2017-та донесе много награди и първи концерти на Стоян Караиванов

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 27, 2018 16:54

2017-та донесе много награди и първи концерти на Стоян Караиванов

Последните месеци на 2017 година донесе още по-големи награди на харманлийския акордеонист Стоян Караиванов. Натоварен с кандидатстудентските изпити през пролетта, той пропусна конкурсите по акордеон в Нови Пазар и София. Лиши се и от някои международни, в които през последните години печелеше призови места. Въпреки това той не пожали сили и подготовка за доброто си представяне през есента на 2017 г.
През октомври 2017г. Стоян взе участие във II интернационален конкурс за акордеон, организиран от фондация „Георги Гълъбов“, където през 2015 г. бе извоювал първо място в IV категория за изпълнители от 15 до 19 години. Желанието му бе отново да спечели първо място в категория „солисти“, но този път в най-голямата пета възрастова група, където участниците от 19 до 35 години. Имаше желание и да завоюва специалната награда на конкурса, която се дава на победител с най-висок резултат /точки/ сред всички участници в различните категории. Добрата подготовка и многото положен труд през лятото дадоха своя резултат. Стоян стана първи в пета категория, с 24,17 точки от 25 възможни, което е и най-добър резултат сред всички участници в петте категории. Журито бе впечатлено от прекрасните му изпълнения и интерпретации на произведения на Йохан Себастиан Бах, Вячеслав Семьонов, София Губайдулина и на негова собствена композиция. Председател бе Татяна Йончева – дъщеря на Ге-орги Гълъбов и Трауде Хепфнер, които са препо-даватели по акордеон в Музикално училище във Фрайберг, Германия, гл. ас. д-р Диана Станчева от НУИ „Л. Пипков“ – гр. София, доц. д-р Добромир Митев от НМА „Панчо Владигеров“ – София, и Румен Тодоров – преподавател в НУИ „П. Пипков“ – Плевен.
Освен първо място в своята категория и специалната награда за лауреат на конкурса „Георги Гълъбов“,

Стоян Караиванов получи и трети приз

– почетна грамота за високо изпълнителско майсторство от председателя на Българската академия на науките и изкуствата /БАНИ/- акад. проф. д-р Григор Велев. Тя му бе връчена от акад. проф. Емил Янев, директор към академията, който с усмивка съобщи и изненадата си, че младият акордеонист е съименник на акад. проф. Стоян Караиванов от БАНИ, емблематична фигура за музикалното ни изкуство и доайен на валдхорновата школа в България.
Преди тези успехи Стоян Караиванов прие и едно голямо международно предизвикателство, като участва в 42-я конкурс по акордеон в световната столица на акордеона Кастелфидардо, Италия. Той е един от четирите най-престижни и силни форуми по акордеон в света. Този конкурс може да се приравни на един от четирите турнира от големия шлем в тениса.
Организаторите не помнят от кога не са имали участник в соловите категории на конкурса от България, а участието на Стоян Караиванов едва ли не им изглеждаше екзотично. Харманлиецът участва в категория „D“ за солови изпълнители на класическа музика над 18 г. без горна възрастова граница.

На Стоян му направило впечатление, че на площада в Кастелфидардо се веят знамена на всички държави участници без това на България. На въпроса към организаторите те отговориха, че не са успели да се снабдят и поднесоха своите извинения. Тъй, като е засегнато националното му и патриотично чувство, Стоян им подари български флаг и национални сувенири от „За следващите конкурси си пожелавам да има повече български участници, изпълненията на които да будят възхищение, респект и уважение“, заяви той.

В нито една от категориите на конкурса в журито нямаше български представител. При тези условия дебютът му в конкурса определено е успешен, защото свири чудесно и зае 10-то място от 21 участници. След него останаха представители на Португалия, Хърватия, Китай, Чехия и шест от домакините от Италия. Изпълненията му са отлични, а журито го класира в челната десетка със 17,82 точки от 20 възможни. Конкурсът в италианския град е изключително полезен и обогатява много всеки един от участниците. Той е свързан с обмяна на опит, поглед към перспективите в развитието на акордеона и към музиката, композирана за този инструмент по света, има много съпътстващи концерти, фестивали и други културни и забавни мероприятия. За седмица човек попада в свят, изпълнен с виртуозни и многообразни стилови изпълнения на неповторима и прекрасна музика на акордеон и на последната разновидност от развитието на инструмента – баян или така наречения акордеон с копчета.

Град Кастелфидардо в Италия с право е признат за световна столица на акордеона.

Тук в около 100 големи и по-малки фамилни фабрики и работилници се произвеждат от най-малките детайли до едни от най- добрите инструменти в цял свят, носещи световнопризнати марки: Pigini, Scandalli, Bugari, Mengascini, Paolo Soprani, Dino Baffetti, Guerrini и мн. др. Тук се намира музей на акордеона на името на Паоло Сопрани със стотици експонати, показващ развитието на акордеона като инструмент от първите му проекти до наши дни. През 1863г. Паоло Сопрани от Кастелфидардо става родоначалник на италианската акордеонна индустрия. Първият прототип на съвременния акордеон е патентован във Виена в 1829 г.
В друг музей в градчето може да се види и най-големият акордеон в света, притежаващ приз от „Гинес“, който е висок 2.53 м, широк 1.9 м и тежи цели 200 кг. Въпреки размерите си той е така конструиран, че стъпил на стълбичка и подпомаган от скрити електромотори, които го разпъват, изпълнителят може да изсвири свои любими произведения.
След успешното си представяне в международните конкурси Стоян бе планирал и участие в няколко проекта в страната до края на 2017 г., в които вече да представи музика за баян и оркестър и майсторските си изпълнения пред широката публика.
Първият концерт се проведе в Държавен театър „Иван Димов“, Хасково. Той бе с камерен оркестър „Хасково“ и Стоян като солист на баян бе под диригентството на Цанислав Петков. В него прозвучаха произведения на Астор Пиацола, Йохан Щраус, Стоян Караиванов и други.
Вторият концерт бе част от Есенния салон на изкуствата – 2017 г. в Димитровград и се проведе в общинския драматичен театър „Апостол Карамитев“. Стоян отново бе солист с баяна си на хасковския оркестър.
Последният му за годината концерт бе част от 50-ия юбилеен творчески сезон на Камерен ансамбъл „Дианополис“, Ямбол. Той бе през декември и бе Коледен. Състоя се в културно-историческия паметник от XVI век в центъра на града „Безистена“. Тази сграда е същата, която с несравнимата си акустика бе озвучена от произведения на Астор Пиацола, Константин Илиевски, Стоян Караиванов, и други композитори. Специално за този концерт като диригент бе поканен аржентинецът с италиански произход Рамиро Ариста. Той, Стоян Караиванов и камерен ансамбъл „Дианополис“ успяха да зарадват ценителите на хубава музика със съчетание между европейските традиции, латино-американския ритъм и балканския фолклор, като направиха един наистина незабравим спектакъл.
И в трите концерта публиката се наслаждаваше на пленителни музикални изпълнения, за които благодари с продължителни аплодисменти на творците.
Можем да пожелаем на младия ни акордеонист и съгражданин Стоян Караиванов още много творчески успехи. Да продължава с неговите участия в конкурси, в композирането и в концертните му изпълнения пред широката публика – също. А защо не някой ден да не зарадва и ценителите на хубава музика в Харманли със свой собствен концерт тук?

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 27, 2018 16:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама