Не подценявайте тези 5 прости новогодишни обещания

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 28, 2022 11:48

Не подценявайте тези 5 прости новогодишни обещания

Акценти

  • Ако ги комбинирате, те могат да ви променят.

Свързани публикации

от Sira Mas

С наближаването на 2023 г. много хора се замислят за своите новогодишни обещания. Искам да кажа, че всички го правим, нали?
Всеки. Всеки. година.
Едно от често срещаните обещания е да се подобри физическото здраве чрез редовни физически упражнения или по-здравословно хранене.
Друга популярна намерение е да се съсредоточим върху личностното си израстване.
Някои хора също така решават да бъдат по-организирани или да прекарват повече време с любимите си хора.
Всичко това е чудесно. Но какво ще кажете за по-дребни и по-прости нови навици, към които всеки може лесно да се придържа?
Следват няколко малки новогодишни обещания, които можете да опитате.

1. Протягайте се веднага след като се събудите и преди лягане

Този малък навик може да се окаже чудесен както за тялото, така и за ума ви.

Когато се събудите, тялото ви е било неактивно в продължение на няколко часа и разтягането може да помогне за разхлабване на мускулите и подобряване на обхвата на движение.

Както е обяснено в Harvard Health Publishing, разтягането преди ставане от леглото може да ви помогне да събудите тялото, да подобрите кръвообращението и да включите парасимпатиковата система.

Протягането преди лягане може също така да ви помогне да отпуснете тялото и ума си, подготвяйки се за добър нощен сън.

Едно популярно проучване показва, че лекото разтягане води до по-добър сън, отколкото по-тежките упражнения, като например аеробиката.

2. Съсредоточете се върху дишането си

Често забравяме за по-дълбокото дишане и за това колко полезно може да бъде то както за ума, така и за тялото ни.

Когато вдишвате дълбоко, вдишвате повече кислород, който помага за подобряване на кръвообращението и енергизира тялото ви. Дълбокото дишане може също така да помогне за успокояване и отпускане на ума ви, като намалява стреса и тревожността.

Понякога е достатъчно само да се опитате да бъдете по-внимателни за начина, по който дишате. Добър навик е да спрете каквото и да правите само за няколко секунди и да се запитате: „Дишам ли по правилния начин?“. „Дишам ли достатъчно дълбоко?“

Опитайте се да го правите на всеки 15-20 минути.

3. Гледайте повече документални филми за успешни истории

Не знам за вас, но гледането на документални филми за хора, които са постигнали много в живота, ме вдъхновява и мотивира.

Научавайки за предизвикателствата, неуспехите и триумфа на успелите хора, можете да получите по-добро разбиране за това какво е необходимо, за да постигнете собствените си цели.

Може също така да откриете нови идеи и подходи, които да приложите по собствения си път.

4. Научете се да разпространявате доброта и да прекъснете цикъла на грубостта

Преди няколко дни отидох на фризьор. Тя беше стресирана и нервна. И се държеше не особено любезно с мен.

Измъкнах се и не ѝ казах нищо, но се чувствах толкова ядосана и разочарована, че започнах да мисля за честното мнение, което по-късно щях да напиша в Google и в приложението, което използвах, за да си запазя час.

В крайна сметка обаче ми хареса как тя направи косата ми. Тя свърши невероятна работа. Така че нещо в сърцето ми ме подтикна да не приемам това лично – защото знаех, че не е лично – да ѝ дам бакшиш, да се усмихна и да ѝ благодаря.

В момента, в който ѝ дадох бакшиша, видях това в очите ѝ: тя знаеше как се държи с мен и не очакваше този бакшиш, изражението на лицето ѝ се промени, а аз видях и усетих внезапна промяна в настроението ѝ.

Това малко нещо явно я накара да се почувства добре.

И мен ме накара да се почувствам толкова добре, защото осъзнах, че съм направила нещо хубаво не само за нея, но и за себе си. Престанах да се ядосвам и се почувствах спокойна – защото осъзнах, че прекъсвам цикъла на грубостта.

Живеем в хаотичен свят. Повечето хора са стресирани, нервни, притеснени, опитват се да посрещнат – и да оцелеят – глобалната рецесия, което означава, че хората може да са и по-склонни да бъдат груби.

А вие може да се сблъсквате с грубостта по-често.

Трудно е да се справите със ситуация, в която се чувствате вербално или психологически атакувани. Но начинът, по който ще реагирате, зависи изцяло от вас. Той може да прекъсне цикъла на грубостта – и ще промени изцяло начина, по който се чувствате.

5. Избягвайте токсични хора

Това може да звучи банално и вероятно вече сте го прочели някъде другаде, но го включих в списъка, защото е твърде важно, за да не го спомена.

Както е казал Джим Рон: „Вие сте средната стойност на 5-те души, с които прекарвате най-много време“.

Така че определено не можете да позволите на негативни хора да ви влияят и да съсипват живота ви. Животът просто не е толкова дълъг.

От друга страна, обграждането с добри, подкрепящи ви хора, които наистина се грижат за вас, може да окаже положително въздействие върху психичното ви здраве и дори да промени хода на живота ви.

Заключителни мисли

Новогодишните намерения могат да бъдат чудесен начин да си поставите цели и да направите положителни промени.

Независимо дали искате да подобрите физическото си здраве, да научите нещо ново, да прекарвате повече време с любимите си хора или да се съсредоточите върху личностното си израстване, възможностите за резолюции са безкрайни.

Ключът е да си поставите конкретни, постижими цели и да останете последователни и мотивирани.

Не забравяйте, че новогодишните решения не са насочени към съвършенство или постигане на успех за една нощ. Те са за предприемане на малки стъпки към превръщането на най-добрата версия на самия себе си.

Снимка: Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 28, 2022 11:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама