14 ноември – Световен ден за борба с диабета

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 14, 2017 08:02

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 43/74, 27 10-16 ноември 2017

Свързани публикации

Руска Ирибаджакова, председател на Дружеството на диабетиците Тополовград

Дружеството на диабетиците в община Тополовград е пред прага на Световния ден за борба с диабета. На всеки член на дружеството е ясно, че контролът и лечението на захарния диабет са крайно необходими, за да може човек да води нормален и пълноценен начин на живот, да се чувства бодър и работоспособен и да се предпази от развитието на усложнения.
Съзнаваме, че с течение на времето лошо контролираният диабет уврежда очите, бъбреците, сърцето, намалява оросяването и чувствителността на краката. Поддържането на кръвната захар в нормални стойности или близко до тях намалява възможността за появата и напредването на тези усложнения. Важно за нас, диабетиците, е следенето на нивата на кръвната захар сутрин на гладно, дванадесет часа след нощното хранене и два часа след другите хранения през деня, а също и проверката на гликирания хемоглобин, който ще ни покаже резултата за изминалите 2-3 месеца.
Много от членовете на дружеството, макар и да искат, не могат да изпълнят тези важни за живота ни условия и препоръки, причините за което са: в болницата ни липсва ендокринолог. Такъв специалист е изключително много уважаваната от всички ни д-р Станимира Петкова, която ни посещава веднъж месечно. Датата се мени всеки месец, поради графика на редовната и работа в болницата в Харманли. В деня на посещението не всеки знае и пропуска възможността за преглед при д-р Петкова. При положение, че в община Тополовград има 400-500 диабетици, работата и е претрупана. Тук не може да не се отчетат способността, знанията и уменията на д-р Петкова като специалист. Малко лекари имат нейните знания, търпение й точно определяне на лечението и медикаментите за него. Преценките и за смяната на едни лекарства с други са точни. Вглъбена и отдадена на работата си, изяснява състоянието на всеки пациент до най-малката подробност с цел да се постигне най-правилното лечение. Много пациенти я търсят по всяко време, за да помогне и даде наставленията си в момент, когато диабетикът не се чувства добре.
Докога община Тополовград и областното ръководство в Хасково ще тормозят диабетиците в общината с веднъж месечно посещение на ендокринолог тук. Безпаричието на хората, нередовният транспорт, прекъснатите връзки с големите градове, където може да се извърши преглед и изследвания на болния, са преустановени.
В дружеството освен диабетиците на града са включени и групи диабетици от 7 села. Там положението е още по тревожно. Повечето от членовете са възрастни хора с тежки сърдечни проблеми, болни бъбреци, отстранени крайници. Много от тях не идват на прегледи или не могат да научат за датата на посещение на д-р Петкова. Диабетиците поради липса на пари са принудени да купуват от най-евтините лекарства, които не им помагат особено много. Българската асоциация „Диабет” помага само в София и по-големите градове. Малките градове като нашия, макар и с големи дружества, не са подпомагани. За изтеклата година ни бяха изпратени 60 бр. витамини само за инсулинозависимите. Дадени бяха и значителен брой тест лентички, но се оказа че в цялото дружество само 30 човека разполагат с глюкомери, понеже са дадени на инсулинозависимите безплатно. Останалите диабетици нямат възможност да си закупят, а глюкомерът дава възможност на диабетика по всяко време да провери моментната стойност на кръвната си захар. Жалко за тези, които нямат.
Молбата на ръководството и на всички членове на Дружеството на диабетиците към ръководството на община Тополовград е: 1. Веднъж седмично или най-малко два пъти в месеца да осигури ендокринолог в болницата за преглед и консултации с цел поддържане на нормална кръвна захар и съответно нормален живот за всеки диабетик. 2. Търсене и осигуряване на лекари по проблемите на диабета и неговите усложнения, обучение на диабетиците за работа с глюкомерите и инсулиновите писалки.
Ние сме на ясно, че общината и БАД са в недостиг на пари, но какво струват улици, градини, тротоари без здрави хора. Няма нищо по ценно от човешкия живот.
Скъпи приятели, скъпи колеги по съдба, нека посрещнем 14 ноември – Световния ден за борба с диабета с усмивка, кураж и очакване на по-добри дни за диабетиците. Ръка за ръка, ще бъдем по-силни и ще отстояваме правата си. Ще очакваме положителни промени в най-скоро бъдеще.

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 14, 2017 08:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.