Стоян Караиванов с награда от световен конкурс за акордеонисти

Сакарнюз
От Сакарнюз май 25, 2023 08:00

Стоян Караиванов с награда от световен конкурс за акордеонисти

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 26 май - 1 юни 2023 г., брой 20/1044, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Първият български бандонеонист Стоян Караиванов се завърна от Германия с историческа победа за България – първа награда от Международния конкурс за акордеонисти в Клингентал. За това съобщи БНР.
Престижното състезание се проведе за 60-и пореден път, а 17-членното международно жури беше ръководено от проф. Щефан Хусонг.
„За мен победата на този конкурс е свързана със сбъдването на една моя мечта – завръщането на България на световния акордеонен подиум!“, написа в социалните мрежи младият музикант и благодари на своите учители, някои от които са легенди в света на тангото.
Веднага след завръщането си в София на 15 май в зала „България“ той застана начело на сформирания от него първи български танго оркестър „Либертанго“ в концерт от програмата на Европейския музикален фестивал, допълва БНР.
Стоян Караиванов от Харманли е първият български бандонеонист, който свири на класическата аржентинска система.
Започва да се занимава с музика от съвсем малък, едва тригодишен. Стоян Караиванов свири последователно на пиано, цигулка, акордеон, има издадени два диска. По-късно свири на баян, за да стигне в крайна сметка до „голямата любов“ – бандонеона, с който през последните години набира стремителна популярност.
През 2021 г. Стоян завършва майсторския клас на световноизвестения бандонеонист Хуан Хосе Мосалини. Следващата година младият изпълнител работи с маестро Даниел Бинели, бандонеонист в секстета “Танго Нуево” на Астор Пиацола, както и с Хуанхо Мосалини, преподавател по бандонеон в консерваторията “Едгар Варез” – Париж.
Специализира бандонеон при проф. Фабио Фуриа в Консерваторията „Джовани Пиерлуиджи да Палестрина“ – Каляри, Италия и жанрова музика в Международен и национален център за акордеон и музика „Жак Морне“ при проф. Жак Морне във Франция.

Сакарнюз
От Сакарнюз май 25, 2023 08:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама