Ще ремонтират площада в Харманли, осигурени са 1/3 от парите

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 30, 2023 09:35

Ще ремонтират площада в Харманли, осигурени са 1/3 от парите

В Харманли смятат да правят ремонт на централния площад, макар да са осигурени само една трета от необходимите пари за това.

В петък, 27 януари в Културния център, в присъствието на служители на ОбА, трима съветника, се проведе публично обсъждане на предварителния идеен проект. 

Обявлението за него бе на сайта на Община Харманли.

Кметът, заместникът, главния архитект и служители от техническия отдел трябваше да отговарят на въпроси.

Стана ясно, че една трета от парите за ремонта вече са осигурени. Отаналите се надяват да дойдат от републиканския бюджет и от Плана за възстановяване и развитие.

В СРМ на проекта не са включени средства за подземната комуникация, макар от там да минават стари и износени ВиК тръби.

Според съветника Николай Георгиев ремонтът на площад „Възраждане“ не е приоритет за общината, която има проблеми най-вече с водоснабдяването.

Отговорено му бе, че отпуснатите средства са само за ремонт на площади и от общината искат да се възползват от това.

За ремонт на централния площад на 11 октомври 2019 на сайта на общината бе публикувана поканата до заинтересованите лица.

Десет дни след това, на 21 октомври 2019 г. три фирми дават оферти. Това са „БКС Горна Оряховица“, „СТ Клинър“ ООД, „Маридал 2012“, Етрополе.

 

В идейния проект са изброени обособените места

В Обяснителната записка към идейния проект, дело на архитект Антон Щерев от Хасково, на една страница е записано, че повечето от настилките са амортизирани и те ще бъдат подменени.
В проекта са обособени места за шах, места за беседки, места за почивка в парк, място за нов паметник със снимки на известни личности, място за елха, място за поставяем обект за търговия, място за сцена, места за отдих по площад, места за рисуване на детски рисунки, детска площадка (изцяло по ландшафтен проект), място за знамена, достъпна среда за всички незрящи хора и инвалиди с трайни увреждания в ходовата част, беседки, място за паркиране на автобус и нова растителност.
Настилките е предвидено да са от бетонни плочи с размер 20/20/5 см и 40/40/5 см. Ще се използват се също и бетонни бордюри с размер 10/10/6 см.

 

В Свиленград имаше конкурс

С обявен конкурс за идеен проект започна процедурата по ремонт на централната част на Свиленград. Той бе обявен през 2013 година и на него се явиха три фирми.
„Идeйният пpoeĸт нa ET „Фopyм Aлeĸcaндpoв” в нaй-гoлямa cтeпeн пoĸpивa вcичĸи пeт ĸpитepия, пo ĸoитo ĸoмиcиятa oцeни дocтигнaлитe дo втopo нивo тpи пpoeĸтa”, ĸaзa глaвният apxитeĸт нa Oбщинa Cвилeнгpaд Ивaн Бaĸaлoв. Toй бe нaчeлo нa жypитo, в чийтo cъcтaв влизaxa oщe apxитeĸтитe Aнacтac Kаpчeв, Hинa Taнчeвa, Янчo Aпocтoлoв, xyдoжниĸът Биcep Heдeв, дъpвopeзбapят Paдĸo Бъчвapoв и юpиcтът Ивeлинa Зaгopчeвa. Cпopeд жypитo пoбeдилият пpoeĸт нaй-дoбpe e oвлaдял гpaдcĸoтo пpocтpaнcтвo и пeшexoднaтa зoнa. Cлeд нeгoвoтo peaлизиpaнe Cвилeнгpaд щe ce cдoбиe c yниĸaлнa Глaвнa yлицa, дocтoйнa дa бъдe вpaтa ĸъм Eвpoпa.
В него бяха предвидени Ротонда с фонтан на известните личности на Свиленград“, чешма “Малкият принц“, „Детски лабиринт и замък“, „Водно огледало и глобус“, „Алпинеум“, „Сухи модули фонтани“ и рампи за инвалиди.
След това имаше обществено обсъждане и представен проект за СМР.
Последва обществена поръчка за избор на изпълнител. Явиха се две фирми „Сатурн – Кабиле „ДЗЗД и „Еко Традекс Груп“ АД. За победител опре-делиха хасковската фирма, а тази от Ямбол бе отстранена заради пропуски в офертата.
Първата копка бе направена през октомври 2021 г. от кмета Aнacтac Kapчeв, който cчyпи бутилка шaмпaнcĸo, a бaгep paзĸъpти тpoтoapa пpeд гoлeмия мaгaзин.
Срокът за завършване бе 119 календарни дни.
Той не бе спазен, а заради увеличение цените на строителните материал парите привършиха, а с тях и работата.
Ремонтът все още не е завършен, но се прие компромисен вариант, при който някои от атракциите да бъдат направени на по-късен етап.

Снимките са от Идейния проект.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 30, 2023 09:35
Напиши коментар

6 Коментара

  1. божков февруари 9, 13:07

    Тези селски управляващи са решили да оставят своя селски отпечатък на площада и дълги години харманлийци ще се срамуват от него. В проекта им няма нищо свястно нито път уникално което да го различава от другите градове. просто трябва да се взема едни пари преди изборите каквито управляващи такъв и площада . Такъв е матряла на ГЕРБ

    Отговори на този коментар
  2. петър февруари 2, 21:02

    и кой ще се мотае по този „усвоен“площад???талибаните ли???както е сега???или пенсионери със затихващи функции…просто питам…

    Отговори на този коментар
  3. петър февруари 2, 20:54

    и кой ще се мотае по този измислен площад???талибаните ли??? както е сега … или затихващи пенсионери???

    Отговори на този коментар
  4. хихи® януари 30, 20:36

    Оня грозен гранитен паметник, ще го утилизират ли?

    Отговори на този коментар
  5. данъкоплатец януари 30, 19:01

    И какво с 1/3 от парите ще направят 1/3 от площада а другата част или ще стане както парка Димана където половината от алеите ги няма

    Отговори на този коментар
  6. Гражданин януари 30, 10:08

    Голям проект, няма що! То освен сменени плочки друга новост почти не виждам… Искаше ми се да стане нещо по-различно и приятно, с повече места за отдих. Да бяха взели идея поне от Хасково или от някое друго село из страната

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама