2016-та, година на сравнително спокойствие и надежди

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 7, 2017 10:50

2016-та, година на сравнително спокойствие и надежди

/Кратък обзор на най-важните събития в община Тополовград през отминалата година/

Изминалата 2016 г. донесе почти седем месечна суша в община Тополовград и частично бедствено положение на два пъти. И макар да бе не толкова наситена със събития и динамика година, в нея имаше интересни моменти.

През 2016 имаше
избори,

но те не носеха напрежението и заряда на местните от преди година. И в общината, както и в цялата страна е категоричен победителят, издигнат от ИК и подкрепен от БСП – ген. Румен Радев с вицето си Илияна Йотова.
В политическия живот на Тополовградския край настъпиха промени. Като първа политическа сила на местно ниво /засега/ се утвърди БСП, ГЕРБ останаха като втори по значимост в общината. Окончателно се легитимираха в обществото НФСБ и Обединените патриоти.
Макар и не толкова впечатляващо, продължиха промените в инфраструктурата на общината. Благодарение на активната дейност на кмета и ръководената от него администрация,

бяха спечелени нови проекти през първата година на мандата 2015/2019 г.

В сравнение с предходния период, резултатите като че ли не впечатляваха толкова, но и сега се виждат многото ремонтирани улици с подменена настилка, тротоари и други подобрения в общинския център и в много от селата на общината. Причината някои от дейностите по инфраструктурата да закъснеят и невъзможността да бъдат изпълнени всички намерения, кмета на общината обясни с по-ниската събираемост и по-малкото приходи от местни данъци и такси през годината.
За поредна година обаче по станалият вече исторически проблем за пътя за Стара Загора – „ни дума, ни вопъл, ни стон” – край на цитата.
Богат и разнообразен бе както всяка година културния и духовния живот в общината.
Наред XXI международен фестивал на самодейните и комедийни театри „Велко Кънев”, събитие което бе подобаващо организирано и проведено през май, самодейците където и да се появяваха печелиха награди, признание и овации у нас и в чужбина: Театърът на комедията „Велко Кънев“ с чудесната постановка – „Госпожа министершата”, танцовия състав „Луди Млади”, самодейците от Радовец, Срем, Устрем, Синапово. А изявата на състави от цяла Югоизточна България на събора „Света Троица” си беше един празник на автентичния фолклор.

И тази година имахме цели два месеца
празници,

гарнирани с богата програма – „Дните на Тополовград” през май и „Коледно – новогодишните” празници през декември. Утвърдиха се поетичните вечери на дружеството на поетите и писателите „Илко Карайчев”.

Свои нови книги
представиха местни
автори,

между които и Иван Кукучев, който издаде четвъртата си поред книга.
С тържествена церемония в края на май бе представена книгата на Красимир Узунов „Каймакъ – Чалан” по повод сто годишнината от героична битка за българската свобода. Благотворителността бе отново взета присърце и през тази година с благотворителните трапези и други прояви по Великден и Коледа. Провали се обаче провеждането на „Фестивал на традиционните местни продукти и царски орел”, но все повече се утвърждава и Мото – рок фестивала в местността Корията.
По достойнство бяха отбелязани всички празници с национално значение, а самодейците от читалище „Св. Св. Кирил и Методий -1894” поднасяха своите великолепни концерти на повечето от тях.
Навръх Деня на народните будители общинския център се сдоби с нови 9 почетни граждани.
В областта на здравеопазването най-същественото през годината бе, че поне не стана по-зле. В образованието, както двете училища в Тополовград, така и всички останали в общината на фона на непрекъснато намаляващия брой ученици в тях продължиха да функционират.

За спортист на
годината за поредна
година бе обявен Георги Киряков,

а най-добри като отбор се оказаха младите джудисти на Мариана Йорданова.
За втори път се проведе международен турнир по борба в памет на Еньо Вълчев и Димитър Чифудов по времето на събора край манастира „Света Троица”, който явно ще набира все по-голяма скорост и присъствие в спортния календар на страната.
През тази година – 2016-та бе отбелязана 90-годишнината на футбола в Тополовград.
Някак си по-встрани остана общината от трафика на мигрантския поток от Сирия, Ирак и други страни.
По пътищата от Републиканската пътна мрежа – нищо ново, чакането за ремонта им продължава. За поредна година и по станалият вече исторически проблем за пътя за Стара Загора – „ни дума, ни вопъл, ни стон” – край на цитата.
Донякъде се забави снабдяването с дърва за огрев на населението, което продължава да се топи и намалява. В икономиката на общината оживление все още няма – предимно магазини и няколко шивашки цеха, автосервизи и толкова.
Това общо взето по-важно се случи през 2016 г. в община Тополовград. Остава надеждата, която е вечна, че през започналата вече 2017 г. нещата да тръгнат по-добре – за света, за страната, за общината и населението им. Амин.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 7, 2017 10:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.