2015-та, година на изборни страсти, надежди и вълнения

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 22, 2016 12:14

Акценти

  • Сакарско ехо, брой 3/1505, година LXXXI, година XIV, 22-28 януари 2016

Свързани публикации

Изминалата вече 2015-та, бе една наситена със събития и динамика година в цялостния живот на община Тополовград. От само себе си се разбира, че тя бе изцяло подвластна на подготовката и провеждането на местните избори през есента. Резултатите отдавна са известни, както и спечелилите и загубилите съревнованието за гласовете на избирателите.
За пръв път след 10 ноември 1989 година, общински кмет, в случая Божин Божинов, повтаря и то без апелационно мандата си в яростната конкуренция на още 4 други кандидата.
За изборните длъжности в местната власт се състезаваха: 5 кандидати за кмет на общината, 73 кандидати за общински съветници и 45 кандидати за кметове на 11-те села от общината, които имаха право на това. В очерталата се следизборна конфигурация в ОбС се оформиха две групи съветници – подкрепящите кмета са 8, а тези които формираха коалиция неподкрепяща го са 9, като за председател бе избран Васил Сяров от втората група. Как ще се развиват нещата от тук нататък предстои да видим, дано надделява разумът, особено за най-важните решения, касаещи цялостния живот на общината.
В политическия живот на тополовградския край настъпиха промени. Като първа политическа сила се утвърди местна коалиция (МК) „Възраждане”. ГЕРБ се затвърди като втори по значимост в общината. Своето място потърсиха и се легитимираха в обществото сравнително новите формации на АБВ и НФСБ на местно ниво. Най-големият губещ в кампанията и през годината бе местната организация на БСП, която тотално загуби своята идентичност и тежест в местния политически живот.
Много бяха, и то в положителен аспект, промените в инфраструктурата на общината.
Благодарение на активната дейност на кмета на общината и ръководената от него администрация бяха спечелени много проекти през мандата, като върхът в тяхната реализация дойде през последните две години от мандата и най-вече през изминалата 2015 г. Изцяло бе променен центърът на Тополовград, а Спортната база придоби съвсем нов, красив и функционален вид. Ремонтиран бе покривът на читалищната сграда в общинския център. Рекултивирано, подравнено и обезопасено е бившето градско сметище, с. Синапово се сдоби с нова канализация, пречиствателна станция и асфалтирани улици, Устрем се сдоби с нова канализация и пълен ремонт на проблематичната улица „Демокрация”, ремонтирани бяха изцяло пътните отсечки за с. Капитан Петко войвода и тази от с. Хлябово до разклона за с. Орлов дол.
продължава в следващия брой

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 22, 2016 12:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.