Копия на ценни книги на Кирил и Методий представиха в Свиленград

От май 20, 2022 10:33

Копия на ценни книги на Кирил и Методий представиха в Свиленград

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 20 - 26 май 2022 г., брой 19/997, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

В Деня на Светите братя Кирил и Методий – 11 май, Общинската библиотека в Свиленград представи изложба от ценни стари и редки книги.
„Подредихме нашата витрина в знак на почит към великото дело на създателите на българската азбука Кирил и Методий”, каза при откриването библиотекарят Иван Чончев. Той припомни основни моменти от житията на светите братя и как са били създадени глаголицата и кирилицата. Отбеляза, че Кирило-Методиевското книжовно дело нарежда старобългарския език сред трите основни богослужебни и културни езици в средновековна Европа заедно с латинския и гръцкия.
Изложбата съдържа копия на произведения на Константин-Кирил Философ и Методий, сред които „Азбучна молитва”, „Проглас към евангелието”, „Изборно евангелие”, известно като „Асеманиевото евангелие”. Представени са за сравнение двете български азбуки – глаголица и кирилица. Сред експонатите е и един от най-ценните библиографски екземпляри на свиленградската библиотека – оригинално издание на библията от 1874 г., отпечатано в Цариград.
Експозицията е отворена за посещения в работното време на библиотеката до края на месец май.

От май 20, 2022 10:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама