2018 г. в Тополовград – спокойна, че даже и малко скучна

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 18, 2019 11:36

2018 г. в Тополовград – спокойна,  че даже и малко скучна

/Обзор на събитията в община Тополовград през изминалата година/
Изминалата 2018 г. бе почти като предходната 2017 г. – спокойна и рутинно преминаваща, без особено големи и драматични събития и прояви. В обществено – политическия живот нямаше нищо забележително, може би и защото годината не бе изборна. Общинският съвет си заседаваше редовно, без някакви големи сътресения и с материали за разглеждане, внасяни предимно от кмета на общината Божин Божинов. Той на няколко пъти заяви, че на общината целенасочено и умишлено се пречи с различни сигнали и доноси /както той ги окачестви/, непрестанни проверки и неотпускане на допълнително финансиране от държавата. Това го принуждавало постоянно да ходи до София и да дава обяснения за неща, които не са верни. Здравеопазването и образованието си запазиха нивото от предната година. Културните прояви и изяви отново бяха на ниво. В инфраструктурата на общината освен ремонтите на няколко улици в града и селата нямаше друго, точно поради липса на допълнителни средства. Работеше се по няколко съвместни проекта с Турция и Гърция.
Най-значимата инвестиция в общината бе създаването на Социалното предприятие в с. Устрем.
Населението продължи да се топи, застарява и намалява. Пътната инфраструктура в общината продължи да става все по -зле без никакви ремонти.
Но цялата обстановка бе някак си като затишие пред буря. Усещането за това идва от факта, че вече настоящата 2019-та е година на избори – европейски и за органи на местната власт, а според различни анализатори може и да има и предсрочни парламентарни.
Хронологичен преглед на по-важните събития в общината през изминалата 2018 г.:

Януари – годината започна с празника и обичая „Джамали” в с. Орешник, а на Йорданов ден вадиха от водата кръст в селата Срем и Устрем. Заваля сняг, който се задържа два месеца.
До средата на месеца общината се готвеше за посрещането на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Той дойде на 15 януари и освен че получи символите си за Почетен гражданин на Тополовград, се срещна с учителите от общината и обсъди проблемите на образованието с тях, след което посети НУ в Тополовград и ОУ в с. Устрем. Към министъра се присъединиха депутата Георги Станков от ПП ГЕРБ и областният управител на област Хасково Станислав Дечев.
Фестивалът на хляба и виното в Тополовград се проведе от 23 до 25 януари, като поредна проява по Проекта за трансгранично сътрудничество между читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894” и община Пинархисар, Турция.
Неизвестни потрошиха таблата с изложбата по проект в центъра на Тополовград. На другия ден бяха открити.
Държавното ловно стопанство повиши цената на дървата за огрев от 42.24 лв. на 48 лв. с ДДС, но и това не спря или ограничи опашките от чакащи за дърва пред сградата на стопанството през цялата година.
Кина Увалиева от с. Устрем спечели 50 000 лв. от билет от игрите на Държавната лотария.
Почина един от почетните граждани на Тополовград Тодор Николов, дългогодишен главен редактор на вестник „Сакарско ехо”.

Февруари. Месецът започна с празника Трифон Зарезан и отбелязване на 20-годишнината от създаването на клуба „Дар от лозата”.
С тържества бе почетена 145-годишнината от обесването на Васил Левски.

Инцидент с Иван Пачелиев от с. Орешник докара полиция, жандармерия и спец части в селото. Размина се без пострадали, а Иван в крайна сметка бе освободен и смята да съди държавата в Страсбург.
За поредна година ИК „Тодоровци”, Общината и читалището организираха Тодоровден.
Почина още един от Почетните граждани на Тополовград – генерал лейтенант Люцкан Люцканов.

Март. Тържествено бе отбелязан 3 март, националният празник на страната и освобождението на България от османско владичество. Първан Симов представи своя изложба, посветена на подп. Калитин и Самарското знаме.
Състоя се първата поетична вечер за годината – „Литературна вечер, посветена на майката, любимата, пролетта и любовта” по стихове и творби на тополовградски поети и писатели.
Появи се вълча глутница в землището на с. Мрамор и нападна стада на местни хора.
Приключи проектът Тополовград – Пинархисар. Започна финалната част от подготовката за поредния театрален фестивал.

Април. Състоя се поредната поетична вечер с тополовградската поетеса под надслов: „Разходка с времето с Минка Топалова”.
В с. Хлябово продължиха традицията на Великденски празници, съчетани с местния Народен събор.
Благотворителната проява „Великденска трапеза” събра 1 736 лв.
Младите тополовградски тенисисти с треньор Иван Чинтов постигнаха успехи на регионални и републикански турнири. Младежи от Випуск 2003-та засадиха дръвчета край сградата на бившия Младежки дом.
Премиера на постановката „Женско царство” на театъра на комедията „Велко Кънев” към тополовградското читалище се състоя на 24 април. Същия ден „Пътуващо студио” на БНТ 2 бе на територията на общината за реализиране на свое предаване.

Май. Месец изпълнен с празници. Тополовград се сдоби с още 10 нови почетни граждани. Четиринадесет семейства празнуваха златната си сватба.
Поставено бе началото на нов фестивал: „Сакарско хоро се вие”.
Тържествено бяха чествани Деня на победата и Деня на Европа.
Открита бе фотоизложба „Разгневени монолози”, посветена на 70 –годишнината на Велко Кънев, патрон на Театралния фестивал и Театъра на комедията към читалището в Тополовград.
XXIII издание на Международния фестивал на любителските театри за комедия, сатира и пантомима се проведе от 14 до 20 май. Голямата награда „Златната камила” бе присъдена на Канадската Арт академия „Зад океана”. За първи път на фестивала участваха трупи с постановки само на български език.
Владиката Йеротей посети с. Радовец и изнесе тържествена литургия в местния храм по случай празника му на 21 май.
Тържествено бе отпразнуван Денят на българската култура и славянската писменост и Денят на Тополовград. На 24 май бяха изпратени абитуриентите от Випуск 2018 г.
Танцовият състав „Луди Млади” изнесе спектакъла „Пролетен хоровод”. Това бе последната му проява.
Бивши и настоящи жители и хора с корен от с. Филипово, празнуваха 100 г. от основаването на селото. Традиционният народен събор край манастира „Света Троица” се състоя на 26 и 27 май.

Юни. В с. Радовец отбелязаха Деня на Ботев и проведоха местния събор в един ден – на 2 юни.
Поетесата Геновева Диманова в моноспектакъл представи новата си книга „Любов на жена”.
Започна жътвата на есенниците, а с нея започнаха и дъждовете.
Проведен бе конкурс за директор на СУ „Д-р П. Берон”. Спечели го Соня Пулева – Божилова. В с. Срем поставиха началото на ежеседмичен базар.

Юли. Затворени бяха централния вход към НУ „Св. Св. Кирил и Методий” и стълбището зад сградата на Общината. Граждани организираха подписка против затварянето. Впоследствие тези места бяха частично отворени.
Полицаи разкриха извършителя на големия обир в края на 2017 г. в офиса на фирма „Баена”.
Жестоко убийство потресе Тополовград. Удушен бе намерен в дома си инвалидът Коста Костов, на 69 години. За часове криминалистите задържаха извършителя – негов съсед Христо Василев, на 39 години.
На Илинден край параклиса „Св. Пророк Илия” в с. Орешник имаше празник, организиран за десета година подред
В читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894”- Тополовград, на 31 юли почетоха големия български актьор Велко Кънев по повод 70 години от рождението му, а Театърът на комедията, носещ неговото име, направи няколко чудесни представления в Пловдив на постановката „Женско царство”. Мъжкият хор спечели поредните си награди, този път в Чепеларе. Пак там, два месеца по-късно, впечатлиха всички с участието си в Хайдушките празници, посветени на Капитан Петко войвода, а по-късно, през есента, в Ямбол обраха всички награди.

Август: Традиционният Илинденски събор в с. Синапово се проведе както винаги на 1 и 2 август.
В чест на 170 години от рождението на Христо Ботев от Община Тополовград организираха екскурзия за ученици до гр. Калофер.
Изсъхнал бор се стовари върху лек автомобил по пътя Тополовград – Орешник. За щастие пострада само колата, а водачът се оттърва със сериозен стрес.
Георги Киряков спечели поредни отличия на състезания в Берлин,

Септември: В с. Устрем на 3 септември бе открито Социалното предприятие, което е със силна социална значимост и то в последните няколко години. Осъществяването на проекта стана възможно с финансовата помощ на Европейския социален фонд.
Два събора се състояха през месеца. На 6 септември – в Орешник, а на 15-ти – в Срем.
В Орешник за пръв път след повече от 10 години бяха сключени два граждански брака.
Женска фолклорна група от с. Радовец впечатли жители и гости на Горна Оряховица с автентичните си песни от местния фолклор.
Учебната година бе открита на 17 септември в 5-те училища в общината и детските градини.
Тържествено бяха отбелязани Денят на Съединението и Независимостта на България.
Група от 15 човека от Тополовград участва в Националния събор на приятелите на Русия, който се проведе на 8 септември край язовир „Копринка”.
На Кръстовден в Устрем бе осветен параклис и голям християнски православен кръст, а 10 дни по-късно тържествено бе чествана 90-годишнината на читалище „Пробуда 1928” в селото.
Започна гроздоберът в общината.

Октомври. Монтираха и втори банкомат в Тополовград. Въпреки това в определени дни от месеците и те не смогват да обслужват клиентите.
Настоятелството на читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894” бе на посещение в Болград и Одеса, където според председателя Трифон Ламбов получили урок по българщина.
На 11 октомври Театърът на комедията изигра благотворително спектакълът „Женско царство” за събиране на средства за паметник на Велко Кънев в Елхово.
Туристическо дружество „Вишеград” в навечерието на 10-годишнината от възстановяването си работеше по проект с Турция и още две български общини.
В края на месеца, на Димитровден, имаше Народни събори в три села – Устрем, Княжево и Българска поляна. Владиката Йеротей отслужи Литургия и освети курбани в Устрем.
Концерт на младия и талантлив кавалджия и певец Петър Шаков с приятели зарадва жителите на с. Орешник. Полицията в Тополовград получи четири нови високо проходими автомобила. ОбС на БСП Тополовград представи „Визия за България”.
Специална комисия не прие ремонтите по санирането на т. нар. Г-образен блок в Тополовград на първото си заседание.

Ноември. На общото си събрание настоятелството на читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894” преизбра за председател Трифон Ламбов и прие 15 нови членове.
След неколкократни писания във вестника и разговори с длъжностни лица опасните дървета по пътищата от републиканската пътна мрежа в община Тополовград бяха премахнати. Тя продължи да изпада във все по трагично и опасно за пътуващите състояние. За ремонт не се чу и дума през годината.
Женска фолклорна група при читалище „Васил Левски – 1934” – с. Радовец, навърши 45 години от създаването си, по който повод в читалището направиха празник.
Георги Киряков пожъна нови успехи на спортното поле, този път в Анкона, Италия.
Ученици от СУ „Д-р Петър Берон” изнесоха „Интегрален урок за литературата, любовта и страданието”, посветен на 140-годишнината от рождението на Пейо Яворов, който се превърна в един чудесен спектакъл.
Дружеството на диабетиците отпразнува Световния ден на болните от тази коварна болест.
И второто заседание на комисията на 9 ноември не прие извършената работа по санирането на Г-образния блок. Това стана и на третото заседание, две седмици по-късно. Приемането остана за необозримото бъдеще.
Териториалната организация на Съюза на слепите отбеляза Международния ден на незрящите и Световния ден на добротата.
Поредната поетична вечер този път бе с гостуващите поети Балчо Балчев и Димитър Никифоров.
Първокласниците от началното училище в Тополовград посетиха на 21 ноември – Деня на християнското семейство, храма „Св. Георги”, където получиха първия си урок за семейните и християнски ценности.

Декември. Още един месец през годината изпълнен с празници – този път за Коледа и Нова година.
В предаването на ТВ СКАТ „От Българско по българско” на 1 декември се представиха самодейци от селата Радовец, Устрем, певците Васил Белев, Тодор Николов и младият кавалджия и певец Петър Шаков.
На Никулден тържествено бе открит паметник на прославения хайдутин Кара Кольо в центъра на Тополовград. Вечерта пък тържествено бяха запалени светлините на Коледната елха. Няколко дни по-късно бе открита изложба на сурвачки и коледни картички изработени предимно от деца.
БСП проведе своя отчетна конференция,
Благотворителната „Коледна трапеза”събра 2 230 лв., които отидоха в сметката за лечение и подпомагане на болни деца и младежи. От традиционната благотворителна проява в НУ – Тополовград – „От деца за деца”събраха 1300 лв., които също отидоха в тази сметка. Учениците от СУ „Д-р П. Берон” също на благотворителен базар събраха 1 070 лв., които отиват за подпомагане на деца в неравностойно положение.
Тържество с представяне на моменти от някогашния български бит направиха учениците от ОУ в с. Синапово
Георги Киряков за седми път стана Спортист на годината в Тополовград
Започна и ремонтът на няколко улици в Тополовград, като преди това през лятото в града и няколко села на общината бяха асфалтирани други.
В навечерието на Нова година община Тополовград получи нов багер.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 18, 2019 11:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама