролират внимателно и се съхраняват в банкови трезори, за да се защити стойността на валутите. Златото, държано от правителството на САЩ, се съхранява в специално изградено хранилище във Форт Нокс.
Златото често се използва и за инвестиции. Ако се интересувате от покупка на инвестиционни златни кюлчета или монети, може да ги поръчате лесно от Limar24.
Златото и неговият извънземен произход
Знаете ли откъде идва златото? Вероятно ще предположите, че то се извлича от земните недра и до някаква степен ще бъдете прави. Интересен факт обаче е, че учените са установили, че този благороден метал всъщност има извънземен произход. Не, не си преставайте, че извънземна цивилизация е докарала тонове злато на Земята със своите летящи чинии. По-скоро златото е тук, благодарение на факта, че преди повече от 200 милиона години астероиди са бомбардирали планетата ни.
Така че, следващия път, когато държите златна монета в ръката си (например много популярната 1 унция Златна монета Австрийска Виенска Филхармония), вие всъщност държите парче метал, което някога е било в космоса. Страхотно, нали?
Можем ли да ядем злато?
Вероятно сте попадали на реклами на скъпи алкохолни напитки, които съдържат в себе си фини парченца злато, например. Някои ястия също се поднасят, покрити с тънък лист златно фолио. Логичният въпрос, който тревожи хората, склонни да ги опитат, е дали може да консумираме злато. Всъщност, да, златото не е токсично и ще бъде изхвърлено от вашата отделителна система. Друг е въпросът дали инвестицията в подобен тип ексклузивни храни и напитки наистина си струва.

Сакар нюз
От Сакар нюз май 4, 2022 11:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.