2017 година – спокойна и рутинна

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 8, 2018 11:26

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, 1/81, 5-11 януари 2018

Свързани публикации

/Кратък обзор на най-важните събития в община Тополовград през отминалата година/

Изминалата 2017 г. започна с много сняг, който се задържа дълго време и създаде доста проблеми в община Тополовград. Удължена бе ваканцията в училищата заради студа. И макар да бе една не толкова наситена със събития и динамика година, в цялостния живот, в сравнение с предходната 2016 г., и в нея имаше интересни моменти, дати и събития.
В тази, вече изминала година, също имаше избори, и то предсрочни парламентарни, които на национално ниво спечели партия ГЕРБ.
В политическия живот на Тополовград се потвърдиха някои промени. Като първа политическа сила на местно ниво /засега /във втори поред избори /след президентските/ се утвърди БСП. ГЕРБ останаха като втори по значимост в общината. Окончателно се легитимираха в обществото НФСБ и Обединените патриоти.
При промените в инфраструктурата на общината, като че ли се получи застой. Чак към края на годината дойде вестта за сключени договори с ДФ „Земеделие” за ремонт и рехабилитация на общински пътища и улици в Тополовград. Причината някои от дейностите по инфраструктурата да закъснеят във времето, чак до есента и невъзможността да бъдат изпълнени всички намерения, кметът Божин Божинов обясни с по-ниската събираемост и по-малкото приходи от местни данъци и такси.

Тази година обаче, по станалият вече исторически проблем за пътя за Стара Загора, се появи някакъв лъч на надежда.
Богат и разнообразен бе културният и духовният живот в общината. Над 100 души бяха покръстени в православната християнска вяра.
Наред бе XXII международен фестивал на самодейните комедийни театри „Велко Кънев”, събитие което бе организирано и проведено през май.
Самодейците от общината, където и да се появяваха, печелеха награди, признание и овации у нас и в чужбина. Театърът на комедията „Велко Кънев” отново направи чудесна постановка – „Добрият доктор”.
Изявата на самодейни състави от цяла Югоизточна България на събора „Света Троица” си беше и празник, и фестивал на автентичния фолклор от този край на страната ни. И тази година имахме цели два месеца празници с богата програма – „Дните на Тополовград” през май и „Коледно – Новогодишните” празници през декември. Утвърдиха се поетичните вечери на дружеството на поетите и писателите „Илко Карайчев”. Свои нови книги представиха местни автори.
Истински празник за Тополовград бе гостуването на актьора Васил Михайлов за Деня на народните будители и удостояването му с званието „Почетен гражданин” на Тополовград. Освен него с това звание бяха удостоени още шест заслужили за развитието и живота в Тополовград граждани.
Дарителството бе отново взето присърце и през тази година. Бяха организирани благотворителните трапези и други прояви по Великден и Коледа. Провали се обаче провеждането на мото – рок фестивала в местността „Корията”.
По достойнство бяха отбелязани всички празници с национално значение, а самодейците от читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894” поднасяха своите великолепни концерти по повод на повечето от тях.
В областта на здравеопазването най-същественото през годината бе, че поне не стана по-зле.
В образованието училищната мрежа на общината се запази, въпреки непрекъснато намаляващия брой на децата и учениците, но само до края на учебната 2016/17 година. След това тези в селата Радовец и Орешник престанаха да съществуват.
За спортист на годината за пореден път бе обявен Георги Киряков, а най-добри като отбор се оказаха младите тенисисти на Иван Чинтов.
За трети път се проведе международен турнир по борба в памет на Еньо Вълчев и Димитър Чифудов по времето на събора край манастира „Света Троица”, който явно ще набира все по-голяма скорост и присъствие в спортния календар на страната.
Пак някак си по-встрани остана общината и от трафика на мигрантския поток от Сирия, Либия, Ирак и някои страни от Северна Африка.
По пътищата от републиканската пътна мрежа – нищо ново, чакането за ремонта им продължава. Донякъде се забави снабдяването с дърва за огрев на населението, което продължава да се топи и намалява.
В икономиката на общината оживление все още няма – предимно магазини и няколко шивашки цеха, автосервизи и толкова.
Това по-важно се случи през 2017 г. в община Тополовград. Остава надеждата, която е вечна, че през започналата вече 2018 г. нещата ще тръгнат по-добре – за света, за страната, за общината и населението.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 8, 2018 11:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама