100-те дни подсказват проблемите на целия кметски мандат

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 24, 1996 21:02

100-те дни подсказват проблемите на целия кметски мандат

Акценти

  • Вестник "Събота" # 5 (45) година II, 17 – 23 февруари 1996 г

Свързани публикации

100-те дни на кмета са повод само за най-бегла равносметка на общинската управа. „Ние сме направили съответните изводи за бъдещата си работа, но прогнозите не са много. оптимистични,“ заяви за „Събота“ кметът Атанас Бързев.

„След окомплектоване на екипа приехме най-наложителните наредби за местните данъци и такси и за Поддържане и опаз­ване на обществения ред. Още в началото се сблъскахме с много проблеми, които чакат своето разрешение от години,“ каза кметът.

Процедурата по изваждане на хотелския комплекс „Хеброс“ от уставния фонд на общинската фирма “ Търговия“ се проточила близо 3 години. През седмицата хотелът бе затворен И след оценката на сградата община­та очаква офертите на сво­ите кандидат-съакционери. „Много шум се вдигна около този акт, но малци­на знаят, че загубите на хотела от месец март до сега възлизат на 600 000 лева,“ каза господин Бързев.

Имущество­то на хотела било физически и морално остаряло. то се разпродавало, а средствата щели да се използват за погасяване на натрупаните задължения. „Не сме безразлични към съдбата на тези 10 души. които се съкращават, и на най-нуждаещите се ръ­ководството на общинската фирма се ангажира да помогне, но не е оправ­дано да се издържа такъв голям персонал при поло­жение, че хотелът почти не работи, твърди кме­тът.

Най-трудният за раз­решаване въпрос обаче си оставал завършването на пречиствателната станция – проблем, който винаги е бил първостепенна кмет­ска задача. Необходими­те средства за завършва­не на това строителство вече възлизали на 50 ми­лиона лева. сума. която не е по възможностите на общинския бюджет. За то­ва през седмицата тук бяха експертите от Минис­терството на финансите, с които кметът Бързев обсъдил варианти и пъ­тища за целево финансиране на обекта.

В момента ние работим в условия, когато няма приет бюджет, а дър­жавната месечна субсидия е едва 1/12 от миналогодишната при официално установена почти 40 процентова инфлация, ко­ето буквално блокира ра­ботата на общината, твър­ди градоначалникът.

На бюрото му стояли документи за неразплатени сметки с хасковски­те строителни фирми „Марса“ и „АБ“, възлизащи на 5 млн. лева.

Освен обективните финансови затруднения, в последно време се появили и субективни пречки, много от съветниците преследват политически цели и актив, вместо да работят конструктивно за подобряване на общото социално-икономическо развитие на общината, заяви Атанас Бързев и продължи: „Господата блокират много инициативи на кметската управа, само защото се предлагат от мен или от лявата страна на залата. Пресен пример за това е моята докладна за пъдарите. доколкото знам сега се подготвя подобна стъпка от опозицията, аз ще я подкрепя, защото не търся политически дивиденти. а подобряване общото благосъстояние на гражданите в общината,“ заключи харманлийският кмет.

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 24, 1996 21:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама