2015-та, година на изборни страсти – III част

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 15, 2016 11:48

продължава
Богат и разнообразен бе както всяка година културният и духовният живот в общината.
Своеобразният връх бе двадесетия юбилеен международен фестивал на самодейните комедийни театри „Велко Кънев”, събитие което бе подобаващо организирано и проведено през месец май. Самодейците от общината, където и да се появяваха, печелиха награди, признание и овации у нас и в чужбина: Театърът на комедията „Велко Кънев”, който отново направи чудесна постановка „Нашенци” по Чудомир, танцовият състав „Луди Млади”, самодейците от Радовец, Срем, Устрем, Синапово. Чудесно бе и представянето на Националния събор в Копривщица на всички изпълнители от общината, които участваха там. А изявата на самодейните състави от цяла Югоизточна България на събора „Света Троица” си беше един истински празник и фестивал на автентичния фолклор от този край на страната ни. И тази година имахме цели два месеца празници, гарнирани с богата програма – „Дните на Тополовград” през май и „Коледно – новогодишните” празници през декември. Утвърдиха се поетичните вечери на дружеството на поетите и писателите „Илко Карайчев”. Свои нови книги представиха местни автори, между които и доайенът журналист и писател Тодор Николов. Благотворителността бе отново взета присърце и през тази година с благотворителните трапези и други прояви по Великден и Коледа. Утвърди се и
новият„Фестивал на традиционните местни продукти и царски орел”. Все повече се утвърждава и Мото-рок фестивалът в местността Корията. По достойнство бяха отбелязани всички празници с национално значение, а самодейците от читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1894” поднасяха своите великолепни концерти по повод на повечето от тях. Навръх празника на Тополовград – 24 май, общинският център се сдоби с цели нови 11 почетни граждани. Трифон Ламбов пък за пореден път бе преизбран за председател на тополовградското читалище.
През годината си отиде от този свят една емблематична за духовния живот на общината фигура – Ставрофорен свещено иконом Иван Янчев Михалев, или както всички го наричаха отец Иван. Почистен и облагороден бе районът около войнишкия паметник над Тополовград. Навръх Деня на съединението бе открит и войнишки паметник в с. Българска поляна, паметна плоча на загиналите във войните бе открита и в с. Орешник.
В областта на здравеопазването най-същественото през годината бе, че вече е изплатена последната вноска от милионния заем към фонда „Козлодуй” от преди 14 години. В образованието и двете училища в Тополовград се сдобиха с нови директори на фона на непрекъснато намаляващия брой ученици в тях и във всички останали училища в общината. Училища през годината не бяха закрити.
За спортист на годината за поредна година бе обявен Георги Киряков, който получи и награда от БОК, а най добри като отбор се оказаха младите джудисти на Мариана Йорданова. Поставено бе началото на международен турнир по борба в памет на Еньо Вълчев и Димитър Чифудов по времето на събора край манастира „Света Троица”.
С нов председател през годината се оказа Районния съд в Тополовград. От месец април тази длъжност зае съдия Иван Христов. През месец ноември същият съд осъди един бивш кмет на общината. През годината до м. април общината нарасна с 512 жители – само за изборите. Някак си по-встрани остана общината и от трафика на мигрантския поток от Сирия, Либия, Ирак и други страни от северна Африка. По пътищата от Републиканската пътна мрежа – нищо ново, чакането за ремонта им продължава. Криза се получи и при снабдяването с дърва за огрев на населението, което продължава да се топи и намалява. В икономиката на общината оживление все още няма – предимно магазини и няколко шивашки цеха, автосервизи и толкова. Това общо взето по-важно се случи през 2015 г. в община Тополовград. Остава надеждата, която е вечна- през предстоящата 2016 г. нещата да тръгнат по-добре – за света, за страната, за общината и населението.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 15, 2016 11:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.