Над 11 000 са опитали да влезнат от Турция в страната за 2 месеца

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 28, 2023 10:15

Над 11 000 са опитали да влезнат от Турция в страната за 2 месеца

Акценти

  • Това съобщи пред БНР директорът на Гранична полиция главен комисар Росица Димитрова.

Свързани публикации

28  януари 2023 г.

Огромно увеличение на мигрантския натиск по българо-турската граница ни отчитат от Гранична полиция. „50% повече е увеличението на броя на недопуснатите лица да преминат българо-турската граница от началото на годината до момента“, съобщи пред БНР директорът на Гранична полиция главен комисар Росица Димитрова. Тя каза, ча 11 000 са неуспешните опити за преминаване на границата ни с Турция за първите два месеца на годината

Край Харманли за два два дни бяха задържани над 45 лица.

28  януари 2023 г.

В понеделник, 27 февруари, сутрин неправоспособен и дрогиран шофьор е превозвал нелегални мигранти по АМ „Тракия“. Водачът е отказал да спре на полицейски сигнал край Ихтиман в посока София и е започнало преследване.

Той е арестуван на влизане в столицата. В колата  са открити 10 нелегални мигранти от Афганистан.

26 февруари 2023 г.

Един нелегален мигрант е загинал при пътен инцидент тази сутрин на магистрала „Тракия“ на км 179, в района на Чирпан, съобщиха от полицията в Стара Загора. В автомобила са пътували 46 души от Афганистан.

22 януари 2023 г.

И прокуратурата си изми ръцете за делата срещу каналджии.

В този дух се изказа в сряда говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя даде пресконференция след като два дни подред и вътрешният министър Иван Демерджиев, и президентът Румен Радев критикуваха държавното обвинение заради споразумение отпреди няколко месеца със сочения за организатор на трафик на мигранти Виктор Кузмов. Той е в ареста по обвинения, свързани със смъртта на 18-те афганистанци, които се задушиха в камион, изоставен край софийското село Локорско миналия петък.

20 януари

5 неудобни въпроса за трафика на мигранти
Случаят в Локорско със задушените 18 афганистанци отново показва, че проблемите с бежанския натиск от Турция остават нерешени.
Колко трагедии с човешки жертви са необходими на държавата, за да предприеме адекватни действия за защита на българската граница срещу нелегалната миграция и трафика на хора? Шокиращият случай от миналата седмица на задушени 18 афганистанци, сред които и дете, в тайниците на камион до софийското село Локорско, отново доказа, че проблемите с бежанския натиск от Турция остават нерешени.

17 февруари 2023 г.

Трима души са задържани заради открития край София камион с 18 мъртви мигранти от Афганистан. Това съобщи ръководителят на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов, който се намира край село Локорско, където беше намерен товарният автомобил. Тримата са задържани за 24 часа, като до момента не са им повдигнати обвинения

9 януари 2023 г.

На магистрала „Тракия“ са задържани 21 мигранти от Афганистан, съобщава „Нова телевизия“. Те са били превозвани в микробус, спрян за проверка на 153-ия километър от магистралата в посока София. Водачът на превозното средство е на 52 години и има 31 криминални прояви.

7 януари 2023 г.

Съдът в Пловдив реши да остави в ареста 23-годишния полицай, който преди три дни беше задържан на магистрала „Тракия“ докато кара бус с 31 нелегални мигранти, съобщи „Нова телевизия“. Съдът прецени, че има опасност Денислав Борисов да извърши друго престъпление.

Седем нелегални мигранти, в два автомобила, са били заловени късно снощи, около 23:00 часа, в района на Лъвов мост, на булевард “ Княгиня Мария Луиза“, съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР.

4 януари 2023 г.

На магистрала „Тракия“ униформени са задържали шофьор и буса му, в който е превозвал мигранти. В съобщението на Пловдивската полиция се казва, че в сряда, 4 януари, около 1:00 ч. в полунощ  патрулиращ автомобил на „Пътна полиция”  сигнализирал за съмнителен микробус, който пътува към София. След създадена организация, в района на 120 км на автомагистрала „Тракия” превозното средство е спряно от служители на жандармерията.  В него са открили 25 млади мъже без документи за самоличност, самоопределящи се за афганистански граждани. Задържан е и шофьорът, Николай. Г. от Харманли, който живее във Варна.
Същият ден, около 8:00 часа след последвала подобна бърза координация и съгласувани действия между служители на полицията и жандармерията, в района на 119 км е спрян друг бус, пътуващ към столицата. При оглед в него са открити други 31 мигранти, също представящи се за граждани на Афганистан. Арестуван е 23-годишният шофьор, който е служител МВР.

3 януари 2023 г.

Задържаните турски граждани за убийството българския граничен полицай са се занимавали с кражба на селскостопански животни. Това е най-вероятната причина двамата братя да се намират в района на границата в нощта на 7 ноември, когато полицаят Петър Бъчваров беше застрелян при обход на оградата между България и Турция. Това са съобщили от турската прокуратура на българската, обяви окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев.

19 декември 2022 г.

Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем  К.Т., на 40 г.,  за това, че на 17 декември 2022 г. в землището на с. Дервишка могила, общ. Свиленград, с цел да набави за себе си имотна облага противозаконно подпомогнал 10 граждани на Сирия да преминат незаконно през страната.

18 декември 2022 г.

Харманлийският съд разпореди сирийски трафикат да бъде оставен за постоянно в ареста. За седмица харманлйски полицаи разкриха още два случая на незаконно подпомагане на мигранти.

10 декември 2022 г.

Джип с 10 мигранти в него се обърна в дере в село Черепово.

4 декември 2020 г.

Районният съд в Елхово остави за постоянно в ареста 33-годишния грузински гражданин, който бе задържан до Елхово да превозва нелегално с джип 18 мигранти от Сирия и Ирак и предизвика катастрофа след преследване с полицията, съобщи окръжният прокурор Дойчин Дойчев. При катастрофата пострадаха бременна жена и 10-годишно дете. Задържаният Иракли Самушия е обвинен в трафик на хора, както и в неподчинение на полицейско разпореждане. Съдът го остави в ареста, тъй като има опасност да се укрие или да извърши друго престъпление, решиха магистратите.

3 декември 2022 г.

Поредна група от 14 нелегални мигранти бе заловена в Бургаско, като този път те са били превозвани в линейка под прикритието, че се транспортира спешен пациент. Мигрантите са от тунизийски, либийски и сирийски произход. Шофьорът на линейката е български гражданин, от София. Той е собственик на линейката.

30 ноември 2022 г.

33-годишния грузински гражданин бе задържан до Елхово да превозва нелегално с джип 18 мигранти от Сирия и Ирак и предизвика катастрофа след преследване с полицията, съобщи окръжният прокурор Дойчин Дойчев. Мигрантите са били транспортирани в джип, който е претърпял пътнотранспортно произшествие, който е опитал да се избяга от полицейските служители с висока скорост.

Прокурор Дойчев предостави и данни за все по-нарастващият мигрантски натиск на територията на Ямболска област. Само през месец ноември в Районна прокуратура са новообразувани 50 досъдебни производства. През същия период 30 лица са предадени на съд за противозаконно превозване на чужди граждани през територията на страната.

26 ноември 2022 г.

Още трима гранични полицаи са били арестувани снощи в района на Малко Търново. Те са били задържани след разработка на дирекция „Вътрешна сигурност”.
Задържането им е станало веднага след края на дежурството им. По неофициална информация причина за арестите е „нерегламентирана дейност по време на дежурство”.

23 ноември 2022 г.

Откриха 20 нелегални мигранти в бус до Тополовград.

22 ноември 2022 г.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров и заместникът му Станимир Станев подават оставки, обявиха двамата по време на брифинг във вторник. Повод за решението им е нов пътен инцидент, станал след полицейско преследване на бус, превозвал нелегални мигранти.

При катастрофата сериозно е пострадал един полицай, който е откаран в болница „Св. Анна“ в София с тежка черепно-мозъчна травма. Там са настанени още шофьорът на буса, който е българин, както и трима от мигрантите, които са били във возилото. Четвърти пострадал мигрант е приет във Военномедицинската академия. По информация на БНР става въпрос за сирийски граждани.

8 ноември 2022 г.

Над 12 хил. нелегални мигранти са заловени през първите 9 месеца на годината, показва статистиката на МВР. От тях на вход на държавната граница са хванати 1855 души, на изход без регистрация – 1759 души, а установените във вътрешността на страната са 9126 души. Увеличението спрямо същия период на миналата година, когато са задържани 6560 мигранти, е близо 2.06 пъти.

Само за септември задържаните са 2822 души, от които 563 на вход към България, а 381 на изход, без регистрация от органите на МВР. 1878 от мигрантите са установени във вътрешността на страната. Броят им е с 23.3% повече в сравнение с август, когато са заловени 2288 нелегални мигранти.

12 ноември 2022 г.

Убийците на граничния полицай Петър Бъчваров са били изключително арогантни, нагли и брутални. След като са го застреляли, те са влезли през дупката в оградата на границата на българска територия и са опитали да убият и втория човек от патрула – военнослужещия. Това обясни в интервю за БНТдиректорът на националното следствие и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов. Той поясни, че само ответната стрелба на военния е накарало нападателите да се върнат на турска територия.

9 ноември 2022 г.

Съдът в Одрин остави за постоянно в ареста 28-годишния Енгин Ергуван, обвинен в убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров и пусна на свобода брат му-Мустафа.

Пред съда днес двамата братя са заявили, че са стреляли срещу фаровете на автомобила и не са разбрали, че са убили българския служител на МВР, предава Би Ти Ви

7 ноември, 2022 г.

Граничен полицай е бил прострелян в района на елховското село Голям Дервент, съобщава БНР. Инцидентът е станал около 20:35 часа. Полицаят е починал на място, а военнослужещият, който е давал с него съвместно наряд, е успял да се оттегли от престрелката и не е пострадал.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 28, 2023 10:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама