Честито Рождество Христово!

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 25, 2021 11:10

Честито Рождество Христово!

Днес християнският свят отбелязва Рождество Христово – един от най-светлите празници, денят, в който се е родил Божият син Исус Христос. В Евангелието от Лука това е отбелязано, че е станало в град Витлеем, провинция Юдея.

Според религиозните вярвания именно идването на Христос на земята дава началото на нова ера в историята на човечеството.

В нощта на Рождество почитта си към младенеца показали и трима източни мъдреци, които били привлечени от една изгряла на небето звезда, която светела по-силно и по-ярко от всички други.

Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България. Отбелязва се на 25 декември (по григорианския и новоюлианския календар), на 6 януари от арменската църква, а след 31 март 1916 г. (когато в България като държавен календар е приет т. нар. „нов стил“ – Григорианския календар) на 7 януари по официалния граждански календар, който ден се отбелязва като 25 декември (по юлианския календар). През 1968 г. Българската православна църква установява честването на 25 декември. В България отново е официален празник с решение на 9-ото Народно събрание от 28 март 1990 г. (Укипедия)

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 25, 2021 11:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама