Състоя се Ден на НАТО в Харманли

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 4, 2003 17:49

Състоя се Ден на НАТО в Харманли

Акценти

  • Вестник "Харманлийски НОВИНИ", бр. 21, година I, 4 - 10 юни 2003 г.

Свързани публикации

Ha 27 юни в ресторант “Младост“ Харманли се стоя честване на „Ден НАТО в Харманли. На събитието се отзова целият Управителен съвет на Асоциацията на завършилите Колежа по отбраната на НАТО (АЗКОН) – България в лицето на на: полк. Иван Иванов – президент на Асоциацията, полк. Пламен Халачев – вицепрезидент (години наред служил в на- шето поделение), кап II ранг, д-р Янцислав Янаки­ев – секретар, посланик Кръстьо Илов – изпълнителен ди­ректор и генерал лейтенант Аню Ангелов – поче­тен член на асоциациата и експерт на свободна практика.

На поканата откликна и II ранг Кристофър Мак-Доналд – военноморски аташе на САЩ в България. Плетен гост на събитието бе и Господин Чонков – депутат от Хасков­ския избирателен район. От официалните лица в Фада присъстваха Димитър Арнаудов – кмет на община Харманли и Красимир Панчев – заместник – кмет. Тук бяха началник РПУ- Харманли  Ангел Цанков, началникът на СБПАБ – майор Тодор Крайчев, главният лекар на МБАЛ – д-р Володи Христов.

Добре представени бяха и политическите сили в града ни – БСП. СДС, ССД, ДП, НДСВ, ДПС, БЗНС НС, БЗНС -Никола Петков. Либерален съюз, КТ „Подкрепа“.

Под формата на свободна дискусия се обсъждаха проблемите, които са свър­зани с града ни региона . Представителите на всички политически сили проявиха интерес и се включиха в разговора. Разнообразни по тематика бяха въпросите отправени към гостите, но доминираше интересът към шансовете НАТО да разположи свой контингент в закритото вече харманлийското поделение за собствените си нужди.

Друг въпрос, който вълнуваше харманлийци бе с какво НАТО би могло да бъде в полза на населението на Харманли, на което полковник Иванов отговори, че такива среши като тази, само биха били в полза на организацията и на хората от България, защото те не знаят какво е НАТО. А НАТО – добави той – „е политико-военен съюз. НАТО е начин на вземане на решение с консенсус. Факт е, че приоритетът на цивилните е организацията е явен. НАТО ни предлага една нова ценностна система – евроатлантическата.

Нашата история, нашата даденост като нация е да бъдем моста между изтока и запада. Нека се възползваме от тази даденост!“ – каза в заключение председателят на АЗКОН в България – полк. Иван Иванов.

Относно бъдещото разполагане на базите на НАТО в България, Капитан II ранг Кристофър МакДоналд – военноморски аташе на САЩ в България – на очарователен български език отговори:

“ Интересуваме се от Източна България, защото е в близост до Бургас и Варна, където има пристанища. а те са много важни за нас. Не мога да кажа дали точно в Харманли ще бъде разположена база или пък места за тренировки. Моята работа е да ходя и оглеждам и да давам информация. Сега например ми предстои на 11 юли да отида в Силистра по покана на кмета, който желае там да се разположи база. Но в момента няма никакво решение за разполагането на натовски части в страната.

По-интересното за мен е, че в София наскоро се проведе голяма конференция организирана от Американската търговска камара. Тогава от САЩ бяха пристигнали различни представители от мощни американски фирми – от Дженерал Дай- намикс, от Локхийд Мартин, Дженерал Електрик и други. Там те дискутираха възможностите за създаване на смесени предприятия (джойнт венчърс), да се построят нови заводи във вашата страна за сериозни инвестиции. Въобще интересът на САЩ към България в момента е голям.“

Друг един въпрос от страна на председателя на организационния комитет – кап. II ранг Янцислав Янакиев, дали тази среща не би могла да се превърне в основополагаща на едни по-задълбочени контакти между АЗКОН и Харманли, даде нова насока в започналата като разговор среща. Изказана бе идеята да се потърси формата на която Организационният комитет да се превърне в постоянен. Към инициативата на община Харманли да се привлекат и съседни общини и да се изгради структура на регионално ниво.

Управителният съвет на АЗКОН в България не скри интереса си към тази идея, изкристализирането на която, споделиха те, тепърва ще стои на дневен ред пред Асоциацията.

Дискусията продължи около два часа. а по-късно на коктейла и гости и домакини до късно продължиха да обсъждат идеята, която ги събра заедно в този, забележителен за Харманли, ден.

Организационният комитет изказва сърдечна благодарност на господата, повярвали на инициаторите и откликнали на идеята им за честване на Ден на НАТО в Харманли – Даниел Дяков, Иван Лозанов, Митко Полихронов, Дарина Стаматова, Йовко Тончев, Георги Минчев, Ангел Трън- дев и Община Харманли, в лицето на градоначалниците Димитър Арнаудов и Красимир Панчев.

В памет на брат ми Веселин

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 4, 2003 17:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама