10 стъпки към здравите крака

Сакар нюз
От Сакар нюз март 12, 2019 11:07

10 стъпки към здравите крака

Акценти

  • Краката са една от най-сексапилните части на женското тяло.

Свързани публикации

Краката са една от най-сексапилните части на женското тяло. Затова трябва да се грижим за тях. Вижте 10 стъпки към здрави крака:
1. Движете краката си при всеки удобен момент
Когато работата ви изисква продължително седене или стоене прав, правете кратки почивки, като се разхождате или извършвате кръгообразни движения с краката. При продължителни пътувания с кола, влак или самолет раздвижването на краката и късите разходки на равномерни интервали от време оказват благотворно влияние върху венозното оттичане.
2. Изберете подходящ спорт
Редовното ходене с подходящи обувки е най-доброто упражнение за движението на кръвта във вените. Спортувайте – плуване, бягане, каране на колело, танци. Спортове като тенис, хандбал, баскетбол не се препоръчват, тъй като водят то разширяване на вените и забавят венозното връщане.
3. Избягвайте продължителното излагане на топлина
Топлината предизвиква разширение на вените. Поради това, продължителното излагане на слънце, използването на топла кола маска, горещите вани и сауни трябва да се избягват.
4. Завършвайте вечерния си тоалет с хладен душ на краката
Завършването на таолета със студен душ на краката от долу на горе в края на деня подобрява венозната функция и намалява чувството на болка и тежест в краката.
5. Преодолейте запека и намалете излишните килограми
Запекът и наднорменото тегло причиняват повишено венозно налягане и могат да бъдат предотвратени с богата на фибри диета (плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб), повишен прием на течности (около 1,5 л вода на ден) и ограничен прием на мазнини, тлъсто месо, кафе, алкохол.
6. Носете свободни дрехи
Тесните притискат вените и възпрепятстват венозното оттичане.
7. Носете обувки с подходяща височина
Избягвайте равната подметка, както и токчетата над 5 см.
8. Спете с поставени на високо (10-15 см) крака
Тази поза намалява венозния застой и благоприятства венозното оттичане към сърцето.
9. Масажирайте краката си често
Започвайте от ходилата и продължавайте във възходяща посока.
10. Посещавайте редовно вашия личен лекар
При болка и тежест в краката, подуване на глезените или видими вени на краката, посетете личния лекар, за да може ХВБ (хроничната венозна болест) да се диагностира рано и своевременно да се вземат превантивни мерки и да се предприеме лечение. Флеботропните медикаменти са най-предписваните за облекчаване на венозните симптоми.
Уведомете лекаря, ако сте бременна или сте на хормонална терапия, тъй като венозните симптоми могат да се влошат. Редовното проследяване на състоянието ви е важно за вашето здраве и избора на лечение.
Когато се налага оперативна намеса…
За нея рядко се говори и когато пациентът разбере, че тя е наложителна, обикновено не знае какво точно го очаква.
Клинична пътека
При дискомфорт в краката незабавно посетете личния си лекар. Той ще ви даде направление за съдов хирург, който ще провери поставената диагноза и ще назначи използването на дуплекс доплер – ехограф, установяващ степента на проходимост и засегнатост на вените. След това лекарят ще прецени как да се отстранят разширените вени.
Видове интервенции
Склерозиране – във вената се инжектира специално вещество, предизвикващо слепване на нейните стени.
Хирургично отстраняване – проблемните участъци се изрязват и премахват. При стандартната хирургична процедура (стрипинг) вената и нейните клонове се отстраняват чрез метална или синтетична нишка.
Лазерна аблация на вените – с убождане или през малък разрез в тунела на голямата подкожна вена се вкарва специален катетър, който изгаря вътрешната й стена. Настъпва слепване на вената и изключването й от кръвообращението.
Период на възстановяване
Пациентът може да се движи няколко часа след операцията, но обикновено остава под лекарско наблюдение една нощ. До седмица се отстраняват конците, а на работа може да се върне 10 дена след интервенцията. Месец-два се носят еластични чорапи или бинт. Най-добре е операцията да се направи през есента или зимата.
Колко струва операцията?
По клинична пътека тя е според ценоразписа на Здравната каса за болничен престой. Единствено при операцията с лазер цената е по-висока.
Източник: rozali.com

Сакар нюз
От Сакар нюз март 12, 2019 11:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.