132 години от първия „Първи май“

Сакар нюз
От Сакар нюз май 4, 2018 07:01

Иван Тръдев, председател на БКП – Харманли
Утрото пак е майско, ведро, слънчево. Годината е 2018-та, а денят – 1-ви. На този ден преди 132 години се провежда за пръв път протест с искане за 8-часов работен ден. Това се случва в Чикаго, в далечната 1886 година, където стачкуват над 300 000 работници. След намесата на полиция над 200 от тях са ранени и около 10 убити.
Въпреки неуспеха желанието на работниците за 8-часов работен ден не стихва и през 1889 година, в Париж се обявява 1-ви май за неработен ден, без негативни последици за работниците.
В много страни по света този ден се чества с мащабни манифестации и възгласи: „Да живей, живей труда!“
В България за първи път този празник се приема за официален през 1939 година. От 1945-та комунистическата власт чества ежегодно деня на труда – 1-ви май. Манифестиращите по площадите скандират лозунги, с които прославят труда. По-старите помнят текстовете на песните, които се пеят на този празник. Една от тях гласи:
“Повдигнете си челата
роби, роби на труда,
вий творци сте на благата
да живей, живей труда!”
Днес „творците на благата“ отбелязват този празник без големия патос на миналите дни, но с ясното осъзнаване на трудови хора. Празнуващите са най-вече безпартийни, комунисти, социалисти, представителите на леви партии, но и хора интелектуалци и професионални специалисти.
Днес защитата на трудовите права е отново актуална тема. Трудът на свободния пазар е не винаги регламентиран и добре заплатен, но пазарната икономика, пък и технологичната революция, изискват от „творците на благата“ ерудираност и баланс на амбиции и възможности.
Но всеки труд заслужава своето уважение от този, който го изпълнява и този, който го заплаща, защото както казва народната мъдрост „срамна работа няма“.
Да живее работата, да живее трудът!
P.S. Само дето в България думата „работа“ е многозначна.

Сакар нюз
От Сакар нюз май 4, 2018 07:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.