Финансово затруднена община взима дълг, надвишаващ приходите й

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 13, 2023 10:15

Финансово затруднена община взима дълг, надвишаващ приходите й

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 5 – 11 май 2023 г., брой 17/1041, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Община Ивайловград да вземе заем до 5 477 335 лева за реализиране на проекта „Устойчиво развитие на археологически обект – антична вила Армира край Ивайловград.” Съгласие дадоха 10 съветници, като 2 бяха „против“, а това стана на заседанието на местния парламент в края на февруари.
Кметът Диана Овчарова ще може да сключи договор за кредит с „Фонд ФЛАГ” ЕАД, за да поеме краткосрочен общински дълг със срок на погасяване до 12 месеца чрез плащанията от Управляващия орган съгласно Договор за безвъзмездна финансова помощ с номер от ИСУН.
Обезпечението за кредита е залог върху вземанията на Община Ивайловград по Договор за ремонта на „Армира“ и залог върху настоящи и бъдещи парични вземания, представляващи настоящи и бъдещи приходи на община Ивайловград,
Бюджетът на Община Ивайловград за 2022 година е 10 млн. лева, а местните приходи от него са 4 803 000 лв.
През май 2022 година Министерството на финансите задължи Община Ивайловград да приеме план за финансовото си оздравяване, след като констатира, че плащанията по дълга превишават ограничението, регламентира нов Закона за публичните финанси (ЗПФ).
От Общината се надяват, че парите ще им бъдат възстановени, след като проектът за вила „Армира“ завърши, макар да няма никаква гаранция, че всички разходи ще бъдат одобрени от финансиращия орган.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 13, 2023 10:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама