2017 година – спокойна и рутинна

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 8, 2018 11:26

2017 година – спокойна и рутинна

/Кратък обзор на най-важните събития в община Тополовград през отминалата година/

Изминалата 2017 г. започна с много сняг, който се задържа дълго време и създаде доста проблеми в община Тополовград. Удължена бе ваканцията в училищата заради студа. И макар да бе една не толкова наситена със събития и динамика година, в цялостния живот, в сравнение с предходната 2016 г., и в нея имаше интересни моменти, дати и събития.
В тази, вече изминала година, също имаше избори, и то предсрочни парламентарни, които на национално ниво спечели партия ГЕРБ.
В политическия живот на Тополовград се потвърдиха някои промени. Като първа политическа сила на местно ниво /засега /във втори поред избори /след президентските/ се утвърди БСП. ГЕРБ останаха като втори по значимост в общината. Окончателно се легитимираха в обществото НФСБ и Обединените патриоти.
При промените в инфраструктурата на общината, като че ли се получи застой. Чак към края на годината дойде вестта за сключени договори с ДФ „Земеделие” за ремонт и рехабилитация на общински пътища и улици в Тополовград. Причината някои от дейностите по инфраструктурата да закъснеят във времето, чак до есента и невъзможността да бъдат изпълнени всички намерения, кметът Божин Божинов обясни с по-ниската събираемост и по-малкото приходи от местни данъци и такси.

Тази година обаче, по станалият вече исторически проблем за пътя за Стара Загора, се появи някакъв лъч на надежда.
Богат и разнообразен бе културният и духовният живот в общината. Над 100 души бяха покръстени в православната християнска вяра.
Наред бе XXII международен фестивал на самодейните комедийни театри „Велко Кънев”, събитие което бе организирано и проведено през май.
Самодейците от общината, където и да се появяваха, печелеха награди, признание и овации у нас и в чужбина. Театърът на комедията „Велко Кънев” отново направи чудесна постановка – „Добрият доктор”.
Изявата на самодейни състави от цяла Югоизточна България на събора „Света Троица” си беше и празник, и фестивал на автентичния фолклор от този край на страната ни. И тази година имахме цели два месеца празници с богата програма – „Дните на Тополовград” през май и „Коледно – Новогодишните” празници през декември. Утвърдиха се поетичните вечери на дружеството на поетите и писателите „Илко Карайчев”. Свои нови книги представиха местни автори.
Истински празник за Тополовград бе гостуването на актьора Васил Михайлов за Деня на народните будители и удостояването му с званието „Почетен гражданин” на Тополовград. Освен него с това звание бяха удостоени още шест заслужили за развитието и живота в Тополовград граждани.
Дарителството бе отново взето присърце и през тази година. Бяха организирани благотворителните трапези и други прояви по Великден и Коледа. Провали се обаче провеждането на мото – рок фестивала в местността „Корията”.
По достойнство бяха отбелязани всички празници с национално значение, а самодейците от читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894” поднасяха своите великолепни концерти по повод на повечето от тях.
В областта на здравеопазването най-същественото през годината бе, че поне не стана по-зле.
В образованието училищната мрежа на общината се запази, въпреки непрекъснато намаляващия брой на децата и учениците, но само до края на учебната 2016/17 година. След това тези в селата Радовец и Орешник престанаха да съществуват.
За спортист на годината за пореден път бе обявен Георги Киряков, а най-добри като отбор се оказаха младите тенисисти на Иван Чинтов.
За трети път се проведе международен турнир по борба в памет на Еньо Вълчев и Димитър Чифудов по времето на събора край манастира „Света Троица”, който явно ще набира все по-голяма скорост и присъствие в спортния календар на страната.
Пак някак си по-встрани остана общината и от трафика на мигрантския поток от Сирия, Либия, Ирак и някои страни от Северна Африка.
По пътищата от републиканската пътна мрежа – нищо ново, чакането за ремонта им продължава. Донякъде се забави снабдяването с дърва за огрев на населението, което продължава да се топи и намалява.
В икономиката на общината оживление все още няма – предимно магазини и няколко шивашки цеха, автосервизи и толкова.
Това по-важно се случи през 2017 г. в община Тополовград. Остава надеждата, която е вечна, че през започналата вече 2018 г. нещата ще тръгнат по-добре – за света, за страната, за общината и населението.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 8, 2018 11:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.