Проблемът с купуването на гласове е решим, но няма кой да се заеме

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 21, 2021 07:22

Проблемът с купуването на гласове е решим, но няма кой да се заеме

Акценти

  • Регионален вестник, # 11/949 година XVIII, 19 - 25 март 2021 г.Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Предизборната кампания е в разгара си не само на официалния фронт. Работи се и на другия, където се купуват и продават гласове, макар това да се квалифицира като престъпление. Коментира се, че могат да бъдат купени цели секции, знаят се и уязвимите групи, работи се и сред българското население.
Пари в деня на изборите около местата за гласуване никой няма да раздава. Известно е, че това се прави предварително или след това.
Какви суми ще дадат на ръка никой няма да разкрие, но се коментира, че цената на глас се е вдигнала до 100-150 лева. Това няма кой да потвърди, но по-важното, че тези пари се дават в брой от търговци на гласове, като за това има направена организация от години.
Купуването на гласове се доказва трудно, а продаването не може да бъде санкционирано. В интервю за „Труд“ проф. Ганчо Ганчев твърди, че тази порочна практика може да се ограничи с банково-финансови инструменти. Той обяснява, че складирането на големи суми за купуването на гласове за продължително време е рисковано и лесно може да бъде разкрито и санкционирано, тъй като тези, които физически купуват гласове, са общо взето добре известни. Ето защо това което най-вероятно се случва няколко седмици преди избори, е теглене от банките на пари в брой от страна на различни съмнителни фирми и физически лица, без връзка с някакъв конкретен бизнес.

Той може бе не знае, че парите си стоят кеш и са приготвени няколко месеца преди това.

В материал на БНТ се казва, че купуването на гласове копира схемата за разпространение на наркотици. Журналист е разговарял с организатор на подобни схеми в няколко вота, който им е разказал подробности за хората, които го правят и те най-често са от криминалния свят.
Такива работят и сега, но оставят незабелязани, ако се съди от ежедневния полицейския бюлетин. В него няма информация за някой задържан или за разследване на подобна схема. Вместо това четем, че са открили 2 – 3 или 5 грама марихуана у някого или пък от актуалния сега чай за пушене.

От няколко избора вниманието на купувачите на гласове е насочено към българското население, защото тези избиратели са по-грамотни и не бъркат отбелязването на преференциите в бюлетината, както хората от малцинствата.
Предизборните пари са милиони, въртят се от около 1000 търговци от цялата страна, но полицията явно не знае това, не е открила нито един.
В свое интервю Осман Октай твърди, че репресивният апарат играе важна роля при изборите, като активира криминалния контингент или пасува, когато той работи преди и по време на изборите.

В момента  много полицаи  са под карантина, тоест, не може да си вършат работата.
Друг политик, Цветан Цветанов, на консултации при президента бе предложил областните началници на полицията да се разменят по време на изборите.
Те и други политици са на мнение, че държавата не взима сериозни мерки за решаване на този проблем.

В изборния ден не се спазва и правилото, което не разрешава на гласуващия да влиза с телефон в стаичката, където попълва бюлетината. От там непрекъснато се чува щракване от правене на снимки, които след това се предоставят като доказателство и получават пари за това. Реакции от членовете обаче няма.

Така превръщането на изборите в състезание по купуване на гласове обезсмисля демокрацията. Печелят по-богатите, тези които са имали достъп до еврофондове, до средства от държавния бюджет.

Опитите проблемът да бъде решен единствено с усилията на правораздавателната и правозащитната система се оказват неефективни.
Според проф. Ганчев този проблем може да се реши веднъж завинаги с банково-финансови инструменти. Това обаче едва ли ще се случи, защото от банки се теглят милиони, а службите, които трябва да го следят, не реагират. Доказва го и Васил Божков, който призна, че е дал милиони подкупи, предварително изтеглени пари от банка без някой да го попита.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 21, 2021 07:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама