2016-та, година на сравнително спокойствие и надежди

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 7, 2017 10:50

/Кратък обзор на най-важните събития в община Тополовград през отминалата година/

Изминалата 2016 г. донесе почти седем месечна суша в община Тополовград и частично бедствено положение на два пъти. И макар да бе не толкова наситена със събития и динамика година, в нея имаше интересни моменти.

През 2016 имаше
избори,

но те не носеха напрежението и заряда на местните от преди година. И в общината, както и в цялата страна е категоричен победителят, издигнат от ИК и подкрепен от БСП – ген. Румен Радев с вицето си Илияна Йотова.
В политическия живот на Тополовградския край настъпиха промени. Като първа политическа сила на местно ниво /засега/ се утвърди БСП, ГЕРБ останаха като втори по значимост в общината. Окончателно се легитимираха в обществото НФСБ и Обединените патриоти.
Макар и не толкова впечатляващо, продължиха промените в инфраструктурата на общината. Благодарение на активната дейност на кмета и ръководената от него администрация,

бяха спечелени нови проекти през първата година на мандата 2015/2019 г.

В сравнение с предходния период, резултатите като че ли не впечатляваха толкова, но и сега се виждат многото ремонтирани улици с подменена настилка, тротоари и други подобрения в общинския център и в много от селата на общината. Причината някои от дейностите по инфраструктурата да закъснеят и невъзможността да бъдат изпълнени всички намерения, кмета на общината обясни с по-ниската събираемост и по-малкото приходи от местни данъци и такси през годината.
За поредна година обаче по станалият вече исторически проблем за пътя за Стара Загора – „ни дума, ни вопъл, ни стон” – край на цитата.
Богат и разнообразен бе както всяка година културния и духовния живот в общината.
Наред XXI международен фестивал на самодейните и комедийни театри „Велко Кънев”, събитие което бе подобаващо организирано и проведено през май, самодейците където и да се появяваха печелиха награди, признание и овации у нас и в чужбина: Театърът на комедията „Велко Кънев“ с чудесната постановка – „Госпожа министершата”, танцовия състав „Луди Млади”, самодейците от Радовец, Срем, Устрем, Синапово. А изявата на състави от цяла Югоизточна България на събора „Света Троица” си беше един празник на автентичния фолклор.

И тази година имахме цели два месеца
празници,

гарнирани с богата програма – „Дните на Тополовград” през май и „Коледно – новогодишните” празници през декември. Утвърдиха се поетичните вечери на дружеството на поетите и писателите „Илко Карайчев”.

Свои нови книги
представиха местни
автори,

между които и Иван Кукучев, който издаде четвъртата си поред книга.
С тържествена церемония в края на май бе представена книгата на Красимир Узунов „Каймакъ – Чалан” по повод сто годишнината от героична битка за българската свобода. Благотворителността бе отново взета присърце и през тази година с благотворителните трапези и други прояви по Великден и Коледа. Провали се обаче провеждането на „Фестивал на традиционните местни продукти и царски орел”, но все повече се утвърждава и Мото – рок фестивала в местността Корията.
По достойнство бяха отбелязани всички празници с национално значение, а самодейците от читалище „Св. Св. Кирил и Методий -1894” поднасяха своите великолепни концерти на повечето от тях.
Навръх Деня на народните будители общинския център се сдоби с нови 9 почетни граждани.
В областта на здравеопазването най-същественото през годината бе, че поне не стана по-зле. В образованието, както двете училища в Тополовград, така и всички останали в общината на фона на непрекъснато намаляващия брой ученици в тях продължиха да функционират.

За спортист на
годината за поредна
година бе обявен Георги Киряков,

а най-добри като отбор се оказаха младите джудисти на Мариана Йорданова.
За втори път се проведе международен турнир по борба в памет на Еньо Вълчев и Димитър Чифудов по времето на събора край манастира „Света Троица”, който явно ще набира все по-голяма скорост и присъствие в спортния календар на страната.
През тази година – 2016-та бе отбелязана 90-годишнината на футбола в Тополовград.
Някак си по-встрани остана общината от трафика на мигрантския поток от Сирия, Ирак и други страни.
По пътищата от Републиканската пътна мрежа – нищо ново, чакането за ремонта им продължава. За поредна година и по станалият вече исторически проблем за пътя за Стара Загора – „ни дума, ни вопъл, ни стон” – край на цитата.
Донякъде се забави снабдяването с дърва за огрев на населението, което продължава да се топи и намалява. В икономиката на общината оживление все още няма – предимно магазини и няколко шивашки цеха, автосервизи и толкова.
Това общо взето по-важно се случи през 2016 г. в община Тополовград. Остава надеждата, която е вечна, че през започналата вече 2017 г. нещата да тръгнат по-добре – за света, за страната, за общината и населението им. Амин.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 7, 2017 10:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама