Харманлийци да очакват вода най-рано след полунощ

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 11, 2021 18:50

Харманлийци да очакват вода най-рано след полунощ

Повече от 20 часа Харманли остана без вода в следствие на голяма авария на хранителния водопровод в ромската махала Хаджияневото герме.
Тя стана на 11 ноември в 4:00 часа сутринта и бе отстранена в 24:00 часа вечерта на същия ден.
В подмяната на спуканата тръба до среднощ се трудиха екипи от Харманли, Хасково и Стара Загора. След като водоснабдяването бе възстановено, водата до чешмите на целия град достигна в късния следобед на 12 ноември.
Подобни аварии на главния водопровод се случват по две всяка година, но при този случай спуканата етернитова тръба бе под промишлена постройка, бивша фурна, построена върху сервитута на водопровода. Тъй като няма как да се събори сградата и да се смени тръбата, майсторите измислиха друг начин да възстановят тръбопровода. В старата те вкараха друга, с по-малък диаметър и я свързаха с етернитовата от двете страни с фланци.

Въпросната сграда, под която минава водопроводът, е строена през 1997 година, а е узаконена през 2002-ра. За да стане това от ВиК е трябвало да дадат своето становище. От институцията тогава са нямали нищо против над тяхната структура да има сграда и така постройката стана напълно законна. Сега съжаляват за това, но нищо не могат да направят.
Освен тази сграда, над тръбата има построени няколко къщи на роми, които не отговорят на изискванията на Закона за устройство на територията. Това създава проблеми на аварийните екипи, когато се налага да отстраняват аварии, защото трябва да влизат по дворовете.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 11, 2021 18:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама