Съветници от ОбС-Тополовград работят в Общината да има по-малко приходи

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 8, 2022 08:09

Съветници от ОбС-Тополовград работят в Общината да има по-малко приходи

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 8 - 14 април 2022 г., брой 14/992, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Мнозинството от ОбС – Тополовград наложи решения, с които ограничава още повече възможността за допълнителни приходи на Община Тополовград. При приемане на Бюджет 2022, мнозинството от ГЕРБ, БСП и БДЦ промениха предварително заложената капиталова програма. Авангардът на опозицията бе Васил Сяров, който предложи промяна в списъка. Той прочете написаните му промени, с които се прехвърлят разходи за ремонти от едни улици на други, смесва основен и текущ ремонт, поиска даже и промяна субсидиите на читалищата, което е държавна делегирана дейност и се определя със закон.
Служител от ОбА му обясни, че всичките предложения в капиталовата програма са съгласувани с кметове на населени места, изготвена е документация, докато за неговите предложение това не е извършено и не се знае дали с тези средства могат да бъдат изпълнени.
Коста Стойчев им обясни, че капиталовите разходи се залагат от предходна година и за тях се правят количествено-стойностни сметки, прави се техническо обследване, съгласуват се със специалисти. „Това, което предлагате с тези нововъведения, направени на коляно, е пълна каша“, определи новите предложения той.
По време на двучасовите дебати стана ясно, че няколко общински съветници са специалисти по всичко. Те даваха своите мнения по теми, свързани с фотоволтаици, със субсидии, с ремонти, държавно и местно финансирани и други сфери на икономическия живот, като говориха от името избирателите си.
Една от промените, заложена в бюджета, бе поставяне на фотоволтаици на общински сгради, с които да се намали разходът на скачащата цена на ел. енергия. Това бе отхвърлено от хората на ГЕРБ, БСП и БДЦ без да се дадат разумни аргументи.
Предложенията на тази част от местния парламент бяха само за преразпределение на оскъдните средства на общинския бюджет и не предложиха нищо, с което приходите на Общината да се увеличат, за да се поемат новите разходи.
В друго свое решение мнозинството вече не разрешава на кмета да кандидатства за финансиране по програми, ако ОбС не разреши това.
Юристът на общината Яна Хлебарова нарече това нонсенс. „Когато дадена мярка по програма се отваря, ние веднага подаваме документи и не можем да чакаме решение на ОбС, защото има срок.“
Съветникът Борис Борисов обясни защо е гласувал „въздържал се“ по тази точка: „ОбС не може да се бърка на кмета като единствен разпоредител на бюджета. Говорим за принципни неща и нашите разногласия по този въпрос трябва да останат назад. Кметът има право да кандидатства и не можем да го ограничаваме, не мисля че е редно.“
Заместник-кметът Хараламби Мочев попита кой ще поеме отговорността, ако министърът не приеме бюджета. „Вносителят на всички тези промени ли, защото сумата за текущи ремонти е два пъти по-голяма от тази за основни и има вероятност тази част от текста да бъде замразена.“
„Как ще обясните вашите безумни решения на хората, които чакат да им се ремонтират улици?“, попита кметът Божин Божинов и в заключение каза: „Хубавото е, че на вас ви предстои приемане на само още един бюджет, после няма да сте в този Общински съвет.“

Общата рамка на бюджета за 2022 г. е 17 769 745 лв.

Държавните дейности са 8 288 936 лв.
Местните приходи са 6 034 273 лв. Тук имуществени данъци са леко завишени и ще са 580 600 лв., а от превозни средства се очакват 330 000 лв.
Предвижда се от такса „Битови отпадъци“ да постъпят 320 000 лв., а от административни услуги – 50 000 лв.
Преходният остатък от миналата година е 3 446 536 лв.
С пари от министерско постановление ще се извърши ремонт на улици и тротоари в с. Устрем и Срем и тротоари в Тополовград за 1 993 000 лв.
От друго ПМС има 150 000 лв. за изграждане нов гробище парк – 2-ри етап.
С държавни пари ще се извърши доставка и монтаж на климатични и вентилационни инсталации на читалището в Тополовград за 86 510 лв.
За Дружество за инвалидите са предвидени 300 лв., за диабетиците – 600 лв., за дружество на слепите 300 лв., за спортни клубове – 24 000 лв., за Туристическо дружество – 300 лв., за „СБАЛВБ Тополовград“ – 80 000 лв.
За Културния календар са отделени 36 500 лв. От тях за Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира – Тополовград – 15 000 лв.
За 24 май – Ден на Тополовград – 8 000 лв.
За Турнир по борба в памет на Еньо Вълчев и Димитър Чифудов – 2 500 лв.
За събор “Света Троица” – 5 000 лв.
За Първи юни – Ден на детето – 1 000 лв. и за Коледни и Новогодишни празници – 5 000 лв.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 8, 2022 08:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама