14 ноември – Световен ден за борба с диабета

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 14, 2017 08:02

Руска Ирибаджакова, председател на Дружеството на диабетиците Тополовград

Дружеството на диабетиците в община Тополовград е пред прага на Световния ден за борба с диабета. На всеки член на дружеството е ясно, че контролът и лечението на захарния диабет са крайно необходими, за да може човек да води нормален и пълноценен начин на живот, да се чувства бодър и работоспособен и да се предпази от развитието на усложнения.
Съзнаваме, че с течение на времето лошо контролираният диабет уврежда очите, бъбреците, сърцето, намалява оросяването и чувствителността на краката. Поддържането на кръвната захар в нормални стойности или близко до тях намалява възможността за появата и напредването на тези усложнения. Важно за нас, диабетиците, е следенето на нивата на кръвната захар сутрин на гладно, дванадесет часа след нощното хранене и два часа след другите хранения през деня, а също и проверката на гликирания хемоглобин, който ще ни покаже резултата за изминалите 2-3 месеца.
Много от членовете на дружеството, макар и да искат, не могат да изпълнят тези важни за живота ни условия и препоръки, причините за което са: в болницата ни липсва ендокринолог. Такъв специалист е изключително много уважаваната от всички ни д-р Станимира Петкова, която ни посещава веднъж месечно. Датата се мени всеки месец, поради графика на редовната и работа в болницата в Харманли. В деня на посещението не всеки знае и пропуска възможността за преглед при д-р Петкова. При положение, че в община Тополовград има 400-500 диабетици, работата и е претрупана. Тук не може да не се отчетат способността, знанията и уменията на д-р Петкова като специалист. Малко лекари имат нейните знания, търпение й точно определяне на лечението и медикаментите за него. Преценките и за смяната на едни лекарства с други са точни. Вглъбена и отдадена на работата си, изяснява състоянието на всеки пациент до най-малката подробност с цел да се постигне най-правилното лечение. Много пациенти я търсят по всяко време, за да помогне и даде наставленията си в момент, когато диабетикът не се чувства добре.
Докога община Тополовград и областното ръководство в Хасково ще тормозят диабетиците в общината с веднъж месечно посещение на ендокринолог тук. Безпаричието на хората, нередовният транспорт, прекъснатите връзки с големите градове, където може да се извърши преглед и изследвания на болния, са преустановени.
В дружеството освен диабетиците на града са включени и групи диабетици от 7 села. Там положението е още по тревожно. Повечето от членовете са възрастни хора с тежки сърдечни проблеми, болни бъбреци, отстранени крайници. Много от тях не идват на прегледи или не могат да научат за датата на посещение на д-р Петкова. Диабетиците поради липса на пари са принудени да купуват от най-евтините лекарства, които не им помагат особено много. Българската асоциация „Диабет” помага само в София и по-големите градове. Малките градове като нашия, макар и с големи дружества, не са подпомагани. За изтеклата година ни бяха изпратени 60 бр. витамини само за инсулинозависимите. Дадени бяха и значителен брой тест лентички, но се оказа че в цялото дружество само 30 човека разполагат с глюкомери, понеже са дадени на инсулинозависимите безплатно. Останалите диабетици нямат възможност да си закупят, а глюкомерът дава възможност на диабетика по всяко време да провери моментната стойност на кръвната си захар. Жалко за тези, които нямат.
Молбата на ръководството и на всички членове на Дружеството на диабетиците към ръководството на община Тополовград е: 1. Веднъж седмично или най-малко два пъти в месеца да осигури ендокринолог в болницата за преглед и консултации с цел поддържане на нормална кръвна захар и съответно нормален живот за всеки диабетик. 2. Търсене и осигуряване на лекари по проблемите на диабета и неговите усложнения, обучение на диабетиците за работа с глюкомерите и инсулиновите писалки.
Ние сме на ясно, че общината и БАД са в недостиг на пари, но какво струват улици, градини, тротоари без здрави хора. Няма нищо по ценно от човешкия живот.
Скъпи приятели, скъпи колеги по съдба, нека посрещнем 14 ноември – Световния ден за борба с диабета с усмивка, кураж и очакване на по-добри дни за диабетиците. Ръка за ръка, ще бъдем по-силни и ще отстояваме правата си. Ще очакваме положителни промени в най-скоро бъдеще.

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 14, 2017 08:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.