10 стъпки към здравите крака

Сакар нюз
От Сакар нюз март 12, 2019 11:07

10 стъпки към здравите крака

Акценти

  • Краката са една от най-сексапилните части на женското тяло.

Свързани публикации

Краката са една от най-сексапилните части на женското тяло. Затова трябва да се грижим за тях. Вижте 10 стъпки към здрави крака:
1. Движете краката си при всеки удобен момент
Когато работата ви изисква продължително седене или стоене прав, правете кратки почивки, като се разхождате или извършвате кръгообразни движения с краката. При продължителни пътувания с кола, влак или самолет раздвижването на краката и късите разходки на равномерни интервали от време оказват благотворно влияние върху венозното оттичане.
2. Изберете подходящ спорт
Редовното ходене с подходящи обувки е най-доброто упражнение за движението на кръвта във вените. Спортувайте – плуване, бягане, каране на колело, танци. Спортове като тенис, хандбал, баскетбол не се препоръчват, тъй като водят то разширяване на вените и забавят венозното връщане.
3. Избягвайте продължителното излагане на топлина
Топлината предизвиква разширение на вените. Поради това, продължителното излагане на слънце, използването на топла кола маска, горещите вани и сауни трябва да се избягват.
4. Завършвайте вечерния си тоалет с хладен душ на краката
Завършването на таолета със студен душ на краката от долу на горе в края на деня подобрява венозната функция и намалява чувството на болка и тежест в краката.
5. Преодолейте запека и намалете излишните килограми
Запекът и наднорменото тегло причиняват повишено венозно налягане и могат да бъдат предотвратени с богата на фибри диета (плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб), повишен прием на течности (около 1,5 л вода на ден) и ограничен прием на мазнини, тлъсто месо, кафе, алкохол.
6. Носете свободни дрехи
Тесните притискат вените и възпрепятстват венозното оттичане.
7. Носете обувки с подходяща височина
Избягвайте равната подметка, както и токчетата над 5 см.
8. Спете с поставени на високо (10-15 см) крака
Тази поза намалява венозния застой и благоприятства венозното оттичане към сърцето.
9. Масажирайте краката си често
Започвайте от ходилата и продължавайте във възходяща посока.
10. Посещавайте редовно вашия личен лекар
При болка и тежест в краката, подуване на глезените или видими вени на краката, посетете личния лекар, за да може ХВБ (хроничната венозна болест) да се диагностира рано и своевременно да се вземат превантивни мерки и да се предприеме лечение. Флеботропните медикаменти са най-предписваните за облекчаване на венозните симптоми.
Уведомете лекаря, ако сте бременна или сте на хормонална терапия, тъй като венозните симптоми могат да се влошат. Редовното проследяване на състоянието ви е важно за вашето здраве и избора на лечение.
Когато се налага оперативна намеса…
За нея рядко се говори и когато пациентът разбере, че тя е наложителна, обикновено не знае какво точно го очаква.
Клинична пътека
При дискомфорт в краката незабавно посетете личния си лекар. Той ще ви даде направление за съдов хирург, който ще провери поставената диагноза и ще назначи използването на дуплекс доплер – ехограф, установяващ степента на проходимост и засегнатост на вените. След това лекарят ще прецени как да се отстранят разширените вени.
Видове интервенции
Склерозиране – във вената се инжектира специално вещество, предизвикващо слепване на нейните стени.
Хирургично отстраняване – проблемните участъци се изрязват и премахват. При стандартната хирургична процедура (стрипинг) вената и нейните клонове се отстраняват чрез метална или синтетична нишка.
Лазерна аблация на вените – с убождане или през малък разрез в тунела на голямата подкожна вена се вкарва специален катетър, който изгаря вътрешната й стена. Настъпва слепване на вената и изключването й от кръвообращението.
Период на възстановяване
Пациентът може да се движи няколко часа след операцията, но обикновено остава под лекарско наблюдение една нощ. До седмица се отстраняват конците, а на работа може да се върне 10 дена след интервенцията. Месец-два се носят еластични чорапи или бинт. Най-добре е операцията да се направи през есента или зимата.
Колко струва операцията?
По клинична пътека тя е според ценоразписа на Здравната каса за болничен престой. Единствено при операцията с лазер цената е по-висока.
Източник: rozali.com

Сакар нюз
От Сакар нюз март 12, 2019 11:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.